Endüstriyel boya sektörü yeni yatırımlarla büyüyecek

Boya sektörünün yüzde 40’ı endüstriyel boyalar oluşturuyor. Endüstriyel boya sektörü hammadde için yeni yatırımlara ihtiyaç duyuyor.


 

Üretimin son adımı olarak kabul edilen endüstriyel boya, imalat sanayiinde gelişme doğrultusunda ilerleme kaydediyor. Gelişmiş ülkelerde endüstriyel boya tüketiminin yoğun olduğu gözlenirken, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ise sektör, hızlı büyüme eğilimi içerisinde davranış gösteriyor.  Bu noktada Türkiye’nin endüstriyel boyada kayda değer bir potansiyel barındırdığına dikkat çeken sektör temsilcileri, sektörün sanayiye yapılacak yatırımlarla ivmesini artıracağını ifade ediyor.

Türkiye’de, kimya sektörü içerisinde alt üretim alanı konumunda çalışmalarını sürdüren boya ve hammaddeleri sektörü, son 10yıllık ekonomik ve teknolojik gelişmelerle beraber etkin bir rol almaya başladı. Boya Sanayicileri Derneği’nden (BOSAD) edinilen bilgilere göre, Türkiye’nin boya ve hammaddeleri sanayisi, bugün itibariyle ulaştığı sektör büyüklüğü ile global pazarlardan yüzde 2 pay alıyor.

Boya sanayiinin alt dalları arasında bulunan ve son 20 yılda kullanım alanı genişleyen endüstriyel boya sektörü, bugün itibariyle imalat sanayinin başlıca unsurları arasında yer alıyor. Sektörün; otomotiv boyaları, metal sanayi boyaları, ahşap ve mobilya boyaları, deniz boyaları ve toz boya grubunda  yoğunlaştığı bilgisini veren sektör öncülerine göre, sanayi boyaları grubu yaklaşık 20 alt sektöre yönelik ürün geliştiriyor. Türkiye boya sanayiinin, yurtiçinde 2014 yılında 900 bin ton üretim yaptığını belirten sektör temsilcileri,2,2 milyar dolarlık iç Pazar büyüklüğüne ulaştığını kaydetti. Öte yandan Türkiye’nin boya tüketim miktarının yaklaşık yüzde 60’ını inşaat boyaları oluştururken yüzde 40’lık paya sanayi boyaları sahip oldu. Ciro açısından ise farklılık gösteren dağılımda, sanayi boyalarının payının yüzde 60,inşaat boyalarının payının ise yüzde 40 olduğu belirtiliyor.

Türkiye’de çeşitli büyüklüklerde yaklaşık 100 firmanın endüstriyel boyama tesis çözümleri sağladığını söyleyen uzmanlar, yaklaşık 10 şirketin anahtar teslim boya tesisi kurulumu gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtiyor. İhracata ise sınırlı sayıda firma yöneliyor. Dış pazara satış yapan firmaların ağırlık verdiği bölgeler arasında Ortadoğu, Kuzey Afrika, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri yer alıyor.

Türkiye, Avrupa’nın en büyük üçüncü toz boya üreticisi

Endüstriyel boya sektörünün alt grupları içerisinde yer alan toz boya, üreticiler tarafından son yıllarda dayanıklılık, çatlama ve çizilmeye karşı direnci sayesinde geleneksel sıvı boya yönteminin yerini almaya başladı. Yaş boyaya göre kullanım ve sürdürülebilirlik boyutunda sunduğu avantajların toz boya talebini artırdığını ileri süren sektör temsilcileri, aynı zamanda bu ürün grubuyla daha düşük işletme maliyeti sunulduğuna dikkat çekiyor. Toz boya özellikle ev aletleri, mobilya metal aksamları, mimari, madeni eşya, otomotiv parçaları ve üretim makinelerinde kullanılıyor. Sektör temsilcileri, söz konusu grupta Türkiye’nin Avrupa’da en büyük üçüncü üreticisi konumunda er aldığına dikkat çekiyor.

Endüstriyel boya sektöründeki büyümeye paralel, üretim yapan firmaların boya kalitesine daha fazla önem verdiklerini anlatan sektör temsilcileri, kullanılan ürünlerin çevresel etkilerine yönelik bilinçlenmenin başladığını söylüyor. Aynı zamanda firmaların boyahane tesisi yatırımı yaparken de belli noktalara dikkat etmesi gerektiğini savunan sektör öncüleri, firmaların yatırımın öncesinde boyahane kuracakları alan ölçülerini ve özelliklerini; boyamadan önce uygulanacak yüzey işlemine, boyayacakları parçaların özelliklerine, ebadına, şekil, malzeme türü, vardiya ve renk adetine göre tercih yapmaları gerektiğini kaydediyor.

Hammadde ithalatını azaltmak için yatırım bekleniyor

Uzmanlar, endüstriyel boya sektöründen hizmet alan müşterilerin ucuz iş beklentisine girerek orta vadede beklenmeyen mali tablolarla karşılaşabileceklerine işaret ediyor. İlk yatırımda yapılan işin maliyeti ikinci planda tutularak kaliteli ürünün uygulanması gerektiğini vurgulayan sektör temsilcileri, hem firmanın hem de müşterinin hizmet konusunda yeterli bilgiye sahip olması gerektiğini altını çiziyor. Boya sanayiinin genelinde olduğu gibi endüstriyel boya sektörünün de başlıca sorunları arasında hammaddede yurtdışına bağımlılık ve yüksek maliyetler geliyor. Hammadde ithalatını önüne yeni yatırımla geçileceği görüşünde birleşen üreticiler, Türkiye’de hammadde yatırımlarının destek görmesi ve artmasını bekliyor. Firmaların kurumsal bir çatı altında toplanamaması, pazarla ilgili net verilere ulaşılmasını engelliyor.

mayıs 2015, dünya ,sektör eki