Mantar plastiğin yerini alabilir mi?

New York merkezli bir şirket, tarımsal biyo atıklarını paketlemede kullanmak için mantardan yararlanıyor. Ecovative isimli şirketin 28 yaşındaki CES’su  Eben Bayer, plastik işlevini gören, fakat tamamen doğal ve çevre dostu malzemelerden üretilen ürünlere imza atıyor.

“Biyolojinin gücünü destekliyoruz” diyen CEO Bayer, milyar dolarlık plastik sanayi ile rekabet edebileceklerini söyleyecek kadar iddialı. 2007 yılında kurulan Ecovative, 750 bin dolarlık sürdürülebilirlik ödülü olan Postcode Lottery Green Challege’yi kazanmış. Dünya Ekonomik Forumu ise 2011 yılında Ecovative’yi “teknoloji öncüsü” olarak tanımladı. Şirket ABD Ulusal Bilim Vakfı veABD Tarım Bakanlığı’ndan destek alıyor. Şirket geçtiğimiz sene Sealed Air ile bir anlaşma imzaladı. Ecovative’nin ürünlerini üretip, pazarlaması gerçekleştirecek. Sealed Air’in müşterileri arasında Dell,Steelcase ve Crate&barrel gibi şirketler bulunuyor. (www.ecovativedesign.com)

Ecovative tarafından geliştirilen teknoloji oldukça basit bir temele dayanıyor; Fakat yine de son noktaya gelmek, şirketin oldukça bir zamanını almış.

Ecovative öncelikli olarak canlı küf mantarını tarımsal atık ile besliyor. Doğru şartlar altında, küf mantarı tarımsal atığı, Dow Chemical şirketi tarafından 1940’ların başında su ve neme karşı oldukça dayanıklı bir ısı yalıtım malzemesi olarak  keşfedilen, polistiren köpük benzeri bir malzemeye  dönüştürüyor. Aynı polistren köpük gibi, mantar paketler de her formu alabiliyor. Şirket paketlemenin ardından, şimdi de mantarı izolasyonda kullanmaya yönelik bir teknoloji geliştiriyor. Ecovative şu an için küçük bir şirket; Fakat çevre ve sürdürülebilirlik konusunda son derece iddialı. Gıda ve sağlık sektörleri ise geleceğe yönelik göz kırptığı başlıca iki sektör arasında.

4.11.2013,dünya