Doğalgaz depolama tesis yatırımları hızlanacak

Doğalgaz depo kapasitemiz günlük tüketimimizin yaklaşık yüzde 1-1,5’ kadarı. 2019’da tamamlanması planlanan tuz gölü projesi ile  oran 2’ye ancak ulaşabilecek.


Suriye sınırında sınır ihlali yapan SU 24 tipi Rus uçağının düşürülmesinin ardından gözler Rusya ile Türkiye arasında doğalgaz ticaretine çevrildi. Aşırı soğuklar sebebiyle gaz tüketiminde artış yaşanırken, Türkiye yeraltı doğalgaz depolama tesis projelerini hayata geçirmeye çalışıyor. Bu kapsamda, Türkiye’de Kuzey Marmara ve Değirmen Köy Sahaları Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisleri faaliyete geçerken, Tuz Gölü’nün altına inşa edilecek yeraltı doğalgaz projesinin hızlandırılması planlanıyor. 640 milyon dolarlık projenin ilk bölümünün 2016’da devreye alınması hedefleniyor. BOTAŞ Marmara Ereğlisi LNG Terminali projesi devreye girerken, terminalin kapasitesinin artırılması planlanıyor.

Uzmanlar günlük doğalgaz tüketiminin 180 milyon metreküpü geçmesi halinde Ege ve Marmara Bölgesi’nde sıkıntı yaşanabileceğini belirtirken, krizlerin olumsuz etkilerini azaltmak için uzun süredir gündemde olan yeraltı doğalgaz depolama projelerinin bir an önce tamamlanması gerektiğini kaydediyor.

20 milyon metreküp doğalgaz

Türkiye ilk yeraltı depolamasını, Silivri’de yaptı. Kuzey Marmara ve Değirmen Köy Sahaları Yeraltı Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin yaklaşık 2.5 milyar metreküp kapasitesi bulunuyor. Depoda ulusal doğalgaz şebekesine günlük 20 milyon metreküp doğalgaz verilebiliyor. İkinci depolama ise Tuz Gölü’nde projelendirilmesine karşın faaliyete geçirilemedi. Planlaması 1987’ye uzanan ve mühendislik çalışmaları Mayıs 2006’da tamamlanan projenin ilk bölümünün 2016’da, ikinci bölümünün 2019'da devreye alınması için çalışmalar hızlandırılacak. Proje ile 1 milyar metreküplük yeni depolama kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.

640 milyon dolarlık proje

 

Tuz Gölü yeraltı depolama projesi kapsamında Tuz Gölü’nün yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Aksaray’a bağlı Sultan hanı beldesi yakınlarında yerin yaklaşık bin 100 ile bin 400 metre altında bulunan tuz yapılarında doğalgaz depolanması amacıyla, her birinin fiziksel hacmi 630 bin metreküp olan, toplam 12 kaverna (suni mağara) oluşturulacak. 12 kavernanın tamamlanmasıyla yaklaşık toplam 1 milyar metreküp çalışma gazı kapasitesine ulaşılacak ve günlük 40 milyon metreküp gaz, Türkiye doğalgaz şebekesine verilebilecek. Değişik hukukî süreçlerin yaşandığı projede son olarak Kasım 2011’de Çinli China Tianchen Engineering Corporation firması ile BOTAŞ arasında anlaşma imzalandı. Proje, 640 milyon dolara mal olacak.

30 Kas 2015,Dünya Gazetesi, MELTEM GÜNDÜZ - ANKARA