Bunge Türkiye, endüstriyel yağ alanına da adım atacak

Türkiye’de Salat, Komili, Kırlangıç ve Ömer Sezai Madra markaları sahibi Bunge, yeni bir iş sahasına adım atıyor.


 

 

Salat, Komili, Kırlangıç ve Sezai Madra markalarının sahibi Bunge, yeni bir iş sahasına adım atıyor. DÜNYA’ya özel açıklama yapan Bunge Türkiye Gıda Direktörü Erman Erol, “Endüstriyel yağda da olacağız" dedi. Bunge, globalde Malezyalı IOI Loders Croklaan’ı 1 milyar dolara satın alarak iki yıl önce bu alana girmişti. Dünyanın en büyük gıda gruplarından Bunge, Türkiye pazarına 2000 yılında adım attı. Yem ve yağda dünyanın devi Bunge, Türkiye’deki faaliyetlerini yem sahasını organize ettiği ‘tarımsal ticaret’ ve şişelenmiş yağ alanını yönettiği ‘gıda’ sahası olarak iki başlıkta topluyor.

Bunge Türkiye, ülkemizde satın almalar yolu ile hızlı büyüme gösterdi. Yılların markası Salat’ı satın alarak ev tipi ayçiçek ve türev yağa giren Bunge, 2016’da da Komili, Kırlangıç ve Ömer Sezai Madra markalarının sahibi Ana Gıda’yı bünyesine dahil etti . Satın almanın, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin hemen ardından gelen günlerde gerçekleştiğini belirtelim.

Komili’de de başarıyı yakaladı

40 ülkede faaliyet yürüten Bunge, dünya genelinde yalnızca Türkiye’de zeytinyağı alanında faaliyet yürütüyor. Bunge Türkiye, pazarda yüzde 40 paya sahip Komili’yi üç yıl içinde yüzde 60 pazar payına ulaştırmayı başardı. Komili ile bir yıl önce girdiği Japonya pazarında ikinci sıraya yükselen Bunge, toplam ihracatının yüzde 70’ini markalı gerçekleştiriyor.

Grup olarak Türkiye’ye çok güvendiklerini söyleyen Bunge Türkiye Gıda Direktörü Erman Erol, “Faaliyetlerimiz artarak devam edecek” dedi. Bunge Türkiye, ülkemizde yeni bir iş alanına daha adım atacak. Bunge Türkiye’nin yeni faaliyet alanı olan endüstriyel yağ, aslında Bunge International için de yeni girilen bir sektör. 2017'de Malezyalı IOI Loders Croklaan’ı 1 milyar dolara satın alan Bunge, endüstriyel yağın da dünya çapındaki oyuncusu oldu.

Endüstriyel yağda hangi devler var?

Bunge Türkiye, bir süredir endüstriyel yağ konusunda hazırlık yürütüyor. Yıllık 800 bin tonluk bir pazar oluşturan profesyonel mutfakların ve pastanelerin ihtiyacı olan yağ alanında önemli çalışmalar gerçekleştireceklerini belirten Erman Erol, yeni ilgi alanları konusunda DÜNYA’ya yaptığı açıklamada “Bunge Türkiye yeni bir alanda daha başarı ile boy gösterecek. Bu noktada stratejimizi oluşturuyoruz. Yerli de olabilir, Avrupa’daki fabrikalarımızdan tedarik de sağlayabiliriz” dedi.

Bunge’nin yeni gireceği iş sahası, gıda işleme, endüstriyel ve küçük fırın, şekerleme gibi hizmet alanlarına ve Türkiye’de 23 bine yakın irili ufaklı pastaneye kurumsal yağ çözümleri sunacak. Sektör Türkiye’de, AAK Group, Marsa, Besler, Cargill gibi devlerin rekabetine sahne oluyor.

Açık zeytinyağı ciddi sorun, iç pazarın büyümesi ihracat için de önemli

Zeytinyağı sektöründe verimlilik kadar önemli olan bir konu da yasal zeminde yürütülmeyen şişeleme ve satış. Erman Erol’dan aldığımız bilgiye göre sektörde bin 200 sıkım müessesesi bulunuyor. Markalı satış 40 bin ton civarında iken, kayıtdışı faaliyetlerle yürütülen satışın rakamı 110 bin ton civarında. Kayıt dışı satışın içinde sahte ve taklit ürünler de bulunuyor. AB ülkelerinde ortalama yıllık tüketim 15 litreyi bulurken, Türkiye’de bu oran yıllık 2 litre olarak hesaplanıyor. Bunge, Türkiye ihracatının yüzde 10’unu tek başına gerçekleştiriyor. Dış satımının yüzde 70’ini de markalı yürütüyor. Erman Erol, “Üretici devlet tarafından desteklenip para kazanır hale gelmeli. Ürün artışı iç pazarı da hareketlendirir, ihracatta da fiyatta rakiplerle yarışmamızı sağlar. Biz destek istemiyoruz, devlet çiftçiyi/üreticiyi desteklemeli” dedi.

18 Ekim 2019,dünya,Mustafa Kemal ÇOLAK