Ocak ayında sanayi üretim endeksi düştü

 

Ülkemizdeki sanayileşme ve üretim düzeyinin kimya mühendisleri için önemi büyük; ne var ki ekonominin itici gücü olması gereken sanayi cephesinden olumsuz veriler geliyor. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)’nun 9 Mart 2015 tarihinde yayımladığı sanayi üretim endeksine göre, bu yılın Ocak ayında imalat sanayi sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,4 azaldı. 

2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 7,4 azalırken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 1,1 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre ise %2,2 geriledi. Sanayinin alt sektörleri (2010=100) incelendiğinde, 2015 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde11,5 ve imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,4 azalırken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,9 arttı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş yüzde 5 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleştiİmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş %11,6 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, %9,0 ile elektrikli teçhizat imalatı, %8,2 ile ağaç, ağaç ürünleri ve mantar ürünleri imalatı (mobilya hariç) takip etti.

İmalat sanayi alt sektörleri açısından, 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %78,7 ile diğer ulaşım araçları imalatında gerçekleşti. Bu artışı, %17,2 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve %5,4 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti. 

Eylül 2009’dan beri en yüksek gerileme oranı

Ocak ayındaki yüzde 2,2’lik düşüşle sanayi üretim endeksinde Eylül 2009’dan bu yana en yüksek gerileme oranı kaydedilmiş oldu. Türkiye’nin küresel ekonomik krizden etkilendiği 2009 yılında yüzde 21,3 ile Şubat ayında en yüksek düşüş görülmüş; aynı yılın Eylül ayında yüzde 7,7’lik, Ekim ayında ise yüzde 1,1’lik azalma olmuş, daha sonra sanayi üretim endeksi toparlanma sürecine girerek yılı ortalama yüzde 10,4 gerileme ile tamamlamıştı. Endeks 2010’dan bu yana genel olarak pozitif seyrediyordu. Ocak 2015’teki düşüş Eylül 2009’dan beri görülen en yüksek gerileme oranı oluyor.    

Dünya Gazetesi’nde yayımlanan habere göre, görüşlerine başvurulan sanayici örgütlerinin yetkilileri genel olarak önümüzdeki aylarda da hızlı bir toparlanma beklenmediği, AB, Rusya ve Orta Doğu pazarlarına yönelik ihracattaki durgunluğun bu azalmada etkili olduğu, yatırım ortamını harekete geçirecek reformlara ihtiyaç duyulduğu yönünde değerlendirmelerde bulundu. Döviz- faiz tartışmaları arasında sıkışmış gündemden çıkılarak, reel ekonomiyi canlandıracak, sanayi sektörünün sorunlarına çözüm olacak yapısal önlemlerin ele alındığı bir gündeme geçilmesinin gerektiği belirtildi.

Mart 2015

http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=18793

http://www.dunya.com/guncel/sanayiciler-uretimdeki-dususu-degerlendirdi-255297h.htm