Fosil yakıtın devleri temiz enerjiye giriyor

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve yenilenebilir enerjideki büyüme potansiyeli fosil yakıt sektöründeki büyük oyuncuların temiz enerjiye giriş yapmasını sağlıyor.


 Exxon ve Total gibi petrol üreticileri yenilenebilir enerji şirketleri satın alırken, Shell ilk kez sıfır karbonla ilgili senaryo açıkladı.

 BP, Chevron, ExxonMobil, Shell ve Total gibi büyük petrol şirketleri, Paris anlaşması gibi uluslararası iklim anlaşmalarının baskıları arttıkça ‘eski düşmanı’ temiz enerji sektörüne yöneliyor. Öte yandan 2014 yılında başlayan ve küresel arz fazlası sebebiyle düşük seyreden petrol fiyatları da fosil yakıt sektörünün devleri için sektörün yatırım cazibesini azaltıyor. İngiliz düşünce kuruluşu Chatham House’un yayınladığı bir rapora göre fosil yakıtın devleri eğer yeni düzene adapte olmaz ve yön değiştirmezse gelecekte yok olabilirler. Columbia Üniversitesi Küresel Enerji Politikaları Merkezi Müdürü Jason Bordoff ”Petrol devleri düşük karbonlu enerji kaynakları alanında muazzam bir büyüme olacağını fark ediyorlar. Uzun vadede büyüyebilmek için portföylerini çeşitlendirmek zorundalar” diye konuştu.

Batarya ve solar panel şirketleri alıyorlar

Küresel iklim sorunu karşısında verilen sözler ve hükümetlerin konuyu ele alıyor olmasıyla bazı petrol şirketleri temiz enerji sektöründe yeni satın alma ve birleşmeler başladı bile. Exxon Mobil Corp. enerji tesislerinin karbondioksit salımını yakalayan bir şirketle ortaklık kurarken, Fransız petrol devi Total 1,1 milyar dolarlık anlaşma ile batarya üreticisi Saft Group SA’yı satın alarak 2011 de çoğunluk hissesini aldığı güneş panelleri şirketi Sun Power Corp.  Satın almasını destekliyor. Bataryaların kendisi “yenilenebilir” olmasa bile, rüzgar, güneş ve diğer fosil olamyan enerji türlerindeki en büyük sorun üretilen enerjinin kesintili olması. Bataryalar ise üretilen enerjinin depolanmasını sağlayabiliyor.

Avrupa devi kömür yerine odunla enerji üretecek

Kutup bölgelerinde petrol aramalarının öncülerinden olan petrol şirketi Stat Oil’in de “Batwind” adlı bir batarya teknolojisine yatırım yaptığı belirtiliyor. Avrupa’nın en büyük kömür yakıtlı enerji tesisi Drax ise kömür yerine odun yakarak en büyük yenilenebilir enerji üreticisi olmayı hedefliyor. Kanadalı boruhattı şirketi Enbridge ise düşük karbonlu kapasitesini genişletme hedefi kapsamında önceki gün 218 milyon dolara bir açık deniz rüzgar tarlasının hisselerini satın aldı. ABD kutup bölgelerinde petrol araması yapmakta olan Royal Dutch Shell veConocoPhillips ise 2,5 milyar dolarlık sondaj haklarından vazgeçerek tarihin en büyük petrol buluşlarından birinden vaz geçmiş oldu.

Shell ‘ 2 derecenin altında’ iklim senaryosunu açıkladı

Petrol devi Shell dün ilk defa küresel ısınmanın 2 dereceyi geçmemesi için ne yapılması gerektiği ile ilgili senaryosunu açıkladı. “daha sağlıklı bir gezegenle daha iyi bir yaşam” başlıklı Yeni Mercek senaryosunda net sıfır emisyona ulaşabilmek için tam bir tarih vermese de,2070 yılı civarında iklim sıcaklık ortalamasının 2 dereceden daha fazla olmayacağını belirtiyor.

İklim yasaları geçmesin diye her yıl 115 milyar dolar harcanıyor

Öte yandan iklim değişikliği politikalarının gerçekleşmemesi için her yıl 115 milyar dolar harcama yapıldığı belirtiliyor.İngiliz araştırma kuruluşu Influence Map tarafından yapılan araştırmaya göre bu konuda en fazla para American Petoleum Institute’tan gelirken ( 65 milyon dolar) exxon ise 27 milyon dolarla ikinci sırada.

12.05.2016, dünya, Hilal SARI BAŞARAN