MKS DevO Kimya’dan mürekkep üretim tesisi

Dünyada büyüklüğü 300 milyar dolara ulaşan dijital baskı sektöründen Türkiye’nin pay alması için MKS DevO’dan 11 milyon dolarlık yatırım.


 

Türkiye’de organik kimya alanında öncü isimlerden MKS DevO, Balıkesir Gönen’de 11 milyon dolarlık Ar-Ge merkezi ve Dijital Adaptasyon Üssü’nü devreye aldı. Tesis sayesinde Türkiye’nin 200 milyon dolarlık mürekkep ithalatında yerli ikamesi ile rakamın 80 milyon dolara indirilmesi planlanıyor. Ayrıca yenilebilir mürekkep gibi katma değerli kimyasalların da gıda sektörüne kazandırılması sağlanacak.

MKS DevO Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Korgün Şengün, yaptığı açılış konuşmasında inşaat, deterjan, tekstil ve plastik sektörleri için hammadde ürettiklerini hatırlatarak, “Kimya arkada duran bir sektördür ama o olmazsa diğer sektörler hareket edemez. Kimya sektörü yüzde 90’a varan ithal girdi ile ihracat yapmaya çalışıyor. Türkiye’nin tüm sektörlerde ithalatı 200 milyar dolar civarında. Kimya bunun içinde 40 milyar dolar ile en büyük açık veren sektör. İthal ikamesi yapmamız şart. Neredeyse fatura bazında ithal envanteri çıkarmalıyız” dedi. Şengün, “Biz MKS DevO olarak kurduğumuz bu teknoloji üssü ile ithalatımızı azaltmaya odaklandık” diyerek, şunları söyledi: “Türkiye’nin mürekkep ithalatı 200 milyon dolar. 5 bin metre karelik bir dijital adaptasyon üssü ve pilot üretim tesisi kurarak bu rakamı 80 milyon dolar civarına indirmeyi hedefliyoruz. Bunun için de daha çok inovatif ürünlere yatırım yapacağız. Ar-Ge Merkezimizden her yıl en az 5 dünya patenti çıkaracağız” dedi. Türkiye’deki dijital baskı pazarının 25 milyar dolardan 30 milyar dolara doğru gittiğinin altını çizen Korgün, “Tüm dünya tekstilden inşaata, seramikten gıdaya dijital baskı kullanacak. Örneğin bir elma aldığınızda üstünde kare kodu dijital baskı olarak göreceksiniz. Bu dijital baskı yenilebilir mürekkep ile elmanın üzerine uygulanacak. Konica, Minolta ve Epson gibi markalara Sultan Ink adını verdiğimiz özel mürekkebi üreteceğiz” dedi. Şengün, Sultan Ink’ın İtalya, Pakistan, Bangladeş ve Özbekistan’a ihracatı için anlaşma yaptıklarını dile getirdi.

1 milyarlık pazarda söz sahibi olmalıyız

Tesiste 80 kişilik mühendis ekibin digital printing kısmında, 40 kişilik bir diğer ekibin ise Ar-Ge merkezinde faydalı modeller üzerine çalışacağının bilgisini veren Şengün, “Digital Printing sektörünün büyüklüğü dünyada 300 milyar dolar. 2025 yılında ise 840 milyar dolar olması planlanıyor. Türkiye’de pazar 150 milyon dolar. 125 milyon doları ithal girdi. 2025’te Türkiye’de pazarın 1 milyar dolar olması bekleniyor. Bu pazarda Türkiye olarak biz de söz sahibi olmalıyız” dedi. Şengün, 2018 yılı cirolarının 80 milyon TL olduğunu, 2015 yılında cirolarının yüzde 30’undan fazlasının digital printing alanından geleceğini belirtti.

22 Mart 2019,dünya,Handan SEMA CEYLAN