Kompozit şişe, Cam-Pet

Plastik ile camın birlikte kullanıldığı kompozit şişeler PET şişelerin birçok olumsuzluklarını gideriyor


Birden fazla kimyasal maddenin farklı özelliklerinden yararlanarak gerçekleştirilen ürünler kompozit malzeme olarak adlandırılıyor. Kullanımı kerpiç bina yapımından  bugüne  kadar uzanan  kompozit malzemelerin, günümüzde en yaygın örnekleri  plastiklerin  yer aldığı kompozitlerdir.

Gıda sektöründe ambalaj olarak kullanılan plastiklerden birisi olan PET (Polyethylene terephthalate) ile ilgili birçok tartışma yapıldı ve yapılmakta. PET’in atmosfer koşullarında bozulması, yeniden kullanılması halinde oluşturduğu sakıncalar tartışma konularında önemli yer tutmakta. Ayrıca PET birçok kimyasal madde için geçirgen bir malzemedir. Bu nedenle PET ile paketlenmiş yiyecek ve içecekler zaman içerisinde özelliğini kaybetmektedir.

Kompozit PET şişe üretim teknolojisi ile PET ‘in bu eksikliklerini giderildiği açıklanıyor. Bir Alman şirketi (http://freshsafepet.khs.com) tarafından geliştirilen teknoloji ile PET şişenin iç kısmı saf cam filim tabaka ile kaplanmaktadır. Cam filim kaplama, paketlenmiş yiyecek için önemli maddeleri paket içerisinde tutarken, gıda ürününü  bozabileceklerin şişe içerisine girmesini engellemektedir.

Aşağıda bu teknolojinin kullanılacağı bir meyve suyu tesisine ilişkin haber yer almaktadır.

Limonata şişelenmesinde yeni teknoloji

 Şalgam suyu üretimi ile 1990’lı yıllarda ticari hayatına başlayan Doğanay Gıda, şişelemede yeni bir teknoloji başlattı. Daha önce yüzde 90 pet şişe kullanan şirket, 40 milyon euro yatırım yaparak cam şişeyi pet ile kaplayarak ürünlerin ömrünün daha uzun olmasını sağladı. İlk önce limonatada kullanılan bu teknoloji, birkaç yıl içinde diğer ürünlerde de kullanılacak. Yeni teknolojinin tanıtımı ile ilgili düzenlenen toplantıda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Doğanay, Doğanay olarak campet teknolojisini baştan beri takip ettiklerini, bu teknolojiyi kullanan diğer ürünlerde incelemeler yaptıklarını anlattı. Campet’in Türk halkının ve dünyanın gerçekten hak ettiği teknolojik gelişme olduğu kanısına vardıktan sonra, ürünün geliştiricisi olan KHS GmbH ile bağlantıya geçtiklerini anlatan Doğanay, 40 milyon avro yatırım yaparak bu teknolojiyi Türkiye’ye getirdiklerini söyledi. 

Koruyucu madde kullanılmıyor 
Doğanay, şöyle devam etti: “Ürünümüz campete Aseptik Dolum Şalgam suyu pazarının yüzde 95’i Doğanay’ın Yöntemi ile dolduruluyor. Bu yöntemde tamamen hijyenik ortamda ürünün ambalajı ile temas eden her yüzeydeki bakteriler ürün dolmadan etkisiz hale getirilerek temizleniyor. Şu anda Campet’e sadece limonatamızı koyuyoruz ancak yakın zamanda başta şalgam suyu olmak üzere ürettiğimiz diğer ürünlerimizi de aynı yöntem ile campete dolduracağız” dedi. Ürettikleri limonatada koruyucu kullanmadıklarını vurgulayan Rafet Doğanay, aynı özelliklere sahip farklı markalarda koruyucu olmayan o ürünlerin, yüksek sıcaklıkta pastörize edildiğini, yüksek sıcaklıkta pastörize edilen bir ürün içindeki besleyici değerlerin de zarar gördüğünü belirtti. Yeni teknoloji ile birlikte insan sağlığına zararlı koruyucu kullanmadan üretimlerini gerçekleştirdiklerini söyleyen Doğanay, bu sayede ürünün son tüketim tarihine kadar besleyici özelliğini ve lezzetini koruyarak saklanabildiğini belirtti. 

Camdan daha hijyenik bir ürün 
Geliştirdikleri üretim hattından bahseden ve Campet teknolojisinin faydalarını anlatan KHS Plasmax GmbH şirketinin Genel Müdürü Bernd Kempa ise campetin sağlık anlamında çok ileri bir teknoloji olduğunu vurguladı. İlaç sanayinde benzer şekilde kullanılan bu yöntem ile ürünün pet ve hava ile temasının engellendiğinin altını çizen Kempa, şöyle devam etti: “Şişenin içindeki camın kalınlığı sadece 0,0001 mm (1 mikron) olması sebebiyle ağırlığa çok düşük etkisi oluyor ve taşıma esnasında tüketicilere büyük kolaylık sağlıyor. Campetimiz cam kadar sağlıklı, pet kadar hafif. Türkiye’de içecek sektöründe, aslında son derece sağlıklı olan cam şişeler için şöyle bir handikap var; Cam şişeler farklı fabrikadan geliyor, nakliye ve bekleme esnasında toz topluyor. Bu toz yıkama esnasında tamamen temizlenemiyor. Oysa campet bizim tesislerimizde, aseptik ortamda, dolumdan saniyeler önce üretiliyor ve dolduruluyor. Bundan dolayı camdan dahi hijyenik bir ürün. Ayrıca kırılıp yaralanmalara sebebiyet vermesi söz konusu değil.”

Şalgam suyu pazarının yüzde 95’i Doğanay’ın
Doğanay Gıda, Türkiye şalgam suyu pazarının yüzde 95’ine sahip olmakla birlikte, tüm ürünlerinin toplam üretimin yüzde 35’ini dünyanın bütün kıtalarında 30’u aşkın ülkeye ihraç ediyor. Doğanay Gıda, şalgam suyu ile birlikte limonata, limon sosu, üzüm sirkesi, elma sirkesi, balsamik sirke, limon suyu, nar ekşisi üretimini de gerçekleştiriyor. Şirket, 2 yıla kadar tüm ürünleri campete koyacak. Rafet Doğanay, yine önümüzdeki dönem portakal, nar, elma suyu üretip yüzde 95’ini ihraç etmeyi planladıklarını belirtti.