Termik santrale 'geçici' yürütmeyi durdurma

DOSAB’ta kurulacak termik santrale ait ÇED raporu için yürütmeyi durdurma kararı alındı. Kararın alınmasında Bursa Akademik Odalar Birliği’nin çabaları önemli rol oynadı.


Termik santraller doğaya saldıkları kirleticiler yönüyle oldukça sorunlu enerji santralleri arasında yer alıyor. Sadece atmosfere bıraktıkları CO2 ile değil,diğer kükürtlü ve azotlu gazları, uçucu külleri yanında atık depolamasının yarattığı olumsuz çevre sorunları ile gündemde. Bu açıdan termik santraller sadece ülkemizin değil dünyanın ve hatta bugünlerde toplanan G20 zirvesininin konuları arasında yerini alıyor.

Termik santral tercihinde işverenleri heyecanlandıran konu ise maliyetlerin diğer seçeneklere göre ucuz olması. Tabi çevreyi korumak ve kollamak için yapılacak yatırım masraflarından kaçınılması durumunda.

Öte yandan konunun ülkemize özgü cazip yanları da var. Ucuz temin edilebilecek yerli kömür kaynağı veya hemen kuzeyimizden ithal edilebilecek kömürün sahile yerleştirimiş santralde kullanma cazibesi. Bize özgü bir başka özellik ise siyasal iktidarın çevre kaygısı gütmeyen anlayışa sahip olması ve hatta yatırım yapacaklara olağan üstü finansal, hukuksal ve siyasi kolaylıklar sağlaması.Bu durum bugüne kadar bir çok termik santralin çevreye yapacağı tahribat göz ardı edilerek inşaa edilmesinin önünü açtı.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesine  yapılması planlanan termik santral konusu ise Bursa’da yerleşik demokratik ve mesleki örgütlerin yoğun direnci ile karşılaştı. Her nekadar termik santral sahibi Bölge Müdürlüğü santralin ne kadar yüksek çevre duyarlığı ile tasarımlandığını anlatsada, durumun farklı olduğu bu örgütlerin yakın takibi ile halkın ve kamuoyunun bilgisine sunuldu.

Aşağıdaki haberden anlaşılacağı üzere bu örgütler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen olumlu ÇED raporunun yürütmesinin durdurulmasını da sağladılar.

Umarız yargı süreci bilimsel yaklaşımla yapılacak değerlendirmelerin onayı ile sonuçlanır.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

24.10.2015 ,

Mehmet İNAN/BURSA, (DHA)

BURSA'da, Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi'nde (DOSAB) kurulmak istenen ve çevrecilerin karşı çıktığı Kömürlü Termik Santral Projesi’ne, Bursa 2’nci İdare Mahkemesi tarafından, 'atanacak olan bilirkişinin raporunu hazırlayana kadar yürütmenin durdurulması' kararı çıktı. Proje ile ilgili kesin karar ise bilirkişi raporunun ardından mahkeme tarafından verilecek.

Bursa'nın en büyük sanayi bölgelerinden biri olan DOSAB'ın yönetimi, yaklaşık 3 yıl önce bölgedeki fabrikaların buhar ihtiyacının tamamı ile elektrik ihtiyacının üçte birini karşılamak amacıyla 32 dönüm alanda 120 milyon dolarlık Kömürlü Termik Santral Projesi kurmaya karar verdi. Yaklaşık 524 bin ton kömür yakılarak firmaların daha az maliyetli enerji elde etmesini hedeflenen proje çevreciler, akademik odalar ve bölge sakinlerinin tepkisine neden oldu. Seslerini duyurmak için 'DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu' kuran çevreciler, yürüyüşler düzenleyip basın açıklamaları yaptı.

TEMMUZ'DA ÇED RAPORU ALDILAR

Termik santrali projesi Bursa'da tartışırken, DOSAB Yönetimi geçtiğimiz Temmuz ayında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporunu aldı. Yaşanan bu gelişme üzerine hukuksal mücadele başlatan DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu Üyeleri, ÇED Raporu’nun yürütülmesinin durdurulması ve iptali için Bursa İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Bursa 2’nci İdare Mahkemesi 19 Ekim 2015 tarihi itibariyle oy birliği ile aldığı karar sonucu, termik santral projesinin, bilir kişinin atanıp raporları hazırlayana kadar, yürütülmesinin durdurulması yönünde karar verdi. 

BASIN AÇIKLAMASIYLA DUYURDU

'DOSAB Termik Santraline Hayır Platformu' üyeleri bugün, Bursa Akademik Odaları Birliği’nde (BAOB) kararla ilgili basın açıklaması yaptı. Üyeler adına konuşan Bursa Barosu Çevre Komisyonu Üyesi Eralp Atabek, 1,5 yıldır kurulmak istenen termik santrale karşı mlücadele verdiklerini hatırlattı. Mahkemeden çıkan sevindirici haberi paylaşmak için bir araya geldiklerini söyleyen Atabek şöyle dedi:

"Bu karar ile Bursa’nın üzerine zehir saçmak isteyen DOSAB yönetiminin, bilirkişi incelemesi sonucuna kadar elleri bağlanmıştır. Ölüm santrali projesine ilişkin ihale, ruhsat veya inşaat sürecine ilişkin yasal bir adım atmalarının önü tamamıyla kapanmıştır. Bursa’nın başına büyük belalar açacak bu projeden tamamen kurtulmadık. Fakat sürecin şu an için durmasının mutluluğunu sizlerle paylaşmak istiyoruz." 

Bundan sonraki hukuki süreç hakkında da bilgi veren Atabek, atanacak bilirkişi heyetinin incelemelerinin ardından hazırlayacakları rapor sonrası mahkemenin yürütmenin durdurulması konusunda kesin kararı vereceğini kaydetti. Atabek, davanın esasına ilişkin iptal ya da kabul yönündeki kararın ise daha sonra verileceğini hatırlattı.