Aydınlıların jeotermal feryadı

Jeotermal enerji santrallerinin doğaya ve tarım arazilerine salınan termal sularının neden olduğu tehlikeler düzenlenen panelle masaya yatırıldı.


Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi, Buharkent Ziraat Odası ve Aydın Tabip Odası tarafından, 'Jeotermal Enerji Santrallerinin Tarıma ve İnsan Sağlığına Etkileri' konulu panel düzenlendi. Germencik Ümit Düğün Salonu'ndaki panele Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar ve Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Aydın panele konuşmacı olarak katıldı. Panel öncesinde termal suların doğaya ve tarım arazilerine salınmasına 'hayır' demek için bir de imza kampanyası başlatıldı. Paneli izlemeye gelen yaklaşık 500 kişi imza kampanyasına destek verdi. 

TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKALIM 
Panel, Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şube Başkanı Mahmut Nedim Barış, jeotermal enerji santrallerinin tarım arazilerine göz diktiğine dikkati çekip, "Geleceğiniz olan tarlalarınıza sahip çıkın sizin tarlanızı siz satmayınca kimse zorla alamaz. Eğer tarlanızı satarsanız geleceğinizi karartırsınız. O sattığınız tarlanın kölesi olursunuz. Bu tarlalar sizin değil geleceğinizin tarlasıdır. Bu tarlaları satmaya geleceğinizi karartmaya kimsenin hakkı yok. Sadece bina değil geleceğimizi bu şekilde kirletiyoruz. Toprağımıza sahip çıkalım, Somali gibi olmayalım. Meriç'i, Gediz'i, Kızılırmak'ı yok ettik. Sıra geldi Büyük Menderes'e buna asla izin vermeyelim" dedi. 

KANUN TANIMIYORLAR 
Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar ise, "Aydın'da 13 jeotermal alanda çöreklenmiş olan ve topraklarımıza ahtapot gibi uzanmakta olan kanun kitap tanımaz yasaları hiçe sayan ve hiçbiri Aydınlı olmayan kişiler var. Bunlar Aydınlı olmadıkları için rahatsız değiliz, ama Aydın'ı kirlettikleri ve Türk tarımına zarar verdikleri için yok saydıkları için bu toplantıyı düzenledik. 1912 ruhu ile Aydın'ın tarımını sahipleneceğini umut ediyorum" dedi.
Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Aydın da jeotermal suların tarım arazilerine ve doğaya salınmasına tepki gösterip, bunun insan sağlığına sakıncalarına değindi. Aydın, önlem alınmaması halinde ilerde kanser vakalarında artışların olabileceğini söyledi. 

GERÇEKTEN İNSANIN KANINI DONDURUYOR
İzleyici olarak katıldığı panelin çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, jeotermal suların gelişi güzel doğaya salınmasının insanın kanını dondurduğunu vurgulayıp, şunları söyledi: "Bu şekilde devam edersek ilerde kanser hastası olacağız. Herkes, hatta doğmamış çocuklarımız için gelecek nesillerimiz için tehlike çanları çalmaya başladı. Yıllardır bunu söylüyoruz. Burası tarım memleketi. Burası incir ve zeytin ağaçlarıyla dolu. İzmir'de de jeotermal kullanılıyor, ama böyle elektrik üretilmiyor. Sadece evler ısınıyor. Ben, her zaman projelerimizde de bunu savundum. Bırakın Aydınlıların ısınmasını kanser olacağız. Buradan tüm iktidar milletvekillerine sesleniyorum sizde çocuklarınızda bu memleketle yaşıyorsunuz. Tabi ilerde yaşamayı düşünüyorsanız Aydın'a herkes sahip çıksın. Kanser olmak istemiyoruz. Biz de projemizde bir kuyu düşünüyoruz, ama elektrik üreteceğiz demedik. Biz bu zehiri havaya çıkarmayacağız. Biz yerin altında tutmaya devam edeceğiz ve sadece evlerimizi ısıtacağız. Menderesin halini gördünüz. 'Büyükşehir Belediyesi Menderes'i' kirletiyor diyorlar. Kirleten biz değil asıl jeotermal firmalarıdır. Neden İl Sağlık Müdürlüğü, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve valilik ilgilenmiyor? Çünkü hepimiz aynı masanın etrafında oturuyorsunuz. Daha önceleri de birkaç firmaya uyarılarımız oldu. Ekiplerimiz gitti ama bugün hocalarımızın anlattıklarından sonra inanın hayretler içerisinde kaldık. Zararlı olduğunu her yerde söylüyorduk. Ama bugün şok içerisindeyim. Hiç kimse insanların hayatı ile oynamaya çalışmasın" dedi. 

KANSER HASTALARI ARTTI
Kanser hastalarının her geçen gün arttığına değinen CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar, "Jeotermalin zararları ile ilgili 2012 yılında meclise taşıdık. Tarım bakanlığı herhangi bir zararının olmadığı ve topraklarda bir kayıp yaşanmayacağını enjeksiyonla ilgili zararlarının olmayacağını bize bildirdi. Ama bunun böyle olmadığını görüyoruz. Denetimlerin yetersiz olduğunu görüyoruz. Havada buhar olarak gezen sülfirik asit oluşturarak üzerimize yağmur olarak yağdığını biliyoruz. Bu da kemik erime kanseri yapar. Ben bunu hekim olarak ifade ediyorum. Yeryüzünün altında bulunan buradan çıkarılan radyasyonlu canavarların borlu malzemelerin menderese akıtılması ile birlikte ve bunlardan sulanan bitki ve meyvelerin bizler tarafından yenilmesi ile birlikte bölgede kanser miktarının arttığını görüyoruz. Hastanelerde gelen kanser vakaların arttığını görüyoruz. Bunu resmi rakamlarla da soru önergesi ile sorduk ve cevap bekliyoruz. Sağlık ve Tarım bakanlığı yetkililerinin bu konuda önlem almalarını istiyoruz" diye konuştu. Paneli Milletvekili Lütfi Baydar, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu'nun yanı sıra MHP'li Germencik Belediye Başkanı Ümmet Akın da izledi.

07 Mart 2015,Haberler Ege , Burhan CEYHAN/ GERMENCİK