Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi açıldı

Merkez, Türkiye'de temel araştırmadan prototip parça ve ara mamul üretimine kadar geniş bir uzmanlık yelpazesinde hizmet verecek.


 

Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi işbirliği ile Aralık 2014'te İstanbul Teknopark'ta temeli atılan Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi, Başbakan Binali Yıldırım'ın da katılımıyla açıldı. Açılış töreninde konuşan Başbakan Binali Yıldırım, 2002 sonunda Ar-Ge'ye ayrılan payın milli gelirin yüzde yarımı olduğunu, şimdi yüzde birin üzerine çıkıldığını, hedefin 2023'e kadar 2,5-3'e ulaşmak olduğunu söyleyerek, "Ar-Ge harcamalarında sektör yüzde 50'ye erişmiş, yüzde 40 üniversitelerden. Sadece yüzde 10 devlette kalmış. Bu da bizim istediğimiz. Sanayi daha çok olacak, üniversiteler daha çok olacak, kamu kuruluşları daha az olacak. 2008'de Ar-Ge'ye verdiğimiz para yaklaşık 2 milyar lira. 2015'e geldiğimizde 6 milyarı geçmişiz. 2,5 kat artış var. Sadece 2015'te Ar-Ge harcamaları 2 milyar liraya yaklaşmış. Yıldan yıla artık ArGe'ye ayrılan kaynakları artırıyoruz. Şimdi vakıf üniversitelerine de ArGe faaliyetlerini destekleyecek düzenlemeler de yapıyoruz. Bunlar da hayata geçecek" dedi.Yıldırım, 2002'de 2 tane teknopark varken bunun 64'e çıktığını, 290 organize sanayii bölgesinde 1 milyon 600 bin kişinin çalıştığını, 2023'e kadar 65 tane daha OSB yapılacağını, 1 milyonun üzerinde yeni istihdam sağlanacağını dile getirdi. İstihdama katılımın yüzde 52,5 sevilerine çıktığını belirten Yıldırım, şöyle devam etti: " Şu anda 266 Ar-Ge merkezinde 27 bin 586 kişi doğrudan çalışıyor. Bu merkezlerde 5 bin 149 Ar-Ge projesi kapsamında 1124 tane yeni patent alındı. 2015'te Türkiye 100 binin üzerinde marka başvurusuyla Avrupa'nın en fazla marka başvurusu yapan ülke haline geldi. "

"Biz bu yatırımı Türkiye'nin gelecek 10-20-30 yılına yapıyoruz"

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi ile ilgili, "Biz bu yatırımı bugünden yarına değil, bugünden Türkiye'nin gelecek 10-20-30 yılına yapıyoruz. Çünkü biz ülkemize hep güvendik, güveniyoruz" dedi. Son yıllarda hükümetin ve ilgili kurumların inovasyon ve girişimciliğe olan desteğiyle bu inancın daha da güçlendiğini vurgulayan Sabancı, özellikle inovasyona desteğin son 10 yıldır hükümet tarafından artarak devam ettiğini kaydetti. Kordsa Global ve Sabancı Üniversitesi ile ülkenin geleceğini güçlendirmek için yeni bir model ortaya koyduklarına işaret eden Sabancı, şunları söyledi: "Bu model ile farklı kültürler; o öğrenci, o araştırmacı, o öğretim üyesi, o girişimci, o mühendis aynı ekosistemde beraber çalışacaklar, birbirlerinin sorunlarını daha iyi anlayacaklar ve ortak akıl ile daha hızlı ve etkin çözümler üretecekler. Bu noktada, başta rektörümüz Nihat Hoca olmak üzere, Sabancı Üniversitesindeki öğretim üyelerine ve Kordsa Global arkadaşlarıma çok iş düşüyor, çok büyük sorumluluk düşüyor. Bu Sabancı adına bir sorumluluktur. Bu yeni model herkese örnek ve özendirici olacaktır. Mutlaka başarılı bir çalışma olmalı ve dalga dalga yeni ürün ve başarılı sonuçları getirmeli."

100 milyon liralık yatırım yapıldı. Havacılıktan otomotive kadar birçok sektörde dönüşüm yaratan, yüksek teknoloji ürünü kompozit malzemeleri alanında faaliyet gösterecek Kompozit Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi için 100 milyon liralık yatırım yapıldı. Bu merkezde Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile Kordsa Global üretim mühendisleri geleceğin teknolojisi olarak da adlandırılan kompozitin Ar-Ge ve üretim süreçlerinde birlikte çalışacak. 15 bin metrekare kapalı alan ve 3 bin 350 metrekare laboratuvar altyapısının yer alacağı Merkez, Türkiye'de temel araştırmadan prototip parça ve ara mamul üretimine kadar geniş bir uzmanlık yelpazesinde hizmet verecek.

http://www.istekobi.com.tr/kobi-bilgi-merkezi/haberler/kompozit-teknoloj...