Güneşten enerjiyi alacak kabinde toplayıp elektrikli aracın bataryasını dolduracak

Temsa, bir taraftan batarya tasarımına yükleniyor, diğer taraftan Enerjisa ile birlikte “güneş enerjili şarj kabini” konusunda yol alıyor.


 

 

 

Vahap MUNYAR,04 Ocak 2022

 

GEÇEN aralık ayının ikinci yarısında CEO Tolga Kaan Doğancıoğlu, Genel Müdür Yardımcıları Caner Sevginer ve Fatih Tunçbilek’le Adana’daki Temsa tesislerinde elektrikli otobüsün bataryasının üretildiği, Ar-Ge çalışmalarının yapıldığı bölüme girdik.

Tolga Kaan Doğancıoğlu, yüzde 100 elektrikli şehirlerarası seyahat otobüsü Avenue Electron’u işaret etti:

-        Bu otobüsümüzde batarya ağırlığı 4 tona yaklaşıyor. Bataryanın paketleme işini kendimiz yaptığımız için daha uygun şekilde tasarlıyoruz. Avenue Electron’da bataryayı 2’şer ton haline iki tarafa paylaştırdık. Otobüste dengeyi sağladık.

Hidromek’in Ankara’daki fabrikasını gezerken öğrendiğim bir ayrıntı üzerinden sordum:

-        Hidromek, elektrikli iş makinesinin pilini Antalya’daki bir üreticiye yaptırıyor. Söz konusu üretici kalem pilleri dizerek iş makinesine uygun batarya oluşturuyor. Siz nasıl yapıyorsunuz?

Ar-Ge ekibinin temsilcileri tezgahtaki kalem pilleri gösterdi:

-        Tesla da bir dönem bu pilleri kullandı. Sonra dizinlerde daha tombul piller kullanmaya geçti.

Ardından kendi pil bloklarına işaret etti:

-        Biz diktörtgen, daha büyük boy pilleri birleştirip batarya blokunu oluşturuyoruz. Kendi tasarımımız olduğu için batarya diziniyle aracın durumuna göre oynayabiliyoruz.

Ar-Ge ekibini dinlerken Ekim 2017’de Kortrijk’te (Belçika) gerçekleşen “Bus World”deki turumu anımsadım. O günlerde emeklilik kararı almış olan dönemin Temsa Genel Müdürü Dinçer Çelik, batarya konusunda şu bilgiyi paylaşmıştı:

-        Temsa’nın kendi bataryasını üretmesi, 180-190 bin Euro’luk maliyeti 100 bin Euro’ya düşürebiliyor.

Ar-Ge merkezinin hemen önünde duran, içinde bataryalar olan kabin dikkatimi çekti:

-        Bu nedir?

Şu yanıt geldi:

-        Araçlar için şarj ünitesi…

Şarj ünitesinin konteyner boyutunda olmasına şaşırdığımı görünce yanıtta detaylara girildi:

-        Bu şarj kabini güneş enerjisiyle çalışıyor. Güneşten aldığı enerjiyi elektriğe dönüştürüp elektrikli araçların şarjına yönlendiriyor.

Ar-Ge ekibinin, şarj kabini projesini Enerjisa ile birlikte yürüttüklerini bildirdi:

-        Bu kabin, saatte 50 kw güçle şarj sağlayacak. Daha çok elektrikli otomobillerin şarjı için kullanılabilecek. Kabin, şebekeye ihtiyaç duyulmadan şarj hizmeti verilmesini sağlayacak.

Sabancı Holding yöneticileri ve Temsa’nın daha önceki üst düzey ekibiyle sohbetlerden anımsadığım ayrıntıyı anımsattım:

-        Temsa-Enerjisa işbirliği ile yürüyen projede elektrikli araçların performansı düşen bataryalarının kullanılması gibi bir plan vardı.

Ar-Ge ekibi planın sürdüğünü bildirdi:

-        Kabinin içindeki bataryalar daha önce elektrikli araçlarda kullanılmış, performansı düşmüş olanlardan oluşuyor.

İlk kabini bu ay içinde Temsa’nın Adana’daki tesislerinin bahçesine kuracakları bilgisinin altı çizildi:

-        Şarj kabini ilk testini Temsa’da gerçekleştirmiş olacak. Sonra gelen talebe göre ülkemizin farklı noktalarında şarj kabini kurabileceğiz.

Temsa, bir taraftan batarya tasarımına yükleniyor, diğer taraftan Enerjisa ile birlikte “güneş enerjili şarj kabini” konusunda yol alıyor.

Şebekenin yetersiz kaldığı noktalarda “güneş enerjili şarj kabini” işe yarayacak gibi görünüyor…