Polyesterin hammaddesini de üretecek

Erdemoğlu Holding, polyesterin hammaddesi olan PTA'yı 3 milyar 600 milyon dolarlık yatırımla üretmeyi planlıyor.


Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Şeker, holdingin 2017 yılında yüzde 40 büyüme kaydettiğini bunu da yeni yatırımlarla sağladığını belirterek, Adana'da kurulu SASA Polyester fabrikasını Erdemoğlu Holding bünyesine kattıktan sonra modernizasyon ve kapasite artışı için yatırımlara devam ettiklerini, Polyesterin hammaddesi olan PTA'yı 3 milyar 600 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'de üreteceklerini söyledi.

SASA'yı satın aldıklarında 10 yıllık zararı olan bir firma olduğunu açıklayan Mehmet Şeker, "Satışa konulduğu için çalışan yok, müşteri memnuniyeti yok, fabrikada yeniden yapılandırma, makine yenilenmesi olmamıştı. Aldıktan sonra üretim planlamasını değiştirdik, üretim anlayışını değiştirdik. Müşteri memnuniyetini öne alan çalışma yaptık. Yatırımcı borsadaki değerlere bakarak karar veriyor. Bizim borsa değeriyle ilgili karın değeri var. Bu şirket para kazanıyor, çalışıyor, yatırım yapıyor, büyüyor.Yatırımcılara önerim; bir arsa alıyorsunuz, arsayı 3 gün sonra kaç lira diye soruyor musunuz? 10 yıllığına alıyorsunuz, borsayı da böyle kabullenin. SASA'nın hissesini alın, bir kenara koyun yarın çocuğunuza sermaye olsun" diye konuştu.

SASA'nın 1 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu belirten Şeker, "Şu anda SASA'nın cirosu 450 milyon dolar, istihdamı 250 kişi. 2019 sonunda ciro 900 milyon dolar, 2020'de ise 1 milyar 200 milyon dolar olacak. İstihdam ise 1500 kişiye ulaşacak. Bunların hepsinin plan ve programını yaptık, büyümeyle ilgili önümüzde herhangi bir engel yok. Merinos, SASA'yı, SASA da Merinos'u büyütecek. Holding olmanın avantajı budur. Burada polyester yapıyoruz, polyesteri 3-5 sene önce Gaziantep bilmiyordu, biz de SASA'ya geçince polyesterle tanıştık. Polyester önümüzdeki 20 yıl, dünyanın eksilmeden artacak tek malzemedir. Dünya buna yatırım yapıyor. Burada biz ona yönelik tesisler kuruyoruz. Sadece biz mi kuruyoruz, diğer şirketlerde ciddi yatırım yapıyor. Örneğin Zeki Mensucat, bizim kuruluşumuz. Çok ciddi şekilde üretimi günde 20 bin tondan 100 bin tona ulaştı. Bunun bir tek sebebi var; birlikte hareket etmek. Güçleri birleştirmek" şeklinde konuştu.

Hammaddeyi dışarıdan alarak daha fazla büyüyemezsiniz

Polyesterin hammaddesi olan PTA'yı 3 milyar 600 milyon dolarlık yatırımla Türkiye'de üreteceklerini ifade eden Şeker, 2,5 milyon tonluk üretimin 1 milyon tonunu Türkiye'nin geri kalanını da Mısır, Rusya ve Avrupa'nın alacağını vurgulayarak, bunun gerçekleşmesi halinde Çin'in Türk firmalarıyla rekabet edemeyeceğini savundu. "Polyesterin yüzde 66'sı PTA, yüzde 33'ü MEG'dir. İkinci yatırımımızı da bunları üretmek için yapacağız" diyen Şeker, bu üretimi gerçekleştirerek cari açığa katkı sağlayacaklarının altını çizdi.

Hammaddeyi dışarıdan alarak daha fazla büyümenin mümkün olmadığına dikkati çeken Şeker, şöyle devam etti:

"Yurtdışından alınan hammaddenin üzerine konulan kârla daha fazla yol alamayız. Türkiye dünyayla yarışacaksa, dünya ölçeğinde büyük bir ülke olacaksa ve ilk 10'da yer alacaksa üretim mantığını değiştirmek zorundadır. Bir adım öne çıkmalı ve herkesin yaptığı işin hammaddesini yapmalıyız. Örneğin SASA böyle bir firma. Bizim ürettiğimiz cipsten önemli markaların aksamları yapılıyor. Daha çok katma değer için bunları yapmamız gerekiyor."
Şeker, Türkiye'nin ilk 10 firması arasında olmayı hedeflediklerini yeni yatırımlarla hedeflerine en kısa zamanda ulaşacaklarını söyledi.

Politika değiştirdik, satışlarda ihracata ağırlık verdik

Bütün şirketlerde cirosal anlamda büyüme olduğunu vurgulayan Şeker, politikalarını değiştirdiklerini ve satışlarda ihracata ağırlık vermeye başladıklarını kaydetti. Holdinge bağlı bütün şirketlerin büyüdüğünü kaydeden Şeker, "SASA ve Merinos'un ürettiği her mamulün yüzde 60'ı yurtdışına satılıyor. Hedefimiz yüzde 80'lere taşımak. Bu yeni yatırımlarla hem maliyet azaltıp katma değeri yüksek ürün elde edeceğiz" ifadelerini kullanarak öyle devam etti:

"Türkiye 150 milyar dolar ihracata hapsedilmiş durumda. İhracatımızı yükseltmek zorundayız. Hep dolar ve euronun yükselişinden şikayet ediyoruz. İhracatınız 300 milyar dolar olmazsa dolar düşmez. Bu ülkeye dolar oluk oluk gelirse dolar düşer. O zaman ihracatı artırmamız lazım. 150 milyarlık ihracatımız için kapasiteyi ne kadar artırırsak artıralım daha yukarı çıkamıyoruz. Bu nedenle yeni şeyler yapmak zorundayız.".

 

05.02.2018 ,işkobi