Orta ve Doğu Avrupa Petrokimya ve Rafineri Zirvesi İzmir'de yapıldı

 

Daha önce sitemizde duyurusu yapıldığı üzere, Dünya Rafineri Birliği tarafından bu yıl 17.si düzenlenen Orta ve Doğu Avrupa Petrokimya ve Rafineri Zirvesi SOCAR Türkiye ana sponsorluğunda İzmir'de gerçekleştirildi.

 

Deniz Haber Ajansı sitesinde yer alan 14.10.2014 tarihli haberde Zirve konusunda şu bilgilere yer verildi:

“Ağırlığı ABD ve Avrupa'dan olmak üzere yaklaşık 160 sektör temsilcisinin katıldığı toplantının açılışında konuşan Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Hayati Öztürk, SOCAR'ın Petkim'i 2008 yılında satın alması sonrası piyasanın gelişimine odaklandığını, şirketin Türkiye'nin enerji alanında yükselmesinde önemli rolünün olduğunu ifade etti.

Son dönemde yeni bir rafineri yatırımına odaklandıklarını kaydeden Öztürk, yüksek miktarda ithalatın yapıldığı dizel ürünlerinin üretimini amaçlayan rafinerinin petrokimya sektöründe de yerli girdi oranını artıracağına dikkati çekti.

Bu yatırımla rafineri-petrokimya entegrasyonun dünyadaki özgün örneklerinden birini vereceklerini ifade eden Öztürk, Avrupa'daki en önemli üretim üslerinden birini oluşturmak istediklerini dile getirdi.

Petkim'in kurulu bulunduğu alanda bir petrokimya kümelenmesi yaratmak istediklerini bildiren Öztürk, bu kapsamda rafineri ve petrokimyanın yanında liman ve enerji santrali yatırımlarının da devam ettiğini kaydetti.

Grup olarak 2023 yılında 20 milyar dolarlık yatırım ve 30 milyar dolarlık ciroyla Türkiye'nin en büyük endüstriyel şirketi olmayı hedeflediklerini belirten Öztürk, 5 milyar dolar ihracat ve 3 - 5 bin arası istihdam gerçekleştirmeyi de öngördüklerini ifade etti.

"Türkiye'nin akaryakıt ithalatı düşecek"

Enerji alanında araştırma ve analiz faaliyetleri yürüten JBC Asia Direktörü Johannes Benigni ise petrokimya sektöründe hammadde yönünde önemli değişiklerin gözlendiğini, kaya gazı kaynaklı hammadde üretimini artıran ABD'nin artık Kanada'ya da ihracat yapmaya başladığını, bu durumun Batı Afrika'daki kaynaklar üzerindeki talep baskısını düşürdüğünü ve Avrupalı şirketlerin bu kaynaktan daha fazla yararlanmaya başladığını söyledi.

Hammadde fiyatlarının bu etkenlerle gerilediğine dikkati çeken Benigni, bunun sürdürülebilir olup olmadığının Suudi Arabistan gibi petrol üreten ülkelerin ihracatlarını düşürüp düşürmeyeceği kararına bağlı olduğunu ifade etti.

Dünyada gelecek yıl güçlü bir akaryakıt talebinin oluşacağını tahmin ettiklerini kaydeden Benigni, Avrupa bölgesinde en yüksek talep artışının ise Türkiye'den geleceğini söyledi.

Akdeniz'de en önemli ithalatçı olan Türkiye'nin STAR Rafinerisi'nin tamamlanmasıyla artık kendi yakıtını üretir hale geleceğine işaret eden Benigni, Ortadoğu'nun ihtiyaçlarının önemli bölümünün ise rafineri yatırımlarını artıran Rusya tarafından karşılanacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.”

Deniz Haber Ajansı