Ar-Ge: Karbondioksitten kimyasal üretmek

Projenin amacı yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik ve bakteri kullanılarak CO2 ve sudan özel kimyasallar üretmek...

Ekim ayında yapılan açıklamada Siemens ve kimya firması Evonik tarafından yürütülen Rheticus ortak araştırma projesinin 2. fazına geçtiği bildirildi. Testin yapıldığı tesisin bir biyoreaktör ile elektrolizörden oluştuğu belirtiliyor.

Projenin hedefi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik ve bakteri kullanılarak CO2 ve sudan özel kimyasallar elde etmek. Rheticus II için Alman Eğitim ve Araştırma Federal Bakanlığından 3.5 milyon Euro’luk bir fon ayrılmış durumda. Projenin ilk fazında iki firma iki yıl boyunca biyoreaktör ve elektrolizör kullanarak suni fotosentezin teknik olarak yapılabilirliğini araştırdılar. Bu aşamada ise Evonik firmasının Marl/Almanya’daki tesisinde 2021 yılına dek biyoreaktör ve elektrolizörden oluşan birleşik tesisi çalıştıracaklar.

Evonik firmasının proje sorumlusu bu araştırmanın Almanya’nın enerji dönüşümüne katkıda bulanacak bir potansiyele sahip olduğunu söyleyerek gelecekte bu platformun CO2 bulunan her yere, örneğin santralların veya biyogaz ünitelerinin yanına monte edilebileceğini belirtti. Siemens firmasının yetkilisi ise , yenilenebilir enerjiyi özel kimyasallara veya yakıta çevirerek depolamayı mümkün hale getirdiklerini, bu şekilde elektrik şebekesinin stabilitesine de katkıda bulunacaklarını belirtti.

2020 yılının başında işletmeye geçecek test prosesinde önce CO2 ve su elektrolizörde karbon monoksite (CO) ve hidrojene çevriliyor. Özel mikroorganizmalarla CO özel kimyasallara sentezleniyor. Böylelikle kimyasal ve biyolojik süreçlerle suni fotosentez yapılıyor. Projenin bir avantajı da karbondioksiti hammadde olarak kullanması; örneğin bir ton butanol üretmek için üç ton karbondioksit kullanılıyor.

Elektrolizör ve biyoreaktör önümüzdeki aylarda bir araya getirilecek ve biyoreaktörden çıkan sıvının saf kimyasallara dönüştürülmesi için prosese bir ünite daha eklenecek. Test ekipmanında başlangıçta araştırma amacıyla bakteri ile, özel plastikler ve gıda katkı maddesi olarak kullanabilecek olan butanol ve hekzanol üretilecek. Bakterinin türü ve koşullara bağlı olarak başka kimyasalların da üretilmesi mümkün.

Projenin başarıya ulaşması halinde iki firmanın, esnek ve modüler bir prosesle CO2 kullanarak özel kimyasallar veya suni yakıt gibi ürünleri sağlayacak bir teknolojileri olması bekleniyor.

 

https://assets.new4.siemens.com/siemens/assets/api/uuid:af9c7f55-581c-4d...

 

                                                                                                                  Aralık 2019