Türk Mucit Kazan Sistemi Geliştirdi

İki Türk mucit, kömürün kalorisini artıran ve ‘kaya gazı’ içeren 'bitümlü şist' yakabilen kazan üretti. Isıtan ve soğutan kazan elektrik de üretecek. Kazan seri üretim için hibe kredisi bekliyor.


Faik Şenol Özyaman ve Hayri Demirel’in gemi bacalarından çevreye yayılan emisyonları önlemek için başladığı kazan imalatı, Türkiye'nin enerji bağımlığını bitirecek projeye dönüştü. Sanayi Bakanlığı'ndan hibe kredisi için onay bekleyen 'Tam Yazılımlı Yakma Kazanı' Türkiye'de büyük rezervleri bulunan 'bitümlü şist' yakabiliyor. Yeni kazan sistemi aynı zamanda yüksek verimli bir ısı jeneratörü olarak ısıtmanın yanı sıra sıcak su ve elektrik enerjisi elde etmede kullanılabiliyor.

 

Daha önce ürettiği balast arıtma cihazı ile gündeme gelen emekli fizik öğretmeni ve Ak Gemi Genel Müdürü Hayri Demirel ve ortağı Şenol Özyaman, yüksek verimli kömür yakma sistemi geliştirdi. Projenin, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Teknolojik Ürün Yatırım Desteği kapsamına alındığını söyleyen Hayri Demirel, "Buluşumuz, Türkiye'nin hayati önem taşıyan ilk üç projesinden biri olarak kabul edildi" dedi. Hayri Demirel, doğada büyük rezervleri bulunan ancak günümüz teknolojisi ile yakılması ekonomik olmayan bitümlü şist de yakabilen 'Tam Yazılımlı Yakma Kazanı ülkenin enerjide dışa bağımlılığını bitireceğini savundu.

 

Demirel, "Patentleri alınan sistemler 133 ülkede koruma altında. Tasarlanan sistem 8 Haziran 2010 tarihinde Enerji Sektörü Araştırma - Geliştirme Projeleri Destekleme Programına (ENAR) Dair Yönetmelik kapsamında destekleniyor" diye konuştu.

 

Faik Şenol Özyaman'ın 10 yıllık Ar-Ge çalışması sonucu geliştirdiği teknoloji, kömürlerin emisyonsuz yanmasını sağlıyor ve yanma sırasında oluşan zehirli gazların çevreyi kirletmesini önlüyor. Aynı zamanda kömürlerin kalitesini ve ısı kalorisini ciddi seviyede artırıyor. Kazanların toplu konutlar, AVM'ler ve buharın kullanıldığı her sanayi kolunda kullanılabileceğinin altını çizen Hayri Demirel, proje ile ilgili şunları söyledi:

 

"Sanayide bilinen kazan teknolojilerinde kömürün yanma verimi yüzde 60 ile yüzde 70 arasında değişir. Yeni teknoloji katı yakıt kazanımızda ise yanma verimi (karbon + uçucu gaz) yüzde 97 seviyesine çıkacak. Külde karbon oranı çok düşük miktarda olacak ve uçucu gazların tümü yanacak. Yeni kazan sisteminin önemli özelliklerinden biri de, kömürle çalışan mevcut kazan sistemlerinden farklı olarak 1000-1200oC yerine 1400-1800oC'de çalışabilmesi. Bu da kömürün yakılması sürecinde SO2, SO3 ve NO2 gibi çevreye ve özellikle de insan sağlığına ciddi zarar verebilen zehirli gazların oluşmasını engelliyor."

 

Ayda 5 TL'ye Isıtacak

Sistemin bütün testleri ve bilimsel tespitlerinin yapıldığını dile getiren Hayri Demirel, "TOKİ'nin bir garajında kazanımızı yaktık. Çıkan kuru havayı garaja verdik, herhangi bir kirlilik tespit edilmedi. Yakılan bitümlü şist, kömürün nem oranına göre yüzde 30-40 daha fazla ısı üretiyor. 110 cm çapındaki bir kazan, 5-15 TL arasındaki bir aidatla 150 dairenin ısınmasını, soğutulmasını ve türbin eklenerek elektriğini sağlıyor" açıklamasını  yaptı.

16.Nisan.2013,dünya