“Lisanslı atık dönüşüm tesisleri 5 yılda yüzde50 arttı”

”Uluslararası Katı Atık Birliği’ne göre de Türkiye’de yaklaşık yıllık 500 ile 600 bin ton e-atık olduğu düşünülüyor”


 

Entegre atık yönetimi hizmeti veren Akademi Çevre’nin CEO’su Ufuk Işık, Türkiye’de 2015’ten bu yılın başına kadar lisanslı atık dönüşüm tesisi sayısının yüzde 50 artarak 80’den 118’e ulaştığını kaydetti. Işık,” Bunun doğal sonucu olarak da geri dönüşüm oranlarında 2015 yılından bu yana yüzde 100’e yakın bir artış gerçekleşti” diye konuştu.

Küresel e atıkların sadece yüzde 20’sinin resmi olarak geri dönüştürüldüğünü, kalan yüzde 80’ninin genellikle yakıldığını veya depolama alanına döküldüğünü söyleyen Işık” Türkiye bu atığın yaklaşık yüzde 10’unu kayıtlı olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın lisanslı tesislerinde işleyerek geri dönüşüme tabi tutabiliyor. Bununla birlikte 2012 yılında yayınlanan AEEE Direktifi ile geri dönüşüm oranlarında pozitif bir ivme yakalandı. Son birkaç yılda açılan yeni lisanslı tesislerle birlikte geri dönüştürülen e-atık miktarı 2015’te 28 bin ton iken , 2019 yılında yaklaşık 50 bin tona ulaştı” şeklinde konuştu. Uluslararası Telekominikasyon Birliği(ITU) World Economic Forum kaynaklarına göre dünyada 2020 verilerine göre ise yaklaşık 50 milyon ton e-atık olduğunu belirten Işık, ”Uluslararası Katı Atık Birliği’ne göre de Türkiye’de yaklaşık yıllık 500 ile 600 bin ton e-atık olduğu düşünülüyor” açıklamasında bulundu.

Koronavirüsün yayılmasını önlemek için test sonucu pozitif olan bir kişi ile temas halinde olan tüm atıkların da normal tıbbi atıklar gibi çift torbaya konulması ve her iki torbanın da ağızlarının sıkıca bağlanması gerektiğini bildiren Işık, “Özellikle bu dönemde kullanılan maske ve eldiven gibi ürünlerin, virüsle teması da göz önünde bulundurularak, ‘tıbbi atık’ olarak değerlendirilip, ayrı toplanması gerekiyor. Aksi takdirde bunların çok büyük risk oluşturduğunu söyleyen Işık, ”Belediyelerin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bunların toplanması için özel bir sistem kurması şart” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘sıfır atık projesiyle yıllık yaklaşık 12 milyar liralık tasarruf sağlanacağının öngörüldüğünü kaydeden Işık, “Halkımızın da bu süreçte gelişmeleri takip edip, özellikle ‘Kaynağında Ayırma’ konusunda elinden gelen desteği sağlamasını bekliyoruz. Evlerde atıkları, ’organik atık’ ve  ‘değerlendirilebilir atık’ olarak iki sınıfa ayırmak bile başlangıç için yeterli olacaktır” diye konuştu.

19.05.2020,dünya, Osman Kılıç