“YGS sınav kitapçığı incelenebilir” yalanı

Gelecekte bugünler iki önemli konu ile hatırlanacak. Bunlardan ilki dinleme ve görüntü kasetleri, diğeri ise yalan beyanlar.


 

Konumuz, kasetlerin bir din cemaati tarafından mı, yoksa emperyalist güç odaklarınca mı servis edildiği değil.  “Körle yatanın şaşı kalkacağını” da düşünebilirsiniz. Ancak akla karanın, doğru ile yanlışın yani gerçeğin en kısa sürede ortaya çıkmasını istemek herkesin en doğal hakkı.

Bizim burada somut beyan ve bilgi üzerinden inceleyeceğimiz konu ikincisi.

Bu günlerde milyonlarca gencin heyecanla, stres altında hazırlandığı, ailelerin çocuklarını endişe ve çaresizlikle izlediği YGS sınavı konumuz. Sınav ile ilgili olarak gazetelere düşen bir konu var. Bu yıl sınav soruları ve cevaplarının açıklanmayacağı basında yer aldı ve ister istemez yurttaşların farklı farklı değerlendirmeler yapmasına neden oldu.

Ancak bu konuda esas ilginç ve düşündürücü açıklama konunun doğrudan muhatabından geldi.

 

ÖSYM Başkanı’nın açıklaması

17 mart tarihli gazetelerde ÖSYM’nin başı Prof. Ali Demir’e sorulan” ya hatalı soru varsa” sorusuna “Hata varsa biz buluruz” cevabını okuduk. ÖSYM Başkanı’na sorulan bir diğer soru ise “adaylar ne yaptıklarını bilemeyecek mi?” oldu. Bu soruya Başkan “Bu durum, adayların bireysel olarak soru kitapçıklarını ve cevap kağıtlarını kendilerinin incelemesine engel değil. Adaylar ÖSYM’den randevu alarak kendi kitapçıklarının asıllarını inceleyebilir. Kişisel bilgi edinmeye itirazımız yok” diye cevap veriyordu.

(http://www.zaman.com.tr/egitim_ygs-sorulari-neden-aciklanmiyor_2205449.html)

Bu cevap ile Başkan itirazlara karşı savunmasını yaparken, yurttaşlara endişe edilecek bir durumun olmadığını açıklamaya çalışıyordu. Ancak itirazların pratik sonuç alıcı olamayacağı gün gibi açık. On binlerce öğrencinin kitapçıkları kısa bir sürede incelemesinin  mümkün olduğunu açıklamak düşünülmeden söylenmiş bir sözden öteye gitmiyor.

 Çok daha önemlisi ise aşağıdaki paragrafta yer alıyor.

 Öğrenciler yukarıda söylendiği gibi hareket ederse sınav kitapçığını görebilir mi?

 

Sınav giriş kılavuzu ne söylüyor?

Sınav ile ilgili her türlü bilginin yer aldığı ve ÖSYM tarafından dikkatlice okunması istenen kılavuzun Başkanını yalanladığını hiç birimiz herhalde düşünemezdi.  Ancak aşağıdaki alıntı da bu Merkez’in resmi dokümanı.

Giriş kılavuzu “Merkezimizde bulunan her türlü sınav evrakının aslı, yargı organlarının aksi kararları olmadıkça, aday dahil hiçbir kişi ya da kuruma gösterilmez ve verilmez” diyor.

(http://dokuman.osym.gov.tr/pdfdokuman/2013/OSYS/2013OSYSSISTEMKILAVUZSayfa 27)

Başkanın söylediğinin aksine bu belgeye göre,  hiçbir öğrenci mahkeme kararı olmadan sınav kitapçığına bakması ve kontrol etmesi mümkün değil.

ÖSYM başkanı bir an önce bu kılavuzda yer alan bu hükmü değiştirmediği takdirde, öğrencilerin  sınav kitapçığını görmesi pratik olarak da olanaklı değil. Görmek isteğinde ısrarlı olan öğrenci önce ÖSYM’ye yazılı itirazda bulunmak zorunda.

Yazılı itirazına olumlu cevap alamayanlar için tek yol mahkeme yolu. Bu sürecin ne kadar zahmetli ve uzun bir zaman aldığı da bu ülkede yaşayanların en değerli tecrübeleri arasında.

Mart 2014