Brisa'dan sanayi 4,0 yatırımı

Brisa, İzmit fabrikasında 2 bin 700 kişilik istihdam ile 11 milyon adet lastik üretiliyor. Aksaray fabrikasında ise 4.2 milyon adet lastik üretimi 700 kişi ile gerçekleştirilecek.


 

 

Brisa, İzmit fabrikasında kapasite artırım imkanı kalmaması üzerine 300 milyon dolar yatırımla Aksaray'da yeni bir fabrika inşa etti. Sahip olduğu teknolojik özellikleri ile dikkat çeken tesis tam kapasiteye ulaştığında yılda 4.2 milyon adet lastik üretimi gerçekleştirecek ve 700 kişi istihdam edilecek.

Fabrikanın tanıtım toplantısında konuşan Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı ve Brisa Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Alper, Brisa'nın kuruluşundan bu yana yaptıkları toplam yatırım tutarının 1.4 milyar dolara ulaştığını söyledi. Yerli ve katma değerli üretimin Türk ekonomisi için önemine değinen Alper, söz konusu yatırımın Türkiye'ye duydukları güvenin ispatı olduğunu ifade etti.

"İzmit'te makine koyacak yer kalmadı"

"Uzun süredir dijital devrimi, sanayi 4.0'ı konuşuyoruz. Bu fabrikası sanayi 4.0'ın Türkiye'deki nadir örneklerinden biri" diyen Alper, 300 milyon dolarlık tesisin ortaklıklarını taçlandırdığını söyledi. Son zamanlarda ekonomide yaşanan dalgalanmalara ilişkin Alper, "Yatırım kararını 6 yıl önce aldık. Dünyanın en büyüklerinden olan İzmit fabrikamızda adeta makine koyacak yer kalmamıştı. Bugün olsa yine aynı kararı veririz çünkü Türkiye Avrupa için en güzel ihracat noktalarından biri" ifadelerini kullandı. Söz konusu yatırım nedeniyle borçlanmalarının şu an biraz yüksek göründüğünü belirten Alper, ancak borçlanma maliyetlerinin görece düşük kaldığını söyledi.

"Brisa global oyuncu olacaktır"

Bridgestone Corporation Başkan Yardımcısı ve Brisa Yönetim Kurulu Başkan Vekili Makoto Hashimoto da, Aksaray'daki fabrikanın teknolojik üstünlüklerine dikkati çekerek, buranın Bridgestone dünyasında önemli bir üretim üssü olacağını vurguladı. "Türkiye'ye sunduğumuz değeri artırmaktan memnuniyet duyuyoruz" diyen Hashimoto, "Brisa Türkiye'de pazar lideri ancak bu yeterli değil. Umuyoruz global bir oyuncu olacak. Bu tesis hedefimize ulaşmamıza katkı sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

"Bridgestone'un en iyilerinden"

Yatırım hızı ve ilk performans açısından Aksaray fabrikasının Bridgestone'un dünyadaki en iyi tesislerinden biri olduğunu vurgulayan Brisa CEO'su Cevdet Alemdar ise şunları söyledi: "Bugün Brisa, İzmit fabrikasında 2 bin 700 kişiyi istihdam ediyor ve 11 milyon adet lastik üretim kapasitesiyle faaliyet gösteriyor. Aksaray fabrikamız tam kapasiteye ulaştığında ek 4.2 milyon adet lastik üretimi ve 700 kişilik istihdam ile Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak. Yeni fabrika için 80 ili değerlendirdik; burası 5. yatırım bölgesi, ayrıca organize sanayi içinde ve lojistik olarak da uygun bir noktada. Aksaray'ı bu nedenle seçtik ve Bridgestone'un son teknolojilerini buraya getirdik. Yeni fabrikamızdan aldığımız güç ile 5.4 milyon adede karşılık gelen 210 milyon dolarlık ihracat hedefimize doğru tam gaz yol alıyoruz"

Konuşmasında döviz kurundaki oynaklık nedeniyle ham madde maliyetlerinin arttığına da değinen Alemdar, "Artan ham madde maliyetlerini ister istemez fiyatlarımıza yansıttık. Ancak daha sonra enflasyonla mücadele kapsamında yüzde 10 indirim yaptık. İlk 9 ayda ihracat gelirlerimiz yüzde 54 büyüdü. Bu sayede dalgalanmalarda güçlü kalıyoruz. Hedefimiz üretimimizin yüzde 50'sini ihraç etmek" dedi. Türkiye'de sattıkları ürünlerin yüzde 94'ünün yerli olduğunu kaydeden Alemdar, "Şu andaki prensibimiz yerlileşmeye ağırlık vermek ve yerli tedarikçileri güçlendirmek. Türkiye'de makine geliştirilmesi ve yerli ham maddeler için arayış içindeyiz" ifadelerini kullandı.

Günlük 800 milyon veri

Brisa'nın Aksaray fabrikası sahip olduğu teknolojik özellikleri ile öne çıkıyor. Tesiste kullanılan tam otomatik lastik transfer sistemi ile lastikler neredeyse yere hiç değmeden taşınırken bu geleneksel bir lastik fabrikasına göre stok devir hızında iki kat artış sağlıyor. Fabrikanın sanal ortamda bir de dijital ikizi bulunuyor. Dijital ikiz ile üretimin her aşaması takip edilerek sorunlara uzaktan müdahale edilebiliyor. Brisa mühendisleri artırılmış gerçeklik uygulamaları ile Aksaray ve İzmit arasında bağlantı kuruyorlar. Yaşanan herhangi bir soruna bir diğer fabrikadan bu yolla çözüm geliştirmek mümkün oluyor. Fabrikada kullanılan akıllı makineler sayesinde ise günde 800 milyon veri üretiliyor ve 150 farklı rapor oluşturuluyor. Yine bir yazılım günlük olarak bu raporları değerlendiriyor ve olası sorunlar hakkında mühendisleri uyarıyor.

Ayrıca hemen her şeyde olduğu gibi lastikte de akıllı ürün döneminin başladığını söyleyen Brisa CEO'su Cevdet Alemdar, madencilik sektöründe kullanılan ürünlerin sensörlerle donatıldığını aktardı. Alemdar, "Lastik basıncı gibi temel parametreleri uzaktan takip ediyoruz; yakıt tasarrufuna doğrudan katkısı oluyor. Bugün endüstri için uygulanan bu çözümler zamanla binek araçlara da gelecektir" dedi.

Muhammed Kafadar ,Bridgestone Brisa,03 Aralık 2018 (yazı başlık değişikliği)