İklim Konferansı Paris'te Başlıyor

Sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik yeni bir küresel anlaşmanın oluşturulması açısından Paris'te başlayan 21. Taraflar Konferansı önem taşıyor.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 21. Taraflar Konferansı 30 Kasım -11 Aralık 2015 tarihleri arasında Paris’te toplanıyor. Tarafların 2011 yılında aldığı karar uyarınca, sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla Kyoto Protokolü yerine geçecek yeni küresel anlaşmanın 2015 yılının sonuna kadar sonuçlandırılması hedefleniyordu. Bu nedenle 190’dan fazla ülkenin katılımıyla gerçekleşecek olan Paris Konferansı’nda yapılacak müzakereler önemli.

Konferans başlarken tüm dünyada yüz binlerce insan iklim değişikliğini durdurmak için harekete geçilmesi için yürüyüşler düzenledi. Kasım ayının 13’ündeki saldırılar sonucunda 130 kişinin öldüğü ve toplanmanın yasaklandığı Paris’te ise polis göstericiler üzerine biber gazı sıktı. Avustralya Sidney’de sayılarının 45 bini bulduğu söylenen göstericiler “B gezegeni yok” ve “Küresel ölçekte dayanışma” gibi pankartlar taşırken, Berlin, Madrid, Londra, Sao Paulo, Meksiko City ve New York gibi bir çok şehirde de gösteriler yapıldı.

İlk gün açılışında 150 ülkeden gelen liderlerin yer almasının beklendiği Konferansa, tüm dünya ülkelerinden, aralarında kamu yönetimi, iş dünyası, sanayi ve tarım sektöründen temsilcilerin yer aldığı 40 bin civarında kişinin katılacağı belirtiliyor.

İklim değişikliğine ilişkin bazı bilgiler:

1850’den beri ortalama sıcaklıktaki yükselme: 1⁰ C

İklim sisteminde tehlikeli değişikliğe neden olacağı kabul edilen eşik değer: 2⁰ C

Sanayi devriminden bu yana CO2 seviyesindeki artış : % 30

1979’dan beri her on yılda Arktik buzullardaki azalma: % 4

Kayıtlara geçen en sıcak 10 yılın dokuzu 2000 yılından bu yana yaşandı.

                                                                                                                                              Kasım 2015

-http://www.bbc.com/news/world-34956825

Fotoğraf: getty images