Termik santrallere yüksek ilgi bekleniyor.

Yatırım olanakları ve çevre mevzuatındaki değişiklik nedeniyle 4 termik santralin daha fazla ilgi görmesi bekleniyor.


Enerji özelleştirmeleri kapsamında ihaleye çıkarılan ve diğer termik santrallere göre orta düzeyde büyüklüğe sahip Kemerköy, Yeniköy, Yatağan (Muğla) ve Çatalağzı (Zonguldak) termik santralleri ihalesine ilginin yüksek olması bekleniyor. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) 4 santrale yönelik yayınladığı ilanda, Kemerköy ve Yeniköy santralleri için 24 Ocak 2014, Çatalağzı için 5 Şubat, Yatağan için ise 10 Şubat gününe kadar isteklilerin son teklif verme tarihini belirlemişti. 

Dünya Gazetesi'nin görüştüğü yetkililer, 630'ar MW (megavat) kurulu güce sahip Yatağan ve Kemerköy, 420 MW kurulu güce sahip Yeniköy ve 300 MW kurulu güce sahip Çatalağzı termik santrallerinin yeni yatırım olanakları ve çevre mevzuatındaki değişiklik nedeniyle daha fazla ilgi görmesini beklediklerini vurguladılar. Yakın dönemde devri gerçekleştirilen termik santrallerden 457 MW kurulu güce sahip Kangal termik santrali ve kömür sahası 985 milyon dolara, 600 MW kurulu güce sahip Seyitömer termik santrali ve kömür sahası ise 2 milyar 248 milyon dolara satılmıştı. 

Satışa sunulan 4 santralin ise kömür sahaları yanında, ikisinin deniz kıyısında bulunmaları nedeniyle ek avantaja sahipler. Çatalağzı ve Kemerköy'de su soğutmalı ek santral yapma imkanı bulunduğu, ayrıca Mart 2013'te yapılan kanun değişikliğiyle Elektrik Piyasası Kanunu'na eklenen geçici 8. Madde vasıtasıyla 2022 yılına kadar gaz arıtma tesislerinin çalıştırılmadan termik santral çalıştırılmasına izin verilmesinin şirketlerin karlılığını artırdığı kaydedildi. Santrallerin yatırımlarının benzeri termik santrallere göre daha iyi durumda olduğu, bu üç özellikten dolayı kurulu gücü aynı olsa hatta santrallerde kullanılacak kömür miktarı bir miktar daha az olsa da 4 santralin avantajlı konumda olduğu kaydedildi. 

Öte yandan, Muğla'da kurulu 3 termik santralin özelleştirilmesine karşı başlatılan işçi eylemleri de devam ediyor. Dünya Gazetesi'nin sorularını yanıtlayan Tes-İş Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, hazırlıklarını tamamladıklarını ve özelleştirme işleminin durdurulmasına yönelik olarak idari dava açma aşamasında olduklarını belirtti. 

Kesintilerden Çinli firma sorumlu 

Fatih Erçelik Antalya'daki elektrik kesintisini santraldeki bakım çalışmalarıyla ilişkilendiren Enerji Bakanı'nı da eleştirdi. Santraldeki bakım çalışmalarında seçilen Çinli firmanın başarısız olduğunu belirten Erçelik, Yatağan'ın tam verimli çalışamaması ve gecikmeden dolayı elektrik üretememesinin bakım ihalesindeki başarısızlık ve seçilen şirketin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Erçelik, "İşçiler ya da termik santralin herhangi bir suçu yok. Elektrik kesintisinin nedeni sanki elektrik üretilmiyormuş gibi göstermeyi doğru bulmuyoruz" dedi.

Dünya,19.12.2013