Ak-Kim'den ileri arıtma yapan modül

Elyaf teknolojisiyle üretilen Ultrafiltrasyon Membran Filtre ile kullanılmaz haldeki tüm su kaynaklarını kullanabilir hale getirme hedefleniyor.


 

 

Yalova’da su çözümleri alanında hayata geçirdikleri projeleri tanıtan Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, dünyada ultrafiltrasyon modülü üretimi konusunda söz sahibi olan 7-8 batılı şirket bulunduğunu belirterek, “Bu alanda Türkiye ve çevre ülkelerdeki ilk ve tek üretici olmanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

Şirket olarak 1990 yılından bu yana klor ve türevleri üreterek, su ve su arıtma sektöründe yer aldık. 35 milyon dolarlık yatırım ile 5 yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonunda Ultrafiltrasyon Membran Filtresi modülünü geliştirdik” dedi.

Belediyelerin ve sanayi şirketlerinin atık sularını arıtarak yeniden kullanılmasını sağlayan ürünün, deniz suyunun tuzsuzlaştırılabilir hale gelmesi için ön arıtma yapabildiğini aktaran Kipri, “TÜBİ- TAK’ın desteğini de aldığımız bu modül, suyun kimyasal özelliklerini değiştirmeden ileri fiziksel arıtma işlemi gerçekleştiriyor. Bu modül sayesinde kullanılmaz halde bulunan tüm su kaynaklarını kullanabilir hale getiriyoruz” ifadelerini kullandı. Bu modülü Akualys markasıyla Yalova’daki fabrikalarında 2 bin 800 metre karelik özel bir alanda ürettiklerini kaydeden Kipri, yıllık 14 bin modül üretim kapasitesine sahip olduklarını vurguladı.

Kendi Ar-Ge çalışmaları ile geliştirdikleri bu teknolojinin birçok avantajı olduğunu vurgulayan Kipri, “İstanbul Havalimanı’nda bir atık su kazanım tesisi var ve orada da 84 modül var. Oradaki ihaleyi biz aldık ve ürünlerimizi teslim ettik” dedi.

Türkiye’de yüzde 70 pazar payına ulaştıklarını aktaran Kipri, “Ürünün 5 senede bir yenilenmesi gerekiyor ve bu modüllerin yenilenmesinde artık bizim ürünlerimiz tercih ediliyor. Bu sayede de yerli malı avantajı sağlayarak, ithal ikamesi yaratıyoruz” şeklinde konuştu.

“750 milyon dolar ciro hedefi için yatırımlara devam ediyoruz”

Türkiye’ye katma değer yaratacak, karlı ve sürdürülebilir büyüme sağlayacak her yatırımı değerlendirdiklerini belirten Kipri, “2018 yılını 300 milyon dolar ciroyla kapatıyoruz. 2023'e kadar 750 milyon dolar ciro hedefliyoruz. Ciromuzu ikiye katlayacak organik büyüme ve şirket satın alma fırsatlarını değerlendiriyoruz. Yeni kimyasalların üretimi için fizibilite çalışmalarını sürdürüyoruz. Doğru stratejilerle bu hassas dönemden daha da güçlü bir çıkmayı arzu ediyoruz” dedi.

09 Kasım 2018,dünya, ÖMER FARUK MAVİ