BEŞ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ KAPANDI

Bu yıl beş üniversite kimya mühendisliği bölümlerine öğrenci kabul etmedi. Bu durumun sorumlusu  bölümlerin açılmasına ve kapanmasına karar veren  YÖK’tür.


Üniversitelerin yüksek lisans programlarına yerleşecek öğrencilerin tercihlerini yaptıkları bugünlerde kimya mühendisliği bölümleri kontenjanları ve öğrenci kabul eden üniversitelerin durumlarında önemli değişiklikler oldu. Bu değişikliklerin nedeni mezun olduktan sonra iş bulamayan öğrencilerin, öğrenimi oldukça zor olan kimya mühendisliği eğitimini  yetersiz üniversitelerde yapmak istememeleridir. İhtiyacın çok üzerinde kimya mühendisliği bölümlerinin açılmış olması da başka bir nedendir. Bu üniversitelerin durumu YÖK tarafından fark edilmiş olacak ki, bir çok kimya mühendisliği bölümü bu yıl kapatılmıştır.

YÖK’ün son kararları

Bilindiği üzere temel bilim dalları arasında yer alan fizik, kimya , biyoloji ve matematik bölümleri mezunlarının kamuda iş bulamamaları ve  bu bölümlerin yüksek kontenjanları nedeniyle gençler bu bölümlere ilgi göstermemiş ve çoğu üniversitelerde bu bölümler boş kalmıştı. Hatta bu durumu önlemek ve teşvik etmek amacıyla öğrencilere burslar Devlet tarafından önerildi. Ancak TÜBİTAK tarafından verilen bursların bile çok tercih edilmediği görüldü. Nitekim bu dönem (2015-2016) MF puan türünde ilk 5 bin kişi arasında yer alıp bu bölümleri tercih edenlere aylık 2 bin lira,5001 ile 10.000 sıralamasında yer alarak yerleşenler 1.500 lira,10.001 ile 20.000 arasında olanlara 1.000 lira,20.001 ile 25.000 arasında olup bu bölümlere yerleşenlere ise 750 lira aylık burs verilmesi kararlaştırıldı. Böylece bu öğrenim yılında öğrenim süresince alınacak burs miktarı ve alabilecek öğrenci sayısı artırılmış oldu.

Bir ikinci karar ise geçen yıl 11’den az öğrenci alan temel bilimler bölümlerine 2015 yılında kontenjan verilmemiş olmasıdır.

Bu kararın kimya mühendisliği bölümleri için de uygulandığı ÖSYS kontenjanları incelendiğinde anlaşılmaktadır.

YÖK’ün bu kararına paralel olarak bu yıl(2015)  kimya mühendisliği bölümlerine öğrenci kabul etmeyen üniversiteler şunlar;

BEYKENT ÜNİVERSİTESİ(Vakıf-Özel), FIRAT ÜNİVRSİTESİ, SİİRT ÜNİVERSİTESİ, TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ, YÜZÜNCÜ YIL(VAN) ÜNİVERSİTESİ

YÖK Başkanı “kontenjan bizim sorunumuz değil” diyor

Yeni atanmış Başkanın bir soruya verdiği cevap, bir gazeteci tarafından şöyle değerlendiriliyor;

“Puan barajı diğer fakültelere de gelecek mi, gelirse ne zaman gelecek?
YÖK Başkanı Saraç bu konuda biraz temkinli. Buna biraz da herkes kendi karar versin görüşünde. Kendisine güvenip, sınır getirene karışmayız, engellemeyiz diyor...
Peki, bu sınırlamalar kontenjanların boş kalmasına neden olabilir mi?
Kalmaması gerekir, hesabımızı ona göre yaptık, Yine de dolduramazlarsa, o bizim değil, üniversitelerin sorunu değerlendirmesini yapıyor.”

Anlaşılan o ki; YÖK Başkanına göre bir üniversitede açılan bölüm, kontenjan sınırı veya bu bölümlerin boş veya dolu olması ve  öğrenimin kalitesi YÖK’ün sorunu değil.

Halbuki YÖK yasal olarak” Yükseköğretim kurumları arasında… birleştirici, bütünleştirici, sürekli, ahenkli ve geliştirici işbirliği ve koordinasyonu sağlamak,  Üniversite çalışmalarının en verimli düzeyde sürdürülmesi için… tedbirler almak,  Devlet kalkınma planlarının ilke ve hedefleri doğrultusunda, yeni üniversite kurulmasına ve gerektiğinde birleştirilmesine ilişkin” çalışmalarla görevlendirilmiş bir kurum . Bu kurumun başkanı ise “kontenjanların dolmaması bizim sorunumuz değil” diyebiliyor.

Bu düşüncenin ne kadar çarpık olduğu anlaşılmıyor mu? Bir yandan kontenjanlarla ilgili karar alan ve “hesabını ona göre yapan” YÖK iş kontenjanların boş kalmasına gelince yan çiziyor, sorumluluktan kaçıyor. Acaba bu Kuruma görevlerini hatırlatmak gerekmiyor mu?

Üniversite kurmak zorlaşacak

Yeni Başkan sürekli artan üniversite sayısı nedeniyle, yeni dönemde vakıf üniversite kurulması, yeni bölüm açmanın eskiye göre çok daha fazla kurallara bağlandığını açıklıyor. Demekki, yeni dönemde vakıf adı altında kurulan ve sürekli dönüşüm yaşayan bu tip üniversiteler  daha dikkatli bir şekilde takip edilecek ve kontrol altına alınacak.

Anlaşılan o ki, kamu üniversiteleri kontrol edilebiliyor. Kontrol dışı kalan bazı özel üniversitelere ise önümüzdeki dönemde yeni ayar verilmek istenmekte.

 

YÖK Görevini yerine getirmek zorundadır

 YÖK ya yasalarla kendine görev olarak verilen ülkemizin yetişmiş insan gücü ihtiyacının belirlenmesi ve bu amaçla gerekli önlemleri yerine getirecek ya da YOK hükmünde bir kurum haline gelecektir.

Yeni açılan kimya mühendislik bölümlerinin çok kısa sürede kapanması, yıllardan beri öğrenci kabul eden bazı bölümlerin ise öğrenci kabul edememesi YÖK’ün kamusal görevini yerine getirmediğini göstermektedir. Artık bu haliyle YÖK ülkenin ve halkın sırtında bir kambur haline dönüşmüştür.  30 yılı aşkın sürede olumlu hiçbir işlevi olmayan aksine sürekli yeni sorun alanları yaratan bir kurumun başına yeni geçen Başkanın aldığı ani kararlar çözüm yerine, olsa olsa yeni sorunlar yaratabilir.

Kimya mühendisliği gibi güçlü öğretmen ve altyapıya ihtiyaç duyulan bir meslek grubu için yüksek öğretim kurumu açmak, kontenjanını belirlemek veya bölümleri kapatmak ciddi bir konudur. Bu nedenle kapanan bu bölümlerin biz kimya mühendislerine verdiği mesajlar iyi değerlendirilmeli ve gereği yerine getirilmelidir. 

Temmuz2015