Rönesans Holding Ceyhan’da petrokimya tesisi kuracak

YATIRIM TUTARI: 1,2 Milyar Dolar      ; İSTİHDAM: 500 Kişi

KAPASİTE           : 450 Bin Ton PP/Yıl ; Açılış Yılı  :2023


 

Rönesans Holding, Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıyla Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde, 1,2 milyar dolar yatırımla polipropilen üretim tesisi kuruyor. Bölgenin ilk yatırımı olmaya hazırlanan 450 bin ton kapasiteli tesis, 2023 yılında üretime başlayacak ve cari açığın azalmasına yıllık 450-500 milyon dolar tutarında katkıda bulunacak.

Rönesans Holding ile Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıyla hayata geçirilecek ‘Polipropilen Üretim Tesisi’nin imza töreni düzenlendi. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katıldığı törende ortaklık anlaşmasını, Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak ve Sonatrach CEO’su Abdelmoumen Ould Kaddour imzaladı. Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde kurulacak yıllık 450 bin ton üretim kapasiteli tesisin 2023 yılında tamamlanması hedefleniyor. 

Cari açığa 450-500 milyon dolarlık katkı

Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak imza töreninde yaptığı konuşmada, “Plastik hammaddesi olarak kullanılan polipropilen, ülkemizde hala ithal edilen kalemler arasında bulunuyor. Her yıl 2,2 milyon ton polipropilen, 2,6 milyon ton polietilen ve yine 1,5 milyon ton PVC ithalatı yapıyoruz. Dünya tüketiminin yüzde 3-4’ünü Türkiye ithal ediyor ve ihtiyacının yüzde 90’ını ithalatla karşılıyor. Türkiye şimdi çok hızlı adımlarla bu açığı kapatmak için yola çıktı. Büyük adımlarla ilerliyoruz. Bu yatırımla Türkiye’nin cari açığının azaltılmasına her yıl 450-500 milyon dolar arasında katkı yapmayı hedefliyoruz” dedi.

 

Tüm bölgenin yeni istihdam kapısı

Gaziantep’in dünyada en fazla polipropilen kullanılan şehirlerden biri olduğunu, bu yatırım için Gaziantep’e yakınlığı nedeniyle Adana Ceyhan’ın seçildiğini vurgulayan Ilıcak, “Cumhurbaşkanımızın, şubat ayında Cezayir’e yaptığı resmi gezide duyurduğu petrokimya yatırımında yanımızda, dost ve kardeş ülke Cezayir'in milli enerji şirketi Sonatrach da var. Bölgede inşa edeceğimiz tesiste yılda yaklaşık 450 bin ton üretim yapmayı hedefliyoruz. Üretim tesisi inşaat aşamasında 2 bin-2 bin 500 kişiye istihdam sağlayacak. 2019 yılında inşaatına başlayacağımız üretim tesisini, 36 ay gibi bir süre içinde tamamlamayı hedefliyoruz. Yatırım tutarının ise 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Ülkemiz için de önemli bir tarih olan 2023’te resmi olarak faaliyete başlayacağız. Polipropilen Üretim Tesisi o tarihten itibaren, başta Adana bölgesi olmak üzere 500-600 kişiye istihdam sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Sonatrach CEO’su A. Ould Kaddour da, bu yatırımın iki ülke arasında sinerji yaratacağını belirterek, “Türkiye ile Cezayir arasında çok derin ve tarihi bağlar var. Bunun yanı sıra güçlü ekonomik bağlarımız da bulunuyor. Bugüne kadar birçok yatırımı birlikte hayata geçirdik. Rönesans Holding ortaklığıyla kuracağımız polipropilen üretim tesisinin de bu güçlü bağlara katkıda bulunacağı ve sinerji yaratacağına inanıyorum” diye konuştu.

 

Dış ticaret açığının yüzde 30’u petrokimya ithalatından geliyor

Rönesans Holding tarafından yatırımına başlanacak tesiste üretilecek ‘polipropilen’, Türkiye’nin ithal ettiği hammadde kalemleri arasında yer alıyor. Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank’ın açıkladığı verilere göre Türkiye, 2017 yılında kimya sektöründe 38 milyar dolarlık ithalat yaptı. Tek başına petrokimya sektöründe ise geçtiğimiz yıl 13 milyar dolar dış ticaret açığı verildi. Bu tutar, imalat sanayinde verilen dış ticaret açığının yüzde 30’una karşılık geliyor.

Türkiye 2017’de 2 milyon tonu aşkın polipropilen ithal etti. Rönesans Holding’in gerçekleştireceği bu yatırımla birlikte Türkiye'nin polietilen ithalatının yüzde 25’inin ikame edilmesi planlanıyor. Bununla birlikte bu yatırımın cari açığın düşmesinde de yıllık 450-500 milyon dolar düzeyinde olacağı öngörülüyor. Plastik sanayide kritik bir madde olan polipropilen, tarımdan savunma sanayine, otomotivden inşaata, tüketici ürünlerinden ilaç ve sağlık sektörüne dek hemen her alanda kullanıyor. 

Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi: Dünyaya açılan kapı

‘Polipropilen Üretim Tesisi’nin yer alacağı Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin geliştirilmesinde de Rönesans Holding imzası olacak. İmza töreninde bu konuyla ilgili de açıklama yapan Rönesans Holding Başkanı Dr. Erman Ilıcak, “Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nin geliştirilmesi ve buraya uluslararası yatırım çekilmesi için de sorumluluk üstleniyoruz. Hollanda’nın devlet şirketi Port of Rotterdam ile çerçeve iş birliği anlaşması imzaladığımızı daha önce açıklamıştık. Ekonomiye ve istihdama katkı sağlayacak bu yatırımın bir parçası olmaktan son derece mutluyuz. Bu yatırımla bölge ekonomisinin de önemli bir sıçrama yapacağına inanıyoruz” dedi.

1.341 hektar alan üzerinde kurulması planlanan Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi’nde gerçekleştirilecek projeler, öncelikle petrokimya tesislerine odaklanacak. Bölgede inşa edilecek endüstriyel tesisler, petrokimya ürünlerini Türkiye’de üreterek bu ürünlerin ithalatını sonlandıracak, bu sayede Türkiye’nin döviz cari açığını azaltacak, ülke ekonomisine ve istihdamın artmasına büyük katkı sağlayacak. Tesiste gerçekleştirilecek üretimin yıllık 4,3 milyar dolar değerinde olması bekleniyor.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

PETROKİMYADA DEV YATIRIM,

13 Mart 2018 ,sanayi gazetesi

 Ağırlıklı olarak halı, ambalaj malzemeleri ve mobilyada kullanılan polipropilen ithalatını büyük ölçüde azaltacak ve Türkiye’nin dünya petrokimya ligine girmesine kapı açacak tesis, Adana’da hayata geçirilecek.

TÜRKİYE-CEZAYİR İŞ BİRLİĞİ

Dünyanın en büyük uluslararası müteahhitlik şirketleri arasında yer alan Rönesans Holding ve petkokimya sektörünün güçlü firması Bayegan Grubuyla birlikte Cezayir’in milli enerji şirketi Sonatrach arasında kurulan ittifak ile Adana Yumurtalık Serbest Bölgesinde (SEB) dev bir petrokimya tesisi kurulacak. Maliyeti 1 milyar doları bulacak olan tesis devreye girdiğinde, petrokimya sektöründe dışa bağımlılığımızı yüzde 25 azaltacak. Yılda 450 bin ton polipropilen üretecek bu tesisin ham maddesi elbette Cezayir'den tedarik edilecek.

 İTHALATI AZALTACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye-Cezayir İş Forumu'nda açıkladığı polipropilen üretilecek petrokimya tesisi yatırımı, yıllık 550 milyon dolarlık ithalatın önüne geçecek ve bu alanda Türkiye'nin dışa bağımlılığını önemli ölçüde azaltacak. Tesis faaliyete geçtiğinde, 250 kişilik istihdam sağlayacak. Bu yatırım için Yumurtalık SEB’de 826 bin metrekarelik Hazine arazisinin tahsisi yapıldığı bildirildi. Yaklaşık 1 milyar dolar bedelli yatırımın, 30 ay gibi kısa bir süre içinde hayata geçirilmesi bekleniyor.

HALI, AMBALAJ VE MOBİLYADA KULLANILACAK

Yatırımla ilgili bilgi veren Rönesans Endüstri Genel Müdürü Nuri Celal Toroğlu, “Yumurtalık SEB’de kurulacak polipropilen petrokimya tesisi, Türkiye'nin 550 milyon dolarlık kaynağının dışa akmasını önleyecek” dedi. Petrokimya tesisi yatırımının, Türkiye'nin bu alanda dışa bağımlılığını yüzde 25 azaltmak için yapılmış büyük ve anlamlı bir yatırım olduğunu ifade eden Toroğlu, Türkiye'nin, ağırlıklı olarak halı, ambalaj malzemeleri ve mobilyada kullanılan polipropilen ithalatının tutarının yıllık 2,2 milyar dolar olduğuna işaret etti. 

 HAZİNE ARAZİSİ TAHSİS EDİLDİ

Adana Valisi Mahmut Demirtaş, tesisin 250 kişilik bir istihdam sağlayacağını düşündüklerini, bu yatırım için 826 bin metrekarelik Hazine arazisinin tahsisinin yapıldığı bilgisini verdi. Türkiye'nin petrokimya ihtiyacını karşılayabilecek büyük bir yatırımın temelini Yumurtalık SEB’de atacaklarını belirten Demirtaş, “Bu yatırımın yapılmasıyla yıllık yaklaşık 450 bin ton civarında polipropilen üretimi yapılacak. Bu, Türkiye'deki ihtiyacın yaklaşık yüzde 25'ine denk gelmektedir. Bunun bir başlangıç olduğunu düşünüyorum. Yakın bir zamanda kısmet olursa faaliyet raporunun alınmasıyla ilgili çalışmalar başlayacak. Bizler bundan sonra bu çalışmaları takip edeceğiz. En yakın zamanda bu yatırımın gerçekleşmesini sağlayacağız. Çok ciddi anlamda Türkiye'nin cari açığını aşağıya çekeceğine inanıyoruz. Çünkü bu alanda Türkiye'nin yıllık yaklaşık 2 milyon ton ihtiyacı var” şeklinde konuştu. 

İTİCİ GÜÇ OLACAK

 Dev petrokimya tesisi yatırımı, Adana'da ve iş dünyasında büyük heyecan yarattı. Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Yumurtalık'ta kurulacak petrokimya tesisinin cari açığı ve maliyetleri azaltacağını kaydetti. Petrokimya tesisiyle sanayici ve girişimcilerin yatırım konusunda önlerinin açılacağını, üretim, ihracat ve rekabet gücünün artacağını dile getiren Kıvanç, “Adana iş dünyası olarak yatırımın gerçekleşmesi için gerekli katkı ve desteği vereceğiz. Bu yatırımın bölgede yakın gelecekte gerçekleştirilmesi planlanan petrokimya yatırımları için bir başlangıç olmasını umut ediyorum. Bu yatırım bölgemizde kurulması planlanan Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi için de önemli bir itici güç olacaktır” dedi. 

 PETROKİMYA LİGİ

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Burhan Kavak da yatırımın öncelikle bölge ekonomisine katkı sağlayacağını belirterek, “Bu yatırım önemli çünkü Türkiye yıllık 2 milyon ton polipropilen tüketiyor. Bunun 100 bin tonu PETKİM tarafından üretiliyor, 1 milyon 900 bin tonunu ithal ediyoruz. Dolayısıyla bu alanda ciddi bir açığımız var. Bunu 450 bin ton aşağı çekeceğiz. Dünyada bir petrokimya ligi var. Türkiye'de böyle bir yatırımın hayata geçirilmesi, Türkiye'nin petrokimya ligine girdiğini gösterir. Yatırımla cari açığımızı aşağı çekeceğiz, milli ve yerli ürünümüzü kullanmış olacağız. 1 milyon 900 bin ton ithalatı İsrail'den yapıyoruz. 2 milyonluk tüketimin de 1,5 milyon tonunu Gaziantep alıyor.    

Sanayi Gazetesi

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

İki ortak 1.2 milyar dolarlık yatırımla Ceyhan'da üretim tesisi kuracak

28.11.2018 ,REUTERS

 

 

Sonatrach Ceyhan petrokimya endüstri bölgesinde polipropilen üretim tesisi kurulması için 1.2 milyar dolar yatırım yapacak.

RÖNESANS ile Sonatrach tarafından düzenlenen ortaklık anlaşması imza töreninde konuşan Sanayi Bakanı Mustafa Varank yılda 450,000 ton polipropilen üretecek tesisin inşaatının bu yıl başlayacağını, 2023'te üretime geçmesinin planlandığını belirtti.

Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, 1.2 milyar dolar olan yatırım için 750-800 milyon dolar finansman temin edeceklerini, geri kalanın ise özkaynak ile karşılayacaklarını söyledi.

Ilıcak'ın verdiği bilgiye göre finansman ihracat kredilerinden ile proje finansmanından oluşacak ve yurtdışı bankalardan temin edilecek.

Varank'ın bilgiye göre Sonatrach tesise hammadde olarak 15 yıl boyunca propan gazı temin edecek. Sonatrach CEO'su Abdelmoumen Ould Kaddour, tesise yılda 500,000 ton propan sağlayacaklarını ifade etti.

Ould Kaddour'un verdiği bilgiye göre Sonatrach'ın ortaklıktaki payı yüzde 30 olacak.