Türk Ytong’dan Dilovası’na 50 milyon euroluk yeni tesis!

Yapı sektöründe faaliyet gösteren Türk Ytong, Dilovası’na yaptığı 50 milyon euroluk fabrika yatırımı ile kapasitesini 500 bin metreküpe çıkaracak.


 

 

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde bulunan Gebze V. Kimya İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde (GEBKİM) yapılan Türk Ytong temel atma törenine; Kocaeli Valisi Haşan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Gebze Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Nail Çiler, Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar ile Türk Ytong çalışanları ve çok sayıda davetli katıldı. 

Törende konuşma yapan Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, dünyanın en büyük ve en modern Ytong fabrikasında açmak üzere düğmeye bastıklarını belirterek, “2018 yılında faaliyete geçmesi hedeflenen Dilovası tesisimiz ile kapasite artırımına gideceğiz. Türk Ytong olarak ağırlıklı üretimimizi 1963’ten bu yana Pendik fabrikamızda sürdürdük. Ancak son yıllarda Türkiye ekonomisinin lokomotifi haline gelen inşaat sektörü yapı malzemelerinde kapasite artırımı fırsatı yarattı. Bu nedenle Kocaeli-Dilovası bölgesinde 500 bin metreküp kapasiteli yeni fabrikamızı kurmak için düğmeye bastık. 50 milyon euro yatırımla devreye alacağımız Dilovası fabrikamızı, 55’inci yılımızı kutlayacağımız 2018 yılının ikinci yarısında açmayı hedefliyoruz. Bu fabrika ile donatılı ürün kapasitemizi de ikiye katlayacağız” dedi.

Hinginar, mayıs ayı itibariyle mevcut inşaat işlerinde geçen yıla göre 7,2 puanlık bir sıçrama olduğunu, konut satışlarında da geçen yıla göre yaklaşık yüzde 7,6 artış kaydedildiğini belirterek, “İnşaat sektörünün bu yıl da Türkiye ekonomisinin taşıyıcı kolonu olacağını söylemek mümkün” diye konuştu. Hinginar, Türkiye’de bugüne kadar ürettikleri 24 milyon metreküp malzeme ile yaklaşık 1 milyon 700 bin konut üretildiğini ve bu konutlarda Ytong ile elde edilen ısı yalıtımı ile de ülkeye 10 milyar doları aşan yakıt tasarrufu sağlandığını anlattı.

Tesis yeşil bina kriterlerine uygun olarak inşa edilecek 

Çatalca fabrikaları ile Dilovası’nda kuracakları 6’ncı fabrika ile dünyanın en modern ve yeşil sertifikalı fabrikalarına sahip olacaklarını kaydeden Hinginar, “En ileri teknoloji ve mühendislik birikimlerinin kullanılacağı tesiste tasarım ve inşaat süreci uluslararası ölçme ve değerlendirme metodolojisi ‘Breeam Kriterleri’ ne uygun olarak gerçekleştirilecek, çevre ve insan sağlığını korumaya yönelik birçok unsurun yanı sıra enerji ve su verimliliği gibi konulardaki uygulamalar ile işletme giderlerinin en az indirgenmesi hedeflenecek” şeklinde konuştu.

Türk Ytong Genel Müdürü Gökhan Erel de Türk Ytong Dilovası tesislerinde tam zamanlı 100, ek olarak da 350 personelin istihdam edileceğini vurgulayarak, “Fabrika bünyesinde kurulacak olan Ytong Ar-Ge Merkezi’nde 20 mühendis ve teknik personel yeni ürün ve projeler için çalışacak. Yılda 3 bin öğrenciye ulaşan, bin 200 ustaya eğitim veren Ytong Akademi ise Dilovası Fabrikası’nda açılacak yeni merkezinde eğitim çalışmalarına devam edecek” dedi.

Dünyada 94, Türkiye’de 54 yaşında olan Ytong ‘un, 23 ülkedeki 52 fabrikasında, yılda 10 milyon metreküpün üzerinde üretim yaptığını söyleyen Erel, “Türkiye’de 6 fabrikada yılda 2,5 milyon metreküp Ytong üretiliyor. 2,5 milyon metreküp kapasite ile yılda yaklaşık 200 bin adet konut üretilebilir. Bu konutlarda ortalama 600 bin kişiye sağlıklı ve çağdaş barınma imkânı sağlanıyor” şeklinde konuştu.

Türk Ytong, ısı yalıtım levhası üretim kapasitesinin Multipor markalı yeni ürünü ile ikiye katladığını da belirten Erel, “2016 yılı sonunda Çatalca’da tamamlanan yatırım ile Ytong, ilk etapta yıllık 1 milyon metrekare yanmaz ısı yalıtım levhasını sektörün hizmetine sundu” dedi. Erel, Ytong Akademinin yılda 3 binden fazla öğrenciye ulaştığını, bin 200 ustaya eğitim verdiğini de kaydetti.

 Dünya Gazetesi, 14.06.2017