Eskişehir’den Kütahya’ya ‘suyumuzu kirletme’ çağrısı

Porsuk Barajı Havzası’nın Kütahya’daki sanayi tesisleri tarafından kirletildiği, Kütahya Belediyesi’nin arıtma tesisi kullanmaktan kaçındığı ileri sürüldü.


Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, kentin içme ve kullanma suyunun temin edildiği Porsuk Barajı Havzası’nın Kütahya’daki sanayi tesisleri tarafından kirletilmemesi çağrısında bulundu.

 

Eskişehir’in içme ve kullanma suyunun Porsuk Çayı’nın beslediği Porsuk Barajı’ndan sağlandığını belirten Büyükerşen, “Porsuk, Kütahya il sınırlarından çıkıyor. Kütahya o suyu kullanıyor, kirletiyor ve Porsuk Barajı’na gönderiyor. Suyun kirletilmemesi konusunda çok mücadele ettik. Vaktiyle orada protestolar yaşandı. Kütahya’da bulunan sanayi bölgesindeki tesislerin Porsuk Barajı’na giden suyu kirletmesi konusu gündeme geldi. Kütahya İl Çevre Müdürlüğü’ne yazı yazdık. Yazımızda Porsuk Havzası’na atık deşarj noktalarının yerinde kurumumuz personeline gösterilmesi, deşarj noktalarından numune alınması, denetlenmesi ve gerekirse idari yaptırım uygulanması konusunda bir talebimiz oldu" dedi.

Bu konuda kendilerine yetkiyi önce İstanbul için çıkarılan ve tüm şehirlerde uygulanması kararlaştırılan 2560 sayılı kanunun verdiğini kaydeden Büyükerşen, “Ancak bu yazımıza cevap ‘kurumunuzun buna yetkisi yok’ oldu. 2560 sayılı kanun 1. Bölüm Madde 1’e göre şehrin kullandığı su kaynaklarının korunmasına ilişkin hizmetler, büyükşehir belediyesi sınırları dışında olsa da bu kuruluş tarafından yürütülür. Büyük çabayla çıkardığımız Porsuk Barajı özel hükümleri çerçevesinde havza koruma başlığı altında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Kütahya Valiliği, Kütahya Su ve Kanalizasyon İdaresi, İl Çevre Müdürlüğü gibi paydaşlarla birlikte sorumlu olarak görevlendirilmiştir. İstediğimiz şey deşarj noktalarının yerinde gösterilmesi, numune alınması, denetlenmesi ve gerekirse idari yaptırım uygulanmasıdır. Ama olumlu yanıt alamadık, yaptırmam diyor. Şimdi biz görevimiz olmadığı halde oradan numune alıp kontrol ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Kütahya Belediyesi arıtma tesisini çalıştırmıyor iddiası Kütahya’da bir arıtma tesisi olduğunu ancak eski sistemle çalışan, masraflı bir tesis olduğunu öne süren Büyükerşen, “Ne yazıkki, Kütahya’da arıtma tesisini kullanmaktan kaçınan bir belediye var” dedi.

6 noktada arıtma tesisleri kurulacak

TCDD 7. Bölge Müdürlüğü tarafından tren yolu hatlarında 15-22 Mayıs 2017 tarihlerinde otlarla mücadele için kimyasal ilaçlama yapılacağını öğrendiklerini kaydeden Büyükerşen, Porsuk Havzası alanında yer alan bölgede içme ve kullanma suyunu olumsuz etkilenmemesi amacıyla ilaçlama yapılmamasına ilişkin talep yazısı gönderdiklerini, ancak yanıt alamadıklarını vurguladı.

 

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, hafta sonunda Eskişehir’i ziyaret ederek yapımı süren Şehir Hastanesi’nde incelemelerde bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın kentin içme ve kullanma suyunda sorunlar olduğuna ilişkin açıklamalarının bakanın yanlış bilgilendirilmesinden kaynaklandığını belirterek, “Şehir merkezimizde şebeke suyunun kimyasal ve mikrobiyolojik açıdan uygunluğu Halk Sağlığı Müdürlüğü ve ESKİ Genel Müdürlüğü tarafından sürekli ve düzenli olarak takip ediliyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü, kimyasal açıdan, yılda 10 kez 28 parametrenin denetimi için sudan numuneler alarak Afyon Akredite Halk Sağlığı Laboratuvarı’na gönderiyor. Numunelerin analizleri yapıldıktan sonra rapor hazırlanarak ESKİ Genel Müdürlüğü’ne bildiriliyor. Ayrıca Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından her ay içerisinde en az 20 noktadan numuneler alınarak 9 adet kimyasal ve 3 adet mikrobiyolojik parametre analizleri yapılıyor. Şimdiye kadar olumsuz bir bulguya rastlanmadı. 2017 yılı Ocak ayı itibariyle ESKİ Genel Müdürlüğümüzce yaklaşık 2.2 milyon TL yatırım yapılarak modern bir merkez laboratuvarı daha kurulmuş olup kimyasal ve mikrobiyolojik olarak Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından takip edilen bütün parametreler ile pestisit parametreleri ESKİ tarafından ayrıca takip edilmektedir. Belli periyotlarda Porsuk Barajı ve barajı besleyen yan derelerden, 17 farklı noktadan numune alınarak kimyasal ve mikrobiyolojik analizlere tabi tutulmaktadır. Ayrıca halkımızın su sorunlarının çözümü için 6 noktada arıtma tesislerinin ihaleleri tamamlandı ve yapımları bu yıl içinde bitecektir” diye konuştu.

12 Temmuz 2017,dünya