İkinci Petkim tesisi 2023'te devreye girecek

Socar,1965 de kurulan Petkim’in 2.sini 2023 de kurmayı planlıyor. Petkim,Star rafinerisi ile kurulduğundaki gibi naftayı kendi rafinerisinden temin edecek.


Özelleştirme İdaresi'nden 2,04 milyar liraya Petkim'i satın alarak Türkiye pazarına giren Azerbeycan Devlet Petrol Şirketi Socar, Türkiye'deki yatırımlarını artırıyor. Şirket ikinci bir Petkim yaratmak için kolları sıvadı. Petkim, TANAP, Star Rafinerisi yatırımları gibi Türkiye'de pek çok stratejik yatırımın sahibi Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi Socar'ın Türkiye CEO'su Zaur Gahramanov, "Aliağa'ya ikinci bir petrokimya yatırımı düşünüyoruz. İkinci Petkim yapacağız. 2 milyar dolar civarında bir yatırımla gerçekleştireceğimiz yeni petrokimya tesisinin şu anda altyapı ve mühendislik işleri devam ediyor. Yeni bir petrokimya kompleksinin inşasını 2023 yılında tamamlamayı hedefl iyoruz. Tüm yatırımlarımızı Türkiye'nin en zorlu sektörüne yapıyoruz. Enerji sektörü, Türkiye'nin cari açığının büyütmesinde en büyük sektör. 33 milyar dolarlık cari açığın yüzde 10-15'ini STAR Rafineri ve petrokimya yatırımımız ile kapatmayı hedefl iyoruz" diye konuştu. Grup şirketleri hakkında bilgi veren Zaur Gahramanov, 2017'nin SOCAR için çok iyi geçtiğini, Petkim'in geçen yıl hem üretim hem de gelir ve kârlılık bakımından rekor kırdığını ifade etti. Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde görüştüğümüz Gahramanov, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve STAR Rafineri inşaatı ile ilgili DÜNYA'nın sorularını yanıtladı. Gahramanov'un verdiği bilgilere göre, TANAP'ta ilk gaz temmuz ayında Türkiye'de olacak. Eylül ayında da STAR Rafineri'nin üretimi başlayacak.

STAR Rafineri, Eylül'de üretime başlayacak,yatırm değeri 6,3 milyar dolar.

İzmir Aliağa'daki yatırımlarına devam ettiklerini ve 6.3 milyar dolarlık yatırım değeri olan STAR Rafineri'nin bu yıl üretime başlayacağını belirten Gahramanov, Petkim'in üretiminin yaklaşık yüzde 50'sini ihraç ettiklerini, STAR Rafineri'nin üretiminin ise Türkiye'de dağıtılacağını aktardı. Gahramanov, bölgedeki yatırımlarıyla ilgili şu bilgileri verdi: "İlk satışları eylül-ekim gibi yapmayı planlıyoruz. Bu yılın sonunda ise tam kapasiteye çıkacağız. Yine Aliağa'da Petkim Konteyner Terminalimiz, Petkim Rüzgar Enerji Santrali (RES) yatırımlarımız ve TANAP projemiz bulunuyor. Ege Bölgesi'nin en büyük konteyner terminali olan Petkim, 400 milyon dolar yatırımla hayata geçti. 1.5 milyon TEU kapasiteye sahip bölgenin en derin terminallerinden olan Petkim sayesinde en büyük gemiler bile artık Aliağa'ya yanaşabilecek.Tam kapasite çalışmaya başladığında 51 megavat elektrik üretecek olan Petkim RES, 55 milyon Euro'luk yatırımla 17 türbinden oluşuyor."

Petkim, naftayı STAR'dan alacak

STAR Rafineri'nin Türkiye'ye katkılarından söz den Gahramanov, Türkiye'nin cari açığının on dönemde en çok konuşulan konulardan biri olduğunu ifade eden Gahramanov, "Türkiye'nin tahmini 47 milyar dolarlık cari açık hesabı var; bunun 33 milyar dolarlık kısmı enerji sektöründen geliyor. Böyle bir ortamda STAR Rafineri, cari açığın kapanmasına yıllık 1.5 milyar dolarlık katkı sağlayacak. Dizel, jet yakıtı, LPG gibi ithal edilen ürünleri yıllık 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesi olan STAR Rafineri ile birlikte Türkiye'de üretmeye başlayacağız. Öte yandan Petkim'de STAR Rafineri'nin faaliyete geçmesiyle birlikte tüm nafta ihtiyacını buradan alacak. Bu sayede kaliteli hammadde ile verimini artıracak Petkim'in navlun ücreti olmayacağı için maliyetleri de düşecek" diye konuştu.

Gahramanov, SOCAR'ın Türkiye'de planladığı toplam 19.5 milyar dolarlık yatırımın 12.6 milyar dolarının hayata geçirildiğini belirterek, "Devam eden projelerimiz tamamlandığında bu rakam 16.5 milyar dolara ulaşacak. Kalan 3 milyar dolarlık kısmı da yeni yatırımlar için 2018, 2019 ve 2020 yıllarında gerçekleştireceğiz. Finansmanı, ağırlıklı olarak Azerbaycan'dan gelen kendi kaynaklarımızla sağlıyoruz. Çok yakında SOCAR Türkiye, SOCAR Azerbaycan kadar büyük bir şirket olacak; 2023'te 20-22 milyar dolarlık bir şirket haline gelecek" ifadelerini kullandı.

Zaur Gahramanov, kurdaki değişikliğin şirketin gelir ve giderinin dolar üzerinden olması nedeniyle etkilemediğini belirterek, 2019'da tam kapasite ile çalışmaya başladıklarında cirolarının tahminen 12 milyar dolara ulaşacağını kaydetti. Gahramanov, "Grubumuzda şu an 5 bine yaklaşan çalışan sayımız da inşaatlar bittikten sonra 7 bine çıkacak" şeklinde konuştu.

İlk özel endüstri bölgesi ünvanı

Zaur Gahramanov, Türkiye'ye bakışlarıyla ilgili olarak şunları söyledi: "SOCAR olarak 15 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Türkiye bizim en büyük yatırım yaptığımız ülke. Türkiye'den çıkışlar oluyor biz de bazı ülkelerdeki projelerimizi erteledik ama Türkiye'deki bütün yatırımlarımızı zamanında yaptık; buna devam edeceğiz. Türkiye büyük bir pazar, Türkiye'ye çok inanıyoruz, Türkiye'de iş yaptığımız tüm ortaklıklar ve devlet tarafından büyük destek var bize. Bir teşvik verilecekse ilk alan şirket biz oluyoruz. her ne kadar Türkiye'nin en büyük yabancı yatırımcısı olsak da biz burada kendimizi 'yabancı' olarak görmüyoruz. Geçen yıl özel endüstri bölgeleriyle ilgili yeni bir kanun çıktı. İnşallah ilk özel endüstrisi bölgesi unvanını da Aliağa bölgemizde biz alacağız."

TANAP'ta ilk gaz temmuz ayında

Zaur Gahramanov, Avrupa'ya uzanan Güney Gaz Koridoru'nun bir parçası olan Trans-Anadolu Boru Hattı'nı (TANAP) kapsayan sevk sisteminden ilk ticari sevkiyatın Temmuz ayında başlayacağını ve hattın tam kapasiteye 2019 yılı sonunda ulaşacağını söyledi. TANAP'tan Türkiye'ye ilk gazın Eskişehir'de BOTAŞ'ın sistemine teslim edileceğini dile getiren Gahramanov, projeyle ilgili şu bilgileri verdi: "Türkiye ve Azerbaycan ülkelerinin bir projesi olan TANAP'ta da sona gelindi. 8 milyar dolarlık yatırım değeri olan TANAP, ilk gazı bu yıl haziran ayında Eskişehir'e ulaştıracak. Temmuz ayından itibaren 6 milyar metreküplük gaz, Türkiye'ye gelecek. 1.850 kilometrelik uzunluğuyla Güney Gaz Koridoru'nun en büyük parçası olan TANAP, toplamda 16 milyar metreküp gaz taşıyacak. Bu kapasite gelecekte önce 24 milyar metreküpe sonra 31 milyar metreküpe çıkacak." TANAP'ın devamı niteliğindeki, Türkiye'den İtalya'ya uzanacak TAP'ın ( Trans Adriatic Pipeline) inşaat işlerinin yüzde 70'nintamamlandığını dile getiren Gahramanov, "İtalya'da bazı problemler çıkmıştı ama çözüldü ve artık işlerin devamı geliyor. İnanıyoruz ki 2020 yılında İtalya'ya ilk gaz gidecek" diye konuştu.

28.03.2018 Çarşamba - BURSA