Parneix: Yerli Kömürle Düşük Emisyon Mümkün

"Türkiye'deki düşük kaliteli yerel kömürle de yüksek verim düzeylerine ve düşük emisyonlara ulaşabilen ultra-süperkritik yakıt gazı temizleme sistemlerinin uygulanması mümkün”


GE Buhar Enerjisi Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye (MENAT) Genel Müdürü Dr. Sacha Parneix, geliştirdikleri teknolojiyle Türkiye'nin enerji bağımlılığını azaltma hedefine ulaşmasına yardımcı olduklarını söyledi.

Parneix, üç yıldır faaliyette olan Malezya'daki Manjung 4 Enerji Santrali'ne düzenlenen inceleme gezisi sırasında, temiz buhar enerjisi çözümleri hakkında bilgiler verdi. Gama Enerji'de yüzde 30 ortaklığı bulunan Tenaga Nasional Berhad (TNB) tarafından işletilen Manjung 4 Tesisleri, 1000 MW'lik kurulu gücüyle Güney Doğu Asya'nın en büyük ultra-süperkritik elektrik santrali konumunda.

Aynı kömürle daha fazla enerji 
Manjung ve Karabiga'da kullanılan ultra-süperkritik teknolojinin kömürlü enerji santralleri için günümüzün en verimli çözümü olduğunu ifade eden Parneix, "Bu, mümkün olan en az yakıtla daha fazla elektrik üretilmesi anlamına geliyor. Belirli miktarda megavat için yakıt miktarını azaltırsanız, işletme maliyetlerinizi azaltarak ve aynı zamanda çevresel ayak izinizi iyileştirerek ekonominizi geliştirirsiniz" dedi.

'Emisyon yasal sınırların altında' 
Sacha Parneix'in verdiği bilgiye göre Türkiye'nin ilk ultra-süperkritik kömür santrali ise Cengiz ve Alarko ortaklığı CENAL tarafından Çanakkale'de kurulan Karabiga Buhar Enerjisi Santrali. Karabiga Santrali'nin benzerlerine oranla yüzde 10 daha verimli olduğunu belirten Parneix, tesisin bacagazı emisyon seviyeleri bakımından da gerek Türkiye'deki düzenlemeler gerekse Dünya Bankası veya Avrupa Birliği'nce kabul edilen seviyelerin neredeyse yarısı değerlerle faaliyet gösterdiğini vurguladı. Parneix, "Yatırımcılar, genel olarak kamu oyunda yeterince temiz olarak algılanan gaz santralleriyle aynı seviyede emisyon seviyelerine sahip olmak istedi, biz de öyle tasarladık" dedi.

'Yerli linyitte emisyon düşürülebilir'
Türkiye'deki kömürün kalitesi düşük olduğu için Karabiga tesisi ithal kömür kullanıyor. Bunun ülke için hala ekonomik olduğunu söyleyen Parneix, "Öte yandan, Türkiye'deki düşük kaliteli yerel kömürle de yüksek verim düzeylerine ve düşük emisyonlara ulaşabilen ultra-süperkritik yakıt gazı temizleme sistemlerinin uygulanması mümkün. Ancak bunun için santral tasarımının, yakılacak olan kömüre göre yeniden düzenlenmesi gerekiyor" dedi.

Karabiga Marıjung'u geride bıraktı 
Güney Doğu Asya'daki ilk ultra-süperkritik santral olan Manjung 4 bugüne kadar GE teknolojisi için bir vitrin konumundaydı. Ancak Karabiga aynı teknolojiyi yüzde 10 daha iyi verimlilikle kullanan yeni nesil bir tesis olarak bayrağı devralmış durumda. Şimdiden yeni yatırımlar için ilgi toplamaya başlayan Karabiga tesisi geçtiğimiz haftalarda Kenya'dan gelen bir yatırımcı ekibini ağırladı bile.

16.08.2018 - Dünya Gazetesi