Biyoetilen prosesi ticarileşme aşamasında

 

Total firması ve partnerleri, mevcut işletme süreçlerinde herhangi bir değişikliğe gitmeden biyoetilen üretecek olan Atol prosesini ticarileşme aşamasına getirdiler.

The Chemical Engineer internet sayfasına 3 Nisan 2014 tarihinde eklenen habere göre, Total firması, Fransız kamu sektörü araştırma kurumu IFPEN ve teknoloji geliştirme şirketi Axen, biyoetanolu dehidrasyon yoluyla polimer üretiminin temel girdisi olan biyoetilene dönüştürecek bir prosesi geliştirmek üzere 2011 yılında güçlerini birleştirmişti.  Lisansör konumundaki Axen artık prosesin ve geliştirilen katalizörün imalatının lisansını alma aşamasına gelmiş durumda. Üretilen biyoetilen, petrokimya tesislerinde olduğu gibi polietilen, polistiren, polietilenteraftalat (PET), polivinilklorür (PVC) ve akrilonitrilbutadiyen-stiren (ABS) üretmek üzere mevcut tesislerde herhangi bir modifikasyona gerek duyulmadan kullanılabilecek. Axen, katalizörün ilk jenerasyondan ikinci jenerasyon kaynaklara kadar, yenilenebilir hammaddelerin değişkenliğine gayet iyi bir şekilde cevap verdiğini, yüksek aktivitesi ve etilene karşı yüksek seçiciliği olduğunu bildiriyor.

Axen Firması Başkan Yardımcısı, yenilenebilir hammaddelere dayalı plastiklere yönelik giderek artan talebi karşılayacak bu verimli ve rekabet gücü olan teknoloji konusunda çok heyecanlı olduklarını belirtirken, bu teknolojinin biyo bazlı yakıtlar ve kimyasallar alanında lider firma haline gelme stratejileriyle uyumlu bir gelişme olduğunu ekliyor.

Proseste kullanılan katalizör Total tarafından Belçika’daki araştırma merkezlerinde geliştirildi. IPFEN katalizörün ölçeklendirilmesini, Axen ise katalizörün formülasyonunun endüstriyel hale getirilmesini ve prosesin geliştirilme aşamasının tamamlanmasını sağladı.

Kuşkusuz ki konunun teknolojik boyutunun yanı sıra, hammadde sorunu ve temini, ekonomisi,  araştırmanın yönetimi gibi üzerinde durulması gereken çok yönü var. Ancak teknoloji konusuna odaklanırsak şu soruyu sormak anlamlı olabilir: Acaba ülkemizin teknoloji geliştirme amaçlı bu tür stratejik işbirliği örneklerinden çıkartacağı  sonuçlar olabilir mi?  

 http://www.tcetoday.com/latest%20news/2014/april/bioethylene-process-commercialised.aspx

IPFEN: Uzun vadeli temel araştırma, uygulamalı araştırma ve endüstriyel geliştirme alanında bilgi transferini sağlayan, hem devlet bütçesinden hem de Fransız ya da uluslararası kökenli özel kaynaklardan destek alan bir kuruluş.