Kayseri Şeker, posadan pektin üretip, ithalata dur diyecek

Kayseri Şeker, gıda, kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan pektini Türkiye’de üretmeye hazırlanıyor.


 

 

Kayseri Şeker, TÜBİTAK TEYDEB 1501 Sanayi-Ar-Ge programı işbirliğinde yürüttüğü Şeker Pancarı Posasından Pektin Eldesi Projesi kapsamında, gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan katkı maddesi pektini üretmeye hazırlanıyor.

Kayseri’nin ilk Ar-Ge merkezine sahip olan Kayseri Şeker, bu girişimi ile gıda, kozmetik ve ilaç sanayii gibi alanlarda kullanılan pektini piyasaya sunmayı amaçlıyor. Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, yaklaşık iki yıl önce proje kapsamında laboratuvar çalışmalarına başladıklarını ve bir yıl kadar süren bu aşamadan sonra pilot tesisi kurduklarını söyledi.

Geçen yıldan bu yana yaklaşık bin 500 metrekare kapalı alana sahip olan pilot tesiste pektin çalışmalarını devam ettirdiklerini belirten Akay, “Tesisimizde şu anda 2 gıda mühendisi, bir makine mühendisi ve 6 teknik personelimiz çalışıyor. Ürünümüz şu anda ticarileşti. Bundan sonraki aşamada önemli bir yatırım bütçesi ile üretim tesisimizi faaliyete geçirmiş olacağız. Proje ile pancar posası atıklarını ekonomiye katma değerli bir şekilde kazandıracağız. Bu sayede Türkiye’nin şeker pancarı pektini alanında dışa bağımlılığını bitirmeyi ve pektin ithalatının önüne geçmeyi hedefliyoruz” dedi.

Ayrıca şeker üretim prosesi sonucu atık olarak ortaya çıkan şeker pancarı posasının değerlendirilerek yalnız çevre kirliliğinin önlenmesi açısından değil, ürünlerin çeşitlendirilmesi açısından da önemli adımlar atacaklarını kaydeden Akay, “Tesisimizde makine parkının da tamamen yerli olmasına büyük özen gösterdik. Bu iş sonuçlandığında tamamen yerli ve milli bir ürünü piyasaya sunmuş olacağız” şeklinde konuştu.

Pektinin geniş bir kullanım alanına sahip olduğunu ifade eden Akay, “2017 yılında TÜİK verilerine göre 615 bin 498 kilo pektin ithalatı yapıldı. Bunun karşılığında ise yaklaşık 31 milyon TL ithalat bedeli ödendi. Ülkemizde pektin üretiminin olmaması, pektin üretimine yönelecek firmalar için ciddi kazançlar getirebilir. Pektin, gıda sektöründe şekerleme, reçel, marmelat, jöle, meyve suyu, meyve soslarında kullanılıyor. Ayrıca kimya, kozmetik ve ilaç sanayinde de önemli bir yer tutuyor” dedi.

‘Ar-Ge merkezimizde 41 proje devam ediyor’

Sürdürülebilir tarım için Ar-Ge’ye son derece önem verdiklerini ve tarım sektörü adına önemli çalışmalar yürüttüklerini aktaran Hüseyin Akay, “Ar-Ge merkezimizde şu anda 41 projemiz devam ediyor. 12 projemiz TÜBİTAK tarafından destekleniyor. Projelerden 16’sı tamamlandı, 23 tanesi üzerine çalışmalar devam ediyor. 2 proje ise TÜBİTAK’tan onay bekliyor. Ar-Ge merkezinde; tohum ıslahı, ekim, sulama sistemlerinin döşenmesi ve sulama, bakım hizmetleri, gübreleme, ilaçlı mücadele, çapalama, ürün hasadı ve daha pek çok alanda çeşitli laboratuvar çalışmaları yürütülüyor”diye konuştu.

Gıdada Anadolu’nun en büyükleri arasına girdi

Kayseri Şeker, 2017 yılında gerçekleştirdiği 1 milyar 354 milyon 161 bin 228 TL ciro ile gıda sektöründe Anadolu’nun en büyük 500 şirketi sıralamasında 30. sırada gösterildi. Unilever’den sürdürülebilir tarım kodu ve şeması kurallarına uygunluk belgesi aldı.

27 Kasım 2018 ,Dünya,HİLAL SÖNMEZ