Cengiz, Mezopotamya’nın en büyük yatırımını yapıyor

Mardin’de inşa edilen ve 5 fabrikadan oluşacak entegre gübre tesisinin yatırım tutarı 1,1 milyar $.İstihdam sayısı 1000 kişi. Fabrika yılda 350 milyon dolarlık gübre, 270 milyon dolarlık metal ithalatının önünü kesebilecek.


4 bin yıllık tarihiyle medeniyetlerin olduğu kadar işsizliğin de beşiği; Mardin. Yaklaşık 200 bin kişinin 18 yaş üstünde olduğu şehirde işsizlik oranı yüzde 25. Bu oranla Mardin, Türkiye’nin en yüksek işsizlik rakamına sahip şehri. Son dönemde turizmle hareketlenen kent, sanayiye olan ihtiyacını gizlemiyor. Sanayide de bilinen tek büyük yatırım çimento alanında. İşte bu rakamları düşürmek adına Cengiz Holding, sadece kentin değil, bölgenin de en büyük sanayi yatırımı için düğmeye bastı. Cengiz Holding, yapımı devam eden Eti Bakır Metal Geri Kazanım ve Entegre Gübre Tesisleri’ni bu yıl faaliyete geçirmeyi planlıyor. Tesisin başında yer alan Genel Müdür Emre Kayışoğlu ile konuşunca, bu yatırım daha da değerli hale geliyor. Kayışoğlu, 1.1 milyar dolarlık yatırımla kurulan bu tesisin tarihi bir rekor kırdığını şu sözlerle anlatıyor: “Mezopotamya tarihinde bu büyüklükte özel sektör yatırımı daha önce yapılmadı...”

Tesisi 5 bin kişi inşa etti

5 ana fabrika ve 12 yardımcı üniteden oluşan entegre gübre tesisinin inşaatında 5 bin kişi çalışıyor. Bu da dolaylı olarak 25 bin kişinin iş imkanı elde etmesini sağlıyor. Kayışoğlu, “Tesis üretime başlayınca bin 100 kişiyi doğrudan istihdam edeceğiz. Yan sanayi ve oluşturduğu ekosistemle birlikte 25 bin kişiye denk geliyor. Bir anlamda Mardin’deki işsizliği yüzde 25’ten yüzde 12’ye indirecek bir tesisten bahsediyoruz” diyor. Mardin’deki entegre tesisin dünyada örneği olmadığını anlatan Kayışoğlu şunları anlatıyor: “Metal geri kazanım ile entegre olan tek tesis Türkiye’de. Dünyada metal geri kazanım tesisleri var. Ancak gübre ile entegre tek tesis bizimki.”

‘Cari açığa da merhem olacağız’

Bu tesisin cari açığa da etkisi var. Kayışoğlu bununla ilgili olarak ise şu sözleri ifade ediyor: “Fabrika yılda 350 milyon dolarlık gübre, 270 milyon dolarlık metal ithalatının da önüne geçecek. Türkiye gübre üretiminde kullanılan hammaddede yüzde 95 oranında dışa bağımlı. Türkiye yıllık 5 milyon ton olan gübre tüketiminin yarısını ithal ediyor. İthalata yılda 1.1 milyar dolar para ödüyoruz. Kaldı ki; bu fabrika tamamlandığında hammaddesinin yüzde 85’ini yurt içinden sağlayacak. Geri kalan yüzde 15’ik bölüm ise doğalgaz.”

14 Mayıs 2018,Kerim Ülker, dünya

 

Bilgi:www.emo.org.tr/ekler/02b905d54a908ae_ek.pdf?tipi=36&turu=X&sube=0