Yenilenebilir enerji rekabetçi hale geldi

Akdeniz Sürdürülebilir Yatırımlar Danışmanı İbrahim Çiftçi; yenilenebilir kaynaklara dayalı santrallerin en ucuz elektrik üretme yöntemi haline geldiğini söyledi.


İbrahim Çiftçi, küresel ısınma enerji ilişkisinin elektrik piyasasındaki maliyet karşılaştırmaları incelenmeden sağlıklı şekilde değerlendirilemeyeceğini belirtti.

Güneşten elektrik üretmenin kömür ya da gaz yakmaktan daha ucuz hale geldiğini savunan çiftçi, iklim değişikliğiyle gerçekten mücadele edilmek isteniyorsa bazı sorulara açıklıkla cevap verilmesi gerektiğini vurguladı.

Çiftçi şunları söyledi:
“Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklar, kömür ve doğalgaz gibi fosil yakıtlarla ne kadar rekabetçidir? Enerji şirketleri ve vergi mükellefleri için yeni bir santral yapmak ve işletmek ne kadara patlar? Bu ve benzeri sorular, geçtiğimiz birkaç on yıl içerisinde yenilenebilir enerjiyle ilgili tartışmaların ana konusu oldu. Öncelikle birim üretim başına elektrik maliyeti hesaplanırken yalnızca tesis kurulum maliyeti değil, bakım-işletme, finansman gibi birçok değişken incelenir. Elimizdeki veriler, yenilenebilir enerjiden üretilen elektriğin fosil yakıtlardan üretilen elektriğe kıyasla daha ucuzlayacağını gösteriyor.”

Bugün, rüzgar tarlaları gibi yenilenebilir santrallerinin mevcut teknolojiler arasında en ucuz elektrik üretim yöntemi olarak göründüğünü ifade eden Çiftçi, “Uluslararası bir finansal danışmanlık ve portföy yönetimi şirketi olan Lazard’ın analizine göre rüzgar, megawatt saat başına 59 dolar ile rüzgar piyasadaki en ucuz üretim biçimiyken büyük güneş tarlaları ortalama 79 dolar ile rüzgarı takip ediyor. Kıyaslama açısından konvansiyonel teknolojilerin en ucuzu olan kombine çevrim doğalgaz teknolojileri ortalama 74 dolara üretim yaparken kömürden elektrik üretmenin maliyeti 109 dolar civarındadır” diye konuştu.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre güneş enerjisinin 2050'de piyasanın en büyüğü olma yolunda hızla ilerlediğine dikkat çeken Çiftçi, “Bunda maliyetlerde yaşanan dramatik düşüşün etkisi oldukça büyük” dedi.

Çiftçi şöyle devam etti:
“Ortalama rüzgâr maliyeti 2009’daki 135 dolardan 2014’te 59 dolara geriledi. Bu 5 yıl içerisinde % 56 düşüşe tekabül eder. Güneş fotovoltaik ise 2009’daki 359 dolar maliyetten 2014’de 70 dolara geriledi. Güneş fotovoltaikler geçtiğimiz 5 yıl içinde yüzde 79 ucuzladı. Yenilenebilir enerjiden elektrik üretim maliyetleri önümüzdeki yıllarda daha da ucuzlayacak. Enerji piyasaları da bu değişime hızla ayak uyduruyor. 2014 yılında devreye alınan yeni santrallerin yüzde 60’ı yenilenebilir enerji santralleri.