Avrupa'daki havası en kirli ilk on kentin sekizi Türkiye'de

 

Guardian Gazetesi'nin Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yaptığı sıralamada Avrupa'da havası en kirli on kentin sekizi Türkiye'den...

Hava kirliliği ile ilgili yazılarımıza devam edelim. Hava kirliliği dünyada kentlerde yaşayan milyarlarca insanın sağlığını ve yaşamını tehdit ediyor . Guardian Gazetesi’nin Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerinden hareketle havadaki 2.5 mikrondan küçük partiküllerin (PM 2.5 ) miktarına dayanarak yaptığı listelemede, Avrupa’nın hava kirliliği açısından en kötü durumda olan 10 kentinin 8 tanesi Türkiye’den çıktı.

13 Şubat 2017 girişli haberde, dünya sıralamasında en kirli şehir 217 mikrogram/m3 ile İran’ın Zabol kenti olurken, genel olarak Asya kıtasındaki şehirlerin hava kirliliği açısından başı çektiği görülüyor. En kötü durumdaki 20 kentin arasında, genel olarak Hindistan, Suudi Arabistan ve Çin’deki şehirler yer alıyor.

Avrupa’da hava kirliliği açısından en başta gelen şehir Makedonya’da Tetovo şehri olurken, Bosna-Hersek’teki Tuzla şehri dışında,aşağıda mikrogram/m3 cinsinden verilen yıllık ortalama değerlerle sekiz kentimiz havanın en kirli olduğu ilk on şehir arasında yer aldı:

Batman         67         µg/m3

Hakkari         67        

Gaziantep    66

Siirt               61

Afyon            60

Karaman     57

Igdır              54

Isparta         52

 

 WHO’nun PM 2,5 için, mevcut olan bilimsel literatürden hareketle önerdiği, yıllık ortalama hava kalitesi limit değeri ise 10 µg /m3.

Avrupa’nın seçilmiş küresel nitelikteki kentleri arasında yapılan sıralamada da İstanbul 33 µg /m3 ile ilk sırada yer aldı. İstanbul’u Varşova, Budapeşte ve Bükreş takip ediyor.

                                                                                                                                                   

https://www.theguardian.com/cities/datablog/2017/feb/13/most-polluted-ci...

                                                                                                                                                   Şubat 2017