Nova Nordisk Türkiye’yi bölge üssü seçti

Novo Holding iştiraki olan ilaç şirketi Novo Nordisk, Türkiye’yi üretim, lojistik, yönetim ve Ar-Ge çalışmalarının bölge merkezi olarak belirledi.


 

16 Aralık 2019, dünya,Yasemin SALİH

Türk ilaç sektörüne uzun yıllardır devam eden yabancı sermaye ilgisinin en büyük adımlarından biri daha yolda. Dünyanın en büyük ikinci vakfı Danimarka merkezli Novo Nordisk Foundation’a ait Novo Holding’in iştiraki olan ilaç şirketi Novo Nordisk, Türkiye’yi üretim, lojistik, yönetim ve Ar-Ge çalışmalarının bölge merkezi olarak belirledi. Şirket bu kapsamda Türkiye’de üretim yerini belirledi. 95 yıllık tarihinde ilk kez bir ülkeyi üs olarak seçen şirketin

Türkiye yapılanması, tüm hazırlıkların tamamlandığını ve 2020’de Türkiye’de üretim ve araştırma anlamında büyük projelere başlamak üzere düğmeye basılacağını belirtti.

Novo Nordisk Türkiye Klinik araştırmalar, Medikal, Ruhsatlandırma ve Kalite Direktörü Dr. Rabia Demet Özcan, “Novo Nordisk bir vakıf şirketi ve dünyanın en büyük ikinci vakfı. Bugüne kadar dünyada bu kapsamda yatırım yaptığı, stratejik konumlandırdığı bir ülke olmadı. Türkiye’yi 360 derece üs haline getirmeyi planlıyor ve bu da tarihinde ilk kez yapılıyor” dedi.

Novo Nordisk için Türkiye’nin önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “1995’ten bu yana burada yatırım yapıyor ve sürekli büyüyoruz. Bu ülkenin geleceğinden hiçbir zaman şüphe duymayan bir şirketiz. Bu nedenle Türkiye bölgesel yönetim, klinik Ar-Ge, lojistik ve lokal üretim olmak üzere dört fazda bölgesel üs olarak konumlandırıldı. Hazırlıklarımızı tamamladık, üretim yerimizi belirledik. 2020’de bunun için daha net adımlarımız olacak.”

Özcan, Danimarka merkezli ilaç şirketinin özellikle diyabete odaklı çalıştığını hatırlatarak, Türkiye’de bu anlamda çok başarılı işlere imza atıldığını ifade etti. Şirketin Danimarka dışında ABD, Brezilya, Çin ve Rusya olmak üzere dört ülkede üretim yaptığını söyleyen Özcan, süreç planlandığı gibi ilerlerse Türkiye’nin de beşinci ülke olacağını ifade etti. Özcan, “Bunun için üretim yeri belirlendi.

Yıllık cironun yüzde 14’ünü Ar-Ge yatıran bir şirket olarak Türkiye şu anda klinik araştırma yatırım sıralamasında beşinci sırada. Bunu bir yılda iki katına çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Dr. R. Demet Özcan’ın verdiği bilgilere göre Novo Nordisk merkez yönetimi, Türkiye’deki yatırım ve yapılanmanın genişletilmesiyle ilgili önce organizasyon şemasında değişikliğe gitti. Klinik, medikal, ruhsatlandırma ve kalite departmanlarının tek çatı altında toplanarak kendisinin liderliğinde 45 kişilik bir ekibe dönüştüğünü anlatan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Daha önce 22 ülkenin bağlı olduğu Balkanlar, Ortadoğu ve Orta Afrika bölgelerini içeren BAMECA Bölgesi’nde ülke sayısını 73’e çıkardılar. Türkiye’yi de bu bölgenin merkez haline getirme kararı alındı. Ukrayna, Cezayir, Fas ve Lübnan’ın klinik araştırmaları Türkiye’ye bağlandı. Faz 1,2,3,4 her ülkede yok. Türkiye dahil bu beş ülkede klinik çalışmalarla 2 bin 500 hastayla çalıştık. Bu çalışmalar çok başarılı olunca 2019’da klinik araştırma yatırımlarına 30 milyon lira daha eklendi. Planlara göre bu rakam 2021’de 2 katına çıkarılmış olacak. Aktif klinik araştırma sayısı da 12’den 20’ye çıkarılacak.”