DowAksa Global Kompozit Merkezi açıldı.

Türkiye’de karbon elyaf ve ileri kompozit malzeme geliştirmek amacıyla tasarlanan ve yüksek teknolojiye sahip DowAksa Global Kompozit Merkezi’nin açılışı yapıldı.


DowAksa, Türkiye’de karbon elyaf ve ileri kompozit malzeme geliştirmek amacıyla tasarlanan ve yüksek teknolojiye sahip DowAksa Global Kompozit Merkezi’nin açılışını yapmak üzere Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ) yetkililerini ağırladı. Çalışmalarına ilk olarak milli savunma sanayine yönelik havacılık uygulamalarıyla başlayan merkezden, uluslararası sivil havacılık sektörü de dâhil olmak üzere rüzgâr enerjisi, inşaat, ulaşım, denizcilik gibi sektörlere de ileri kompozit malzeme sağlanması hedefleniyor. DowAksa Aksa Akrilik Kimya Sanayii A.Ş. ile The Dow Chemical Company’nin yüzde 50’lik eşit hisseye dayalı ortak girişimidir.

IPEK Projesi Kapsamında Finanse Ediliyor

DowAksa’nın Yalova’daki karbon elyaf ve kompozit üretim kampüsüne yapılan yeni bir yatırım niteliğindeki Ulusal Kompozit Merkezi, SSM tarafından desteklenen, TUSAŞ ile DowAksa’nın ortak yürüttüğü IPEK Projesi kapsamında finanse ediliyor. Proje kapsamında hem askeri hem de sivil havacılık uygulamalarına yönelik prepreg malzemelerin geliştirilmesi ve yerli olarak üretilmesi öngörülüyor.

IPEK Projesi ile havacılık standartlarına uygun geliştirilecek ve uluslararası havacılık sektöründe de büyük ölçüde kullanıma sahip olan karbon elyaf ve uygun reçine bazlı prepreg malzemeleri, Türkiye’nin yerli uçaklar hedefi için de önemli bir kilometre taşı oluşturuyor. Bu proje ile geliştirilen malzemeler TF-X, HÜRKUŞ ve ANKA gibi özgün projelerde kullanılabilecek.

Türkiye’nin Havacılık Alanındaki Gücü Artırıyor

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir açılışta yaptığı konuşmada: Kompozitler havacılık için en önemli malzeme grubu arasında yer almaktadır. Kompozitlerin son 30 yıllık dönemde yaşamış olduğu gelişmeler ve askeri ve sivil havacılıkta bulduğu geniş kullanım alanları, bu malzeme grubunun en önemli malzeme grubu haline gelmesinin nedenlerini açıklamaktadır. Sadece havacılık değil, uydu platformları ve uzaya erişim anlamında da kompozit teknolojisi ve en önemli yapıtaşı olan karbon fiber teknolojisi büyük önem arz etmektedir. Ülkemizde de güçlü bir kompozit sanayinin oluşturulması açısından kamu desteği, özel sektörün dinamik gücü ve kamunun yönlendirici politikaları oldukça kritiktir. Bu proje, müsteşarlığımızın yerlileştirme, millileştirme ve teknoloji geliştirme politikalarının bir ürünüdür. Bu tür faaliyetler ve ortaklıklar ülkemizin gururudur. Bu tür tesislerin devamının gelmesini diliyorum.” dedi.

2.600 m2’lik Merkez Ziyaret Edildi

Müsteşar Demir; TUSAŞ Yapısal Grup Başkanı, DowAksa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Berkman ve DowAksa İcra Kurulu Başkanı Douglas Parks’ın gerçekleştirdiği açılışın ardından, hükümet, sanayi ve medyayı temsilen katılan davetliler, konvensiyonel elyaf dokuma, çok yönlü özel elyaf dokuma ve prepreg üretim makineleri de dâhil olmak üzere birinci sınıf laboratuvar ve üretim ekipmanlarının bulunduğu 2.600 m2‘lik merkezi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

DowAksa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Berkman: “Türk şirketler artık her zamankinden daha gelişmiş teknolojik ürünler geliştiriyor, üretiyor ve ihraç ediyor. DowAksa, yurt içinde üretilen karbon elyaf çözümlerimizin, devletimizin ulusal güvenliği, enerji ve ticaret hedeflerine, dolayısıyla ekonomik büyümesine fayda sağlayacak olan piyasa odaklı yenilikler kullanacak olmasından gurur duyuyor.” dedi.

 

“Türk Savunma ve Havacılık tarihinde dönüm noktası”

Merkezin Türk Savunma ve Havacılık tarihinde dönüm noktası olduğunu söyleyen TUSAŞ Genel Müdür Yardımcısı Naki Polat “İlk defa bir ham malzemeyi kendi imkânlarımızla karşılayacak tesisin açılışını yapıyoruz. Hem savunma hem de havacılık alanında bu malzemenin kullanımı yüzde 50’yi aştı. Şu an yeni nesil Boeing 787 ve A 350’deki kompozit kullanımı oranı yüzde 50’nin üzerinde. Hem savaş uçaklarında hem de sivil uçaklarda kompozitten vazgeçilmesi mümkün değil. Savunma ve sanayi dışındaki sektörde de kullanımı büyük oranda artmaktadır. Bugün açılan merkez hem ülkemize hem de savunma ve havacılık sanayimize büyük fırsatlar sunacaktır.” dedi.

Güçlü Bir İş Birliği Sağlandı

DowAksa İcra Kurulu Başkanı Douglas Parks ise, IPEK Projesi’ni finanse etmesi sebebiyle SSM’den övgüyle bahsederek proje ortağı TUSAŞ ile kurulan güçlü iş birliğinin altını çizdi: “Son derece becerikli, inovatif ve işine kendilerini adamış bir ekibe liderlik etmekten dolayı onur duyuyorum. Bugün gördükleriniz onların emekleriyle mümkün oldu. SSM, yenilikçi vizyonuyla askeri ve sivil havacılık uygulamaları için yüksek mukavemete sahip hafif kompozit malzemeleri milli olarak geliştirmenin stratejik önemine tam anlamıyla hâkimdir; TUSAŞ ise, yenilikçi gelişimleri sürekli sağlayacak bir tesisi başarılı bir şekilde kurmamız için ekibimize rehberlik ederek gerekli bilgi ve tecrübeyi sağlamıştır.” dedi.

15 May 2016 ,http://enerjimaden.com/son-haberler/dowaksa-global-kompozit-merkezi-acil...