TMMOB'den 7 Haziran Seçimleri öncesi Bildirge

 

TMMOB 7 Haziran’da yapılacak olan genel seçimlere yönelik olarak hazırladığı Seçim Bildirgesi’nde, AKP iktidarının politikaları ve uygulamalarının değerlendirme ve eleştirisini yaparak  AKP’nin “Yeni Türkiye”si Mühendislik, Mimarlık, Şehir Planlama Disiplinlerini, Meslek Örgütlerini ve TMMOB’yi Etkisizleştirmek İstiyor.” dedi.

Bildirge’de AKP’nin  “Yeni Türkiye"sinin 12 Eylül faşizmi ve neoliberal iktisat politikaları üzerinde yükseldiği belirtilirken, emekçiler, laiklik, Kürt sorunu, kadınlar ile ilgili politikaları eleştirildi. Bildirge’de özellikle mühendisliğe ilişkin alanlarda şu hususlar vurgulandı:

AKP’nin serbestleştirme politikaları mühendislik uygulamalarını da kapsamış; eğitimde de “uzaktan eğitim” ve özellikle “teknoloji fakülteleri” ile mühendislik eğitimini tasfiye edecek yönelimler egemen olmuştur. Yüksek nitelikli işgücü kapsamındaki mühendislik istihdamı geriletilmiş; mühendislik “ara teknik eleman” ve teknik öğretmenlik ile eşdeğer tutulmuştur. Mühendislik meslek ve uygulama alanları daraltılmıştır. Serbestleştirme, özelleştirme, sanayisizleştirme, değişen tarım, enerji, kent, mimari vb. politikalar ile fason üretim, mühendisliği, mimarlığı, şehir planlamacılığını gerileten başlıca etkenler olmuştur.

Bugün ülkemizde egemen olan ranta dayalı sermaye birikim politikaları AKP iktidarı elinde esasen kentsel-kırsal-kültürel-doğal varlıkların el değiştirmesi veya el konulması şeklinde yapılaşma üzerinden, inşaat sektörü ve bağlantılı olarak arazi ve mülkiyet düzenlemelerine dayanmaktadır. Üretimden uzaklaşarak sanayisizleşme, tarım alanlarının talanı, tarihi, kültürel ve doğal varlıkların tasfiyesi ile şekillendirilen yeni liberal dönüşüm, 2B ile orman arazilerinin yağmalanması, kentsel kırsal alanlardaki halka ait özel mülkiyetlerin el değişimi yoluyla mülksüzleştirilmesi, kentsel dönüşüm ve bütün ülkenin kamusal değerlerinin yapılaşmaya açılması gibi rant eksenli totaliter politikalarla sürmektedir. Yürütülen bu yeni sağ politikalar karşısında duran, mühendislik, mimarlık, şehir planlama hizmetlerinin ve toplumsal yarar için çalışan meslek örgütlerinin etkisizleştirilmesi, iktidarın sermayeye hizmeti açısından bir bütünlük oluşturmaktadır. Bu nedenle mühendislik, mimarlık, şehir planlama disiplinleri sosyoekonomik yapı ve kamu idari yapısındaki yeni liberal dönüşüme paralel bir değişim/ dönüşüm sürecine tabi tutulmuştur. Yapılan tüm uyarılara rağmen kamunun hizmet vermekle zorunlu olduğu alanlarda dahi yürütülen özelleştirme politikaları sonucu, AKP’nin karanlığı bu ülkeyi esir almış, son olarak 31 Mart’ta tüm ülke karanlığa gömülmüştür.

TMMOB ise bu ülkenin, emekçi halkın çıkarları doğrultusunda sanayileşmesi, kalkınması, planlı kentleşmesi, gıda, tarım, su, enerji vb. politikalarının halkın lehine olması için mücadele yürütmektedir. TMMOB, düzene ve AKP iktidarına karşı, yukarıda belirtilen tüm alanlarda karşı durmuş, bu duruşunu meslek alanlarıyla ilişkilendirmiş, buralardan yola çıkmıştır. Bir mesleki demokratik kitle örgütü olarak TMMOB, diğer meslek ve emek örgütleriyle birlikte, siyaset alanını siyasi partilerin yeterince dolduramadığı durumlarda da bir şekilde sorumluluk üstlenmiştir. TMMOB gerek bu nedenle ve gerekse neoliberal dönüşüm programının rant eksenli yeni kurumsallaşması uyarınca hedeftedir. AKP iktidarı bu nedenle TMMOB’yi, neoliberal dönüşüm programları uyarınca yıllardan beri hedefine koymuştu.”

Bildirge’de,  Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu tarafından anayasal statüye sahip meslek örgütleri hakkında kapsamlı bir rapor hazırlanarak 2009 yılı Eylül ayında gereği yapılmak üzere Başbakanlığa gönderildiği," “Meslek Kuruluşları Üzerine Araştırma ve İnceleme Raporu”nda, anayasanın ilgili maddeleri uyarınca kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının “sendika ve derneklerden farklı olarak teşkilatlandırılması ve kamu tüzel kişiliği tanınarak kamu hukuku kurallarına tabi tutulması” nın eleştirildiği" hatırlatılarak, iktidarın rant politikalarının önünde engel olarak gördüğü TMMOB’yi etkisizleştirmek için yaptığı düzenlemelere yer verildi.

Bildirge’de, 2011 genel seçimleri öncesinde de açıklandığı gibi, ülke bağımsızlığı;  gerçek bir laiklik; demokratik hukuk devleti; siyasi partilerdeki işleyişin ve seçimlerin demokratikleşmesi;  Kürt sorununun çözümü;  kalkınma, sanayileşme, tam istihdam ve toplumsal refah bütünlüğü;  emek ve insan odaklı bir çalışma yaşamı; doğru bir işçi sağlığı ve iş güvenliği politikası; parasız eğitim, özerk, bilimsel, demokratik üniversite;  halkçı, toplumcu, katılımcı yerel yönetimler; sağlıklı kentleşme, sağlıklı konut ve barınma hakkı; enerjide dışa bağımlılığa son vermek;  doğru bir madencilik politikası; doğru bir ormancılık politikası; doğru bir yapı denetimi ve deprem politikası; doğru bir ulaşım politikası alanındaki talepler kamuoyuyla paylaşıldı.   

http://tmmob.org.tr/sites/default/files/secimbildirgesi.pdf

                                                                                                                                      Mayıs 2015