ENERJİ ÜRETİMİNDE YERLİDEN ÇOK İTHAL KÖMÜR İÇİN HAZIRLIK YAPTIK

Kömür ve İklim Değişikliği 2016 Raporu; “Türkiye'de kurulmak istenilen ithal kömürlü termik santrallerinin kapasitesinin, planlanan yerli kömürlü termik santrallerin 6 katı”


Yerli kömüre dayalı enerji üretimi yönünde girişimlere rağmen, son dönemde yapılan kömüre dayalı enerji yatırımlarının büyük kısmının "ithal kömürce dayalı planlandığı ileri sürüldü. İklim ve Enerji Uzmanı Önder Algedik, kömür kullanımına yönelik bütün dünyadaki duyarlılığa karşılık Türkiye'nin kömür üretim ve ithalatında öne çıkan ülkelerden biri haline geldiğini vurguladı.

 Önder Algedik, yaptığı Kömür ve İklim Değişikliği 2016 Raporu'nu yayınladı. Rapor, genel olarak iklim değişikliğinde ve küresel ısınmada ana aktörlerden biri olan kömür kullanımının azaltılması gereğini savunuyor. Raporda, Türkiye'nin kömür kullanımını artırma yönündeki yaklaşımına ilişkin ilginç veriler yer aldı. Yerli kaynaklara dayalı enerji üretimi çerçevesinde, kömür santral yatırımları ön plana çıkarılsa da 2002 yılından bu yana kömüre dayalı elektrik üretimi için yapılan 9 GW kurulu güce sahip santrallerin 6 GW kurulu güce sahip kısmının "ithal kömür" kullanacak modellerden oluştuğu belirtildi. Algedik çalışmasında, "Kömür odaklı enerji politikalarının, resmi söylemin aksine enerjide dışa bağımlılığımızı arttırdığım ortaya koyuyor. Raporda çok çarpıcı rakamlar var. Özellikle rapor özetinde yer alan verilerin ve şekillerin kamuoyunun bu aralar tartıştığı konulara cevap vereceğini düşünüyorum" ifadesini kullandı. Raporda, Türkiye'nin 1990'dan bu yana kömür ithalatının 6 kat arttığı vurgulandı. 1990'da 5,5 milyon ton olan ithalat, 2014'te 30,2 milyon tona yükseldi. Tüketim ise 1990'daki 54,5 milyon tondan, 2014 sonunda 97 milyon tona gerçekleşti, önder Algedik, 2002 sonrası hızlanan kömür tüketim artışının büyük oranda termik santrallerin tüketiminden kaynaklandığım, bunun da 41.5 milyon tona ulaştığım belirtti.

Gelecekte de ithal kömür ağırlığı sürecek Rapora göre, Türkiye'de planlanan kömüre dayalı termik santrallerde de ithal kömüre dayalı olanların ağırlığı bulunuyor. Raporda, "Türkiye'de kurulmak istenilen ithal kömürlü termik santrallerin kapasitesi, planlanan yerli kömürlü termik santrallerin 6 katı. 2002'den beri AK Parti döneminde her geçen gün kömüre bağımlı hale geliyor" ifadelerine yer verildi. Rapora göre, 2014 sonu itibariyle Türkiye'de 56 kömüre dayalı termik santral faaliyet gösteriyordu. Resmi faaliyet raporlarına henüz girmeyen yıl içinde (2015 ve günümüze kadar) Silopi TES. Kardemir Demir Çelik ve Tufanbeyli TES eklendi. Böylece sayı 59'a yükseldi. Sayı olarak yerli kömür yakanlar yüksek olsa da güç olarak bakıldığında ithal kömüre dayalı santrallerin ağırlığı artıyor. Mevcut yerli kömüre dayalı toplam kurulu güç 10GW, ithal kömüre dayalı kurulu güç 6GW seviyesine ulaştı.

 

20.06.2016, dünya, MEHMET KAYA