Marmara’ya sahilde, Trabzon’a denizde Endüstri Bölgesi

MEGA endüstri bölgesi için Marmara, Ege Deniz sahilleri veya İskenderun Körfezi düşünülüyor.Trabzon'a kurulacak bölgenin hedef pazarı Gürcistan ve Rusya.

 

 

 

Gördüklerimize ilave her gün bir başka MEGA proje haberine şahit oluyoruz.

Gördüklerimizin başında gelen şüphesiz MEGA gökdelenler. Henüz yeni açılan MEGA hastaneler, inşaatı devam eden MEGA havaalanımız, MEGA köprü planlarımız bunların bazıları.

Görmediğimiz ise MEGA tesisler ve özellikle kimyasal üreten MEGA fabrikalar.

Ancak aşağıdaki haberden de görüleceği üzere, içinde MEGA tesis olup olmayacağını bilmediğimiz MEGA endüstri bölgeleri de kurulmak üzere.

MEGA gökdelenlerin yanlışlığını bazılarımızın anlaması için 10 yılı çok az aşan bir süre yetti

Diğerleri için ne kadar bekleyeceğimizi şimdiden söylemek mümkün değil. Bununla birlikte aşağıda verilen MEGA endüstri bölgesi haberini okumadan önce bir iki hususa değinmek istiyoruz.

İlki ülkenin 4 adet petrokimya tesisine ihtiyacı olduğuna ilişkin. Sanayi Bakanı bu ihtiyacı açıklarken katma değeri yüksek sektörlerden birisinin kimya sanayi olduğunu da belirtiyor; . Kaybedilen bunca yıllardan sonra malum olanı söylüyor.

İkincisi ise kurulacak MEGA endüstri bölgesi yeri ile ilgili. Bunun için Marmara ve Ege bölgesinde iki yer ile İskenderun körfezini adres olarak veriliyor. Ayrıca Trabzon’da deniz doldurularak kurulacak (endüstri) bölgesi müjdeleniyor.

Bir endüstri bölgesinin ancak sahilde kurulabileceğinin altı çiziliyor. Buna gerekçe olarak lojistik hizmetleri maliyetlerinin deniz kenarında ve hatta denizden elde edilecek alanda daha düşük olacağı gerçeği hatırlatılıyor.

Bu görüşe katılmadığımızı belirtelim. Lojistik gider maliyetlerinin imalat maliyeti içerisindeki yerinin giderek ihmal edilir düzeye indiği bilinmektedir. Uluslararası ticarette bugün ulaşılan altyapı olanaklarının kalitesi ve hız geçmiş yıllarda kalan bu düşünceleri geçersiz kılmaktadır. Bugün Çin bırakın deniz yoluyla karayolu ve demir yolu kullanarak Avrupa’ya mal satmayı planlamaktadır. ”Bir kuşak bir yol” gibi MEGA proje bu düşüncenin bir ürünüdür.

Türkiye’de olup biteni iyi takip edenler Marmara’da kurulabilecek bir endüstri tesisinin arkasında kimlerin olduğunu, Trabzon’da gerçekleştirilecek deniz dolgusu alanın müteahhidinin kim olacağını tahmin edebilir.

Bize göre kurulabilecek endüstri bölgesi İskenderun ve mersin limanına yakın bir bölgede ( İç bölgede ) olmalıdır. Liman bağlantısı için her türlü ulaşım altyapısı kurulacak bir yerleşim alanı en sağlıklı bölge olacaktır.

Yoksa Batıya veya İskenderun Körfezi’ne sıkıştırılan böylesi bir seçim gerek ilk yatırım aşamasında gerekse uzun yıllara yayılacak ekonomik olmayan, insan sağlığı ve çevreyi korumada özensizliğin bir başka örneği olacaktır. Benzer durum deniz dolgulu Trabzon endüstri bölgesi için de geçerlidir.

http://www.kimyamuhendisleriplatformu.org/DR/industry/biga-band%C4%B1rma%E2%80%99dachemport-kuruluyor

************************************************************************************************************************

 

 

06 Kasım 2017,dünya, HÜSEYİN GÖKÇE

Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ile yapılan söyleşi:

"Mega endüstri bölgeleri kuracağız"

“Bu konuda çok çaba harcanmasına rağmen, yüksek teknolojili ürün ihracatında çok ileri noktalara gidemiyoruz…”

Bakın, yerlileştirme, aynı zamanda sanayimizin derinleştirilmesine yol açar. Sanayi ürünlerinin toplam ihracat içindeki payı çok yüksek ama ileri teknolojili ürünlerin payı yüzde 4 civarında. Biz bunu yüzde 15'e çıkarmak için çalışma yaptık. Hangi alanlara ağırlık vermek gerektiğini belirledik. İster ithal ikamesi, ister istihdam, ister yüksek katma değer projeksiyonu yapın, önümüze kimya sanayi ve ilaç sanayi çıkıyor. Bunlar Türkiye'nin en büyük açık verdiği sektörler. Kimya sanayi içinde sadece petrokimyada 11 milyar dolarlık açığımız var. Analizlere göre PETKİM ölçeğinde 4 tane tesis kurulsa, iç pazarın ihtiyacı karşılanacak. Dünyada petrokimya sanayinde kümelenmeye dayalı çok güzel yatırım örnekleri var. En güzeli de Singapur'da.

Rafinerinin yanında, haşere ilacından, vernik ve boyaya kadar, türevlerini işleyen fabrikalar kurulmuş. O yüzden petrokimya ağırlıklı Mega Endüstri Bölgeleri kurmak istiyoruz. Bunların özellikle limanlara entegre olması gerekiyor. Yani İç Anadolu Bölgesi'nde olmaz. Danışmanlık hizmeti aldığımız fi rma, Çanakkale-Bandırma arası, Kuzey Ege'de Çandarlı'nın arka bölgesi ve bir de Ceyhan'ın önerdi. Buralardaki kamulaştırmayla ilgili tüm hukuki sorunları çözdükten sonra işleme başlayacağız. Filyos Endüstri Bölgesi, tamamen bizim oldu artık ve buraya yatırımcı bakıyoruz. Trabzon'da da Gürcistan ve Rusya'ya kadar hitap edebilecek bir bölge kuracağız. Toprak sorunu olduğu için de denizi doldurarak bu yatırımı gerçekleştireceğiz. Türkiye'nin endüstri bölgeleri çok ihtiyacı var. Bir sıçrama yapması için de daha büyük ölçekli ekonomik faaliyetlerin icra edildiği alanlara ihtiyaç var.