Yüksek bina çatılarında yanmaz malzeme kullanımı zorunlu

Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e göre çatılarda zor alev alan BROOF sınıfı, yüksek ve bitişik nizam yapılarda ise yanmaz çatı kaplama malzemelerin kullanılması zorunlu.


Çatı yangınlarında her yıl birçok bina zarar görüyor, büyük maddi kayıpların yanı sıra ölümler ve yaralanmalar da oluyor. Çatı yangınlarının önlenebilmesinde en önemli şart; yönetmelikte konu edilen Broof ve yanmaz ürünlerin çatılarda kullanımının sağlanması ve denetiminin yapılması. Çatıda yanmaz malzeme kullanılmasının yanı sıra alev yürütmeyen malzemelerin kullanılması da yangın esnasında itfaiyeye ek zaman tanırken, yangının yakın binalara sıçramasının önüne geçilmesini sağlıyor.

 Konuyla ilgili görüş bildirenler yetkililer ise, yangın çıkmasının önlenemeyeceğini, ancak yangının en az can ve mal kaybı ile sonuçlandırılması gerektiğini belirtiyor. Bunun için halkın bilinçlenmesinin büyük önem taşıdığını vurgulayan yetkililer, yayınlanan yönetmeliğin tam olarak uygulanması halinde yangınların en aza indirileceğini, can ve mal kaybının minimize edilebileceğini savunuyor. Yetkililer, aynı zamanda denetimlerin de sağlıklı yapılmasının gerekliliğine vurgu yapıyor.

Çatılarda yanmaz malzeme kullanılması can ve mal kaybını minimize eder 

İstanbul’da 2008-2012 yılları arasında meydana gelen yangılara bakıldığında, çatı yangınlarının konut ve bina yangınlarına oranının yaklaşık yüzde 3-4 olduğunu,  2012 yılında meydana gelen çatı yangını sayısının 453 olduğunu belirten İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, yangın sebeplerinin başında ise kıvılcım sıçraması, sigara ve baca yangınlarının geldiğini söyledi. “Binaların Yangından Korunması hakkında Yönetmelik” in yayınlanması ile Türkiye’nin önemli bir eksikliğinin giderildiğini ifade eden Karahan, Yönetmelik çıkmadan önce Türkiye genelinde farklı uygulamalar yapılmakta iken 2009 yayınlanan yönetmelikle bu durumun ortadan kalktığı, binaların konumları ve özelliklerine bağlı olarak çatılarda kullanılacak malzemelerin belirlendiği,  bunun da yangınların daha az efor ve zararla söndürülmesi sağlanacağını kaydetti. 

Yönetmelikte denetimin yerel yönetimlere bırakılması konusunda düşüncelerini dile getiren Karahan, “Yerinden yönetim anlayışı çerçevesinde yönetmeliğin uygulanmasında yerel yönetimlerin de yetkili olması tabii ki daha uygun olacaktır. Ancak bu durum merkezi yönetimin tamamen olayın dışında olmasını gerektirmez. “ diye konuştu. Yangınla mücadelede halkın bilinçlenmesi, yeterli bilgiye sahip olması hususuna vurgu yapan Karahan, bunun yangınları en aza indirmede önemli olduğunu söyledi.

Yangın önlenemez, ancak oluşma riskini en aza indirmek gerekir

İZODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen de, yapılarda ister çatı isterse de bağımsız bölümleri oluşturan diğer yüzeylerde yangının oluşma riskinin sanıldığı kadar düşük olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

“Ülkemizde ortalama 50-60 bin civarında yangın meydana gelmektedir. Gelişmiş ülkelerle mukayese edildiğinde yıllık ortalama yangın sayısının ülkemize nazaran daha fazla olduğu, ancak yangınlarda meydana gelen can ve mal kayıplarının ise daha az olduğu ortaya çıkıyor. Yangın yalıtımı gibi mimari projelendirme aşamasında tasarlanan bir yapının, yangın ve duman yayılımının vereceği zarara karşı dirençli olmasını sağlayan yapısal tedbirleri ile yangın algılama, söndürme gibi yangınla birlikte devreye giresi planlanan aktif sistemlerin birlikte tasarlanarak binalarda yangın güvenliğinin tesis edilmesi gereklidir”

Çatılarda hem içten hem de dıştan yangına maruz kalma riskine sahip olduğunu ifade ede Şen,  bu bağlamda yönetmelikte tanımlanan iç yüzey kaplamaları ve yangın dayanıklılık süreleri esas alınarak tasarım yapılması gerektiğini kaydetti. Yürürlükte olan yönetme olan yönetmeliğinin çatılar ile ilgili hükümleri uyarınca çatı kaplamalarının genel olarak Broof sınıfı olmasının şart koşulduğunu da hatırlatan Şen, sözlerini şöyle sürdürdü.

“Çat kaplamalarını ya yanmaz özelliğe sahip malzemelerden ya da çatının bir sistem olarak deneye tabi tutulduğunda Broof sınıfı şartlarını sağlayarak sınırlı miktarda alev yayılımına olanak veren yanıcı malzemelerden teşkil edilmesine izin verilmektedir. Çatı kaplamalarının yanmaz olması yönetmeliğe göre üzere çatı kaplamasının uygulandığı yüzeyin en az normal alevleneceği olmasına olanak sağlamaktadır. Çatı kaplamalarının yanıcı olması durumunda ise kaplamanın uygulandığı yüzeyin yanmaz malzemeden teşkil edilmesi gereklidir. “

Yönetmelik gerekli önlemleri alıyor, ancak denetim in iyi yapılması gereklidir

Kılıçoğlu Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Özaydemir “Yangından korunmanın en önemli şartı, yönetmeliği uygulamak ve uygulatmaktır” dedi. Özaydemir, bugün çoğunlukla çatılarda önemli miktarda yanıcı ve kolay alev alabilen malzemeler kullanıldığını belirtti. Özaydemir “Başka bir deyişle çatılarda bir tür petrol örtüsü oluşmaktadır. Bu durum kısa sürede büyük zararlar veren, can ve mal kayıplarına yol açan yangınlara neden olmaktadır. Özellikle son yıllarda hafif çatı malzemelerinin kullanılması çatı örtülerinin çok kısa sürede deforme olmasına olanak sağlamıştır. Böylelikle küçük bir kıvılcım büyük yangına dönüşebilmektedir. Yönetmelikte çatılarda Broof sınıfı malzemelerin çatılarda kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Ancak bu konuda yeterli denetimin yapılmaması son derece yanıcı çatı örtülerinin altında yaşamaya devam eden toplumu gelecekte büyük yangın tehlikesi ile karşı karşıya getirecektir”  diye konuştu. Çatıda yangının önlenebilmesi için yanmaz malzemelerin kullanılmasının yanında kullanılan malzemenin alev yürütmeyen bir malzeme olmasının da önemli olduğunu belirten Özaydemir, “ Çatıda alev yürütmeyen malzemenin kullanılması yangının diğer binalara sıçramasını önlerken itfaiyeye kolaylık ve zaman sağlar” dedi. Özaydemir “ Bu yönetmelik değişikliğinin ilgili makamlarca da denetlenerek uygulanmasının sağlanması toplumumuz için güvenli yarınları oluşturacaktır” dedi.

Bakanlık, yasalara uygunluğu sıkı denetleyecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yapıların ruhsat ve eklerine uygun olarak inşa edilmesinin mevzuat gereği olduğunu ve aykırılıklar hakkında İmar Kanunu’nun 42. Maddesine göre işlem yapılacağını belirterek, denetimin yapı denetim kuruluşları ve yapı kullanma iznini düzenleyen ilgili idareler tarafından gerçekleştirileceğini açıkladı. Bakanlık “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’e uyulması zorunluluk haline getirilmiştir. Yeni yapılan binalarda yapıyı denetleyen kişi ve kuruluşların bu konuda zafiyet gösterdiğine ilişkin açık adres vererek ve aykırılık mevzuat hükümlerine değinilerek açıkça belirtilerek bakanlığımıza başvurulduğunda konu il müdürlüklerimizce yasalara uygunluk bakımından değerlendirilecektir”  açıklamasını yaptı.

Dünya, 13.09.2013