Pişmiş toprak sempozyumu

Seramik, kiremit,  çimento ve cam sektörünün hammaddesi olan toprak ve kil, bilimsel ve sanatsal yönleriyle 04-14 Eylül  tarihleri arasında Eskişehir’de düzenlenen sempozyumun konusu oldu.

 

Anadolu denilince herhalde ilk akla gelen madde toprak, kil olmalıdır. Sümer’ler kap ve kacaklarını kili pişirerek elde etmişler. İlk insanın kilden yaratıldığına inanmışlar. Yazılarını kil tabletlerine yazarak medeniyetin ilerlemesine çok değerli katkı koymuşlar. Kil’e verdikleri değer o kadar fazlaymış ki, ölülerin yüzlerini de onunla sıvamışlar.

Kil, yani toprak daha sonraları bir endüstri haline gelmiş, kimya mühendisliğinin önemli uygulama alanları arasında yer alan cam, çimento ve seramik sektörlerinin hammaddesi olmuş.

Bu sektörlerin kimya alanında yer alması ve meslektaşlarımızın bu sektörlerde etkin olması, Kimya Mühendisleri Odası’nın geçmişte bu alanlarda önemli etkinlikleri hayata geçirmesine vesile olmuştur. Bu etkinlikler kongre, sergi, sempozyumlar ve çeşitli yayınlarla yıllarca sürdürülmüştür.

Günümüzde kil, Kütahya ve Eskişehir hattı üzerinde yer alan, Eskişehir Tepebaşı Belediyesi tarafından  “Pişmiş toprak sempozyumu”  adı altında değerli bir çalışma ile halkın ve sanatseverlerin dikkatine sunulmaktadır.

Bu yıl 04-14 Eylül tarihleri arasında sekizincisi düzenlenen bu sempozyuma yerli ve yabancı birçok kil ustası ve sanatçısı katılıyor.

Sempozyumda pişmiş toprak, sanatsal, sektörel ve bilimsel olarak ele alınıyor. Öte yandan Sorkun ve Kınık gibi yerel çömlekçiliğin yapıldığı yörelerden üreticiler, cam takı ve süs eşyası, lületaşı, seramik üreticileri ve çeşitli el sanatları ürünlerinin satıldığı stantlar açılacak.

Bir çok bilimsel makalenin sunulacağı belirtilen sempozyumda açılacak sergilerin yanı sıra, Anadolu Üniversitesi Tasarım Kulübü, çocuk atölyeleri, torna ve yemek yarışmaları,  sanatçıların katılacağı konserler ve sahne şovları 15 gün boyunca Eskişehir’e renk katacak.

Sunulacak bildiriler için 15-16 Eylül tarihlerinin ayrıldığı, Sempozyum programında açıklanmaktadır. Bu sektöre ilgi duyan ve halen toprak sanayiinde çalışmakta olan meslektaşlarımızın sempozyumu kaçırmamalarını ve değerlendirmelerini, diğer günler ise sanat, yaratıcılık, emeğin güzelliklerini görmek ve hissetmek için Eskişehir’de bulunmalarını öneriyoruz.

Umarız önümüzdeki yıllar, ülkemizin seramik ve kiremit sektörünün yoğunlaştığı bu bölgede yapılacak sempozyum, meslek alanımızda bilimsel çalışmaların da önemli yer tuttuğu bir etkinlik haline gelir.

Eylül 2014