Çatılar zararlı gazı emip gübreye dönüştürecek

Cumhuriyet’in en köklü kiremitçilerinden Kılıçoğlu, çatı teknolojileri markası Megaron ile yeni bir inovatif ürüne imza attı.


Çatılar zararlı gazları bertaraf edebilecek. 1927 yılında kurulan Kılıçoğlu Kiremit’in çatı teknolojileri markası Megaron, geliştirdiği çevreci ürünü ile hem zehirli gazların emilip gübreye dönüşmesini sağlayacak hem de enerji verimliliğine katkı sunacak. 

Kiremitlerin üzerine uygulanan titanyum kaplama teknolojisi ile çatılar güneş ışığına maruz kaldığında havadaki azot oksitlerle nötralize edilerek zararsız kalsiyum nitrat haline geliyor. Yağmur suyu ile çatıda yıkanan kalsiyum nitrat bahçeye akarak gübre görevi görüyor. 

Ürünün özellikle beyaz rengi ile küresel ısınmayla mücadele için önemli bir adım olması hedefl eniyor. Ecotitanium adı verilen kiremit, ilk kez 21-25 Nisan tarihleri arasında Tüyap Fuar Merkezi'nde düzenlenen 38. Yapı Fuarı’nda görücüye çıkacak. Kılıçoğlu ve Megaron Yeni Nesil Çatı Teknolojilerini bünyelerinde barındıran Endel Şirketler Grubu Yapı Malzemeleri Grup Başkanı Barış Y. Özaydemir, inovatif ürünlere yoğunlaştıklarını söylüyor. 

Ecotitanium kiremit hava kirliliğini azaltıyor 

Yeni ürünleri Ecotitanium kiremit ile hava kirliliğini azaltırken, zararlı gazları bitkilere yararlı gübreye dönüştüren çatı çözümünü sunduklarını söyleyen Özaydemir, Ecotitanium’un titanyum kaplama teknolojisi sayesinde hava kalitesini iyileştiren özelliğe sahip kiremit çatılar üretileceğini belirtiyor. 

“Hava kirliliğinin günden güne arttığı günümüzde, dünyamızın daha yaşanabilir olması, gelecek nesillere daha yaşanabilir yaşam alanları bırakılması için her geçen gün yeni önlemler alınıyor” diyen Özaydemir, şöyle devam ediyor: “Özellikle büyük şehirlerdeki nüfus yoğunluğuyla birlikte artan araç sayısı, araçların egzos emisyonları yoluyla atmosfere salınan toksik azot gazlarının artışına sebep oluyor. Bu da ekolojik hayatı ve insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Yeni ürünümüz çevreci Ecotitanium çatılar, fosil yakıtların yakılmasıyla yayılan zararlı hava kirleticileri, yararlı bir gübre olan kalsiyum nitrata çeviren titanyum teknolojisi ile kaplandı. Motorlu araçların egzoz dumanlarında bulunan azotun temizlenmesi için kiremitlerin üzerine uygulanan titanyum kaplama teknolojisi güneş ışığına maruz kaldığında havadaki azotu oksitlerle nötralize ederek zararsız kalsiyum nitrat haline getiriyor. Kalsiyum, bitkiler için çok önemli bir gübredir. Yağmur suyu ile çatıda yıkanan kalsiyum nitrat bahçeye akarak gübre görevi görüyor.” Özaydemir, araştırmaların, standart bir ev çatısının yılda 20 bin kilometre yol yapan bir arabanın yaydığı toksik azotu temizleyebildiğini gösterdiğini de ifade ediyor. 

Enerji verimliliği için ‘Çatıser Reflektif’ ile kullanılıyor 

Megaron Yeni Nesil Çatı Teknolojileri ürün gamı içerisinde bulunan su ve ısı yalıtım sistem çözümlerinin enerji verimliliğini arttırmada önemli rol oynadığının da kaydeden Özaydemir, bu sistemler ile çatıda ısı ve su yalıtımına entegre çözümler sunduklarını söylüyor. Özaydemir, “Megaron Yeni Nesil Çatı Teknolojileri su yalıtım sistemi ürünü Çatıser Refl ektif, buhar geçirgen yapısı yanısıra güneş ışığını yansıtarak enerji verimliliğini arttırıyor. Çatıser Refl ektif ile birlikte uygulanan Ecotitanium kiremitler ile enerji verimliliğine daha fazla katkı sağlanabiliyor. Özellikle geniş çatı yüzeyine sahip binalarda bu etki daha da arttırılabilirken kamu kuruluşları, okullar ve belediyeler Ecotitanium çatılar sayesinde hava kirliliğinin azaltılmasında ve enerji verimliliğinin sağlanmasında önemli rol oynayabilirler” açıklamalarında bulunuyor.

Küresel ısınmaya karşı açık renk çatı

Barış Y. Özaydemir, “Araştırmalar, küresel ısınmanın durdurulamaması halinde dünyanın dengesinin tamamen bozulacağını ortaya koyuyor. ABD’nin Berkeley Üniversitesi’nde küresel ısınma üzerine çalışan araştırmacılar, evlerin en azından çatısının beyaza boyanması halinde, küresel ısınmayla mücadelede yılda 2-3 derecelik bir iyileşme sağlanabildiğini tespit ettiler. Bu oran küçümsenmeyecek kadar önemli” diyor. Yeni ürünleri Ecotitanium’un açık renkli yapısı sebebiyle havayı temizleme dışında küresel ısınmayla da mücadelede yardımcı olacak bir ürün olduğunu açıklayan Özaydemir, “Ecotitanium çatılar, özellikle yaz aylarında binaların yoğun ısınmasına yol açan güneş ışınlarını atmosfere yansıtarak ve klima enerjisine tasarruf sağlayarak, enerjiyi verimli hale getiriyor” bilgisini veriyor.

http://www.dunya.com/s/i/1x1.gifhttp://www.dunya.com/s/i/1x1.gif

09.03.2015 ,dünya, TÜLAY TAŞKIN