Güneş zengini ülkemiz Almanya’nın gerisinde

 

Güneşlenmek için Türkiye'ye gelen Almanlar Türkiye'den daha çok güneş enerjisi üretiyor. Sigorta şirketleri ise nükleer santralleri riskleri nedeniyle sigortalamıyor. 

 

Güneşlenmek için Türkiye'ye gelen Almanlar Türkiye'den daha çok güneş enerjisi üretiyor Gediz Üniversitesi İşletme ve İnovasyon Kulübü ile Kariyer Planlama Merkezi tarafından düzenlenen "Yeşil İnovasyon Sohbetleri"nin ilkine katılan Avrupa Yenilenebilir Enerji Birliği (Eurosolar) Türkiye Başkanı Prof Dr. Tanay Sıdkı Uyar, Almanların güneşlenmek için Türkiye'ye geldiğini ama Almanya'nın güneşten Türkiye'ye göre daha çok elektrik ürettiğini dile getirdi. 1970'li yıllarla birlikte ABD ve Avrupa'da çevreci enerji kaynakların kullanımı yönünde bilinç oluştuğuna, Türkiye'nin ise onların gerisinde kaldığına işaret eden Prof. Dr. Tanay Sıdkı Uyar, "Güneşlenmek için ülkemize gelen Almanlar, güneşten bize göre çok daha fazla elektrik üretiyor.

 

Gelişmiş ülkeler yenilenebilir enerjiyi tercih ediyor

 

 Almanya, 2050'ye kadar tüm elektrik ihtiyacını yenilenebilir kaynaklardan sağlamayı hedefliyor, bu yönde yatırımlar yapıyor. ABD, 2030'a kadar elektrik ihtiyacının yüzde 20'sini rüzgardan karşılamaya hazırlanıyor. Dünya, çevreci kaynaklardan elektrik üretimini teşvik ediyor, biz ise adeta yapılsın istemiyoruz. ABD, 1978'de yeni nükleer santral kurmama kararı aldı, bunu uyguluyor. Sigorta şirketleri bile riskleri nedeniyle artık nükleer santralleri sigortalamıyor, Batı ülkeleri bu tesisleri terk ediyor; biz ise kuruyoruz. Nükleeri çözüm olarak düşünmemiz bile yanlış, zihnimizden çoktan silmeliydik" şeklinde konuştu. Türkiye'nin rüzgar ve güneş zengini olduğunu, istese tüm elektriğini çevre dostu bu kaynaklardan sağlayabileceğini dile getiren Uyar, "Türkiye'nin mevcut kurulu elektrik üretim gücü 64 bin megawatt. Rüzgardan elektrik üretme potansiyelimiz ise 150 bin megawatt, şu anki kurulu gücümüzün 2 katından da fazla. Güneşten elektrik elde etme potansiyelimiz ise çok daha yüksek. Nükleer seçeneğinden önce akla gelmesi gereken rüzgar ve güneş gibi 2 önemli kaynağımız var.” Dedi

 

Yüzde yüz çevreci enerjiye geçilebilir

 

 Prof.Dr.Tanay Sıtkı Uyar “Eğer enerji ve ekonomi politikalarımız değişirse ülkemiz elektrik sorununu hem çevreci hem de ucuz olan yenilenebilir kaynakları değerlendirerek çözebilir. İstersek 2023'e kadar yüzde 100 yenilenebilir enerjiye geçebiliriz" diye konuştu.

 

31.03.2014,dünya