Rusların yemediğini biz yiyoruz

“İhracattan dönen gıda ürünlerindeki kalıntı değerleri kontrol edilsin. Açıklansın !”


Rusya’nın ‘sağlıksız’ olduğu gerekçesiyle ülkeye sokmadığı meyve ve sebzelere her gün bir yenisi ekleniyor. Moskova son olarak Türkiye’den ithal edilen 23 ton greyfurt, 4 ton nar ve 20 ton domateste Akdeniz sineği bulunduğu gerekçesiyle ülkeye girişine izin vermedi. Rusya Tarım Kontrol Servisi Başkanı Danışmanı Aleksey Alekseyenko, Türkiye’den Novorossiysk limanına getirilen ürünleri kontrol ettiklerini, sağlıksız oldukları gerekçesi ile ülkeye girişine izin vermediklerini belirtti. Alekseyenko, “Bölgedeki Krasnodar laboratuvarında yapılan incelemelerde ürünlerde tehlikeli haşaratlardan sayılan Akdeniz sineği tespit edildi. Bu gerekçeyle ürünlerin Türkiye’ye geri gönderilmesine karar verdik” dedi.
Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Türkiye’de tarım ilaçlarının kontrolsüz bir biçimde kullanıldığından dolayı ürünlerin gümrükten geri döndüğünü ve geri gönderilen ürünlerin de iç piyasaya sürüldüğünü söyledi.

Neden geri gönderiliyor?
Yıldırım, Türkiye’nin yaş sebze ve meyvede en çok ihracat yaptığı ülkenin Rusya olduğu belirterek şöyle konuştu, “Rusya tüketicilerini korumak amacıyla bu tür ürünlerin ithalatını yaparken sıkı davranıyor. Belirli kriterleri ve kalıntı değerleri var. Eğer belirlediği değerlerin üzerinde kalıntı değeri çıkarsa ithal ettiği ürünleri kabul etmiyor ve geri gönderiyor. Rusya eskiden bu tarz sorunlarda ürünleri geri göndermekle kalmıyor, ithalatı kesiyordu o ülkeyle tamamen. Bu Rusya’nın kendi tüketicisini korumak amacıyla yaptığı bir uygulama.’’ Ürünlerin Türkiye’ye geri gönderilmesindeki ana sebebin ise Türkiye’de tarım ilaçlarının kontrolsüz bir şekilde kullanıldığından kaynaklandığını dile getiren Yıldırım, “Tarım ilaçları kontrolsüz ve denetimsiz kullanılıyor. Ürünler bir an önce büyüsün diye gereğinden fazla ilaç takviyesi yapılıyor ve bu da zamanla haşarat oluşmasına neden oluyor’’ dedi.

O ürünlere ne oluyor?
Geri gönderilen ürünlerin tekrar piyasaya sürüldüğünü belirten Yıldırım, “Türkiye’nin kalıntı değerleri Rusya’ya göre çok düşük ve bu durum nedeniyle o ürünler tekrar iç piyasaya sürülebiliyor’’ dedi. Yıldırım şöyle devam etti, “Keşke ihracattan geri dönen ürünleri biz tüketebilsek, en azından kalıntı değerlerinin ne kadar olduğunu bilmiş oluruz. Bizler şuan tükettiğimiz ürünlerde ne olduğunu bile bilmiyoruz. Rusya en azından teşhis edip gönderiyor.’’

20.11.2015,NESLİHAN KARATAŞ,birgun