Kompozit sektörü büyümeye devam ediyor

2013’de yüzde 8 büyüyen kompozit sektörünün üretim hacmi 235 bin ton. Sektör ARGE çalışmalarına ve ileri teknolojiye ihtiyaç duyuyor.


                                                                        

Doğrudan ve dolaylı olarak ihracat yapan Türkiye Kompozit sektörü, 2013 yılında yaklaşık 290 milyon doğrudan ihracat yaptı. 2014 yılında Ortadoğu’da siyasi istikrarın sağlamasını ve Avrupa ülkelerinde ekonomik belirsizliğin dağılmasını bekleyen sektörde, ihracatın daha da artacağı tahmin ediliyor. Kompozit sektörünün hizmet verdiği alanların yeni projeler alması ve ihracat pazarlarını çeşitlendirmesi de ihracatın artışını destekleyecek.

Türkiye kompozit sektörü, faaliyet gösterdiği sektörlerin de ilerlemesiyle, son yıllarda ciddi bir gelişme içine girerken, dünya ortalamasının üzerinde bir büyüme kaydetti. Kompozit sektörü, ihracat faaliyetlerini ise doğrudan ve dolaylı olarak gerçekleştiriyor. Ürettiği hammaddeleri, sanayi ara mallarını ve son ürünleri aldıkları ihaleler ve projeler çerçevesinde doğrudan ihraç eden sektör, ayrıca bu ürünleri dış pazara satılan her otomobil, otobüs, tekne, küvet gibi ürünlerin içinde dolaylı olarak ta ihraç ediyor. Kompozit sektörünün ihracatında en önemli pay CTP boru üreticilerine, cam elyafı ve polyester reçine üreticilerine, teknik tekstil üreticilerine ve RTM üreticilerine ait. Sektörün en faza ihracat yaptığı pazarlar arasında Avrupa ülkeleri, Rusya, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bulunuyor. Sektörün yeni pazarlar kazanmak amacıyla yaptığı çalışmalar sürüyor. Sektörün önde gelen firmaları ABD başta olmak üzere dünyanın her tarafına ihracat yapıyor.

Sektör miktar bazında 235 bin tonluk hacme ulaştı

Kompoit sektörü 2013 yılını yaklaşık %8 büyüme ile kapattı. Sektördeki büyümeye en büyük katkı ise CTP boru, otomotiv, inşaat, yenilenebilir enerji ve eğlence sektöründe yaşanan gelişmeler oldu.  Sektör temsilcileri, sektör büyümesinin 2014 yılında çift haneli rakamları bulmasının beklendiğini belirtiyor. Türkiye kompozit malzeme pazarı değer olarak 1,56 milyar dolar ve miktar olarak 235 bin tonluk bir hacme sahip. Türkiye kompozit sektöründe orta ve büyük ölçekli yaklaşık 200 şirket, kısmen kompozit işi yapan yaklaşık 800 şirket faaliyet gösteriyor. Sektörde çalışan sayısı ise yaklaşık 5 bini buluyor. Türkiye’de kompozit malzemelerin hizmet verdiği sektörler arasında yüzde 26’lık pay ile ilk sırada yapı ve inşaat geliyor. İkinci sırada ise yüzde 25 payla taşımacılık ve otomotiv bulunuyor. Bunları elektrik-elektronik, tüketim malları, rüzgar enerjisi ile boru ve tank izliyor. Sektör aktörleri, ileri teknolojik ürünlerin Türkiye’de üretilmesinin artmasıyla birlikte rüzgar enerjisi, otomotiv, uzay ve havacılık ile elektrik-elektronik sektörlerinde daha fazla miktar ve oranda kompozit malzeme kullanımının gerçekleşmesinin beklendiğini dile getiriyor.

Üretim proseslerine bakıldığında Türkiye’de en yaygın ‘elyaf sarma ve savurma döküm’ün olduğu görülüyor. Sektör oyuncuları, makineli ve ileri teknoloji gerektiren ürünlerin üretiminde ise henüz alınması gereken mesafe olduğunu söylüyor.

Kompozit,dünya , Murat Cokunçay, mayıs 2014