1.1 milyon ‘mezun genç’ işsizken, ilim ve bilim insanları ne yapmalı?

İşgücüne dahil 1.1 milyon üniversite mezunumuz işsizken…Çalışan 7 milyon üniversite mezunumuzun, 2 milyonu işinden memnun değilken…İzlenebilecek yolları anlatan, ilim, bilim ve girişimci insanlarımız var…”


 

1 milyon gencimiz, üniversite tercihi yapma telaşındayken…

İşgücüne dahil 1.1 milyon üniversite mezunumuz işsizken…

Çalışan 7 milyon üniversite mezunumuzun, 2 milyonu işinden memnun değilken…

* * *

İnek tırnağı kesebilme konusunda kendisini geliştirmiş bir abimiz...

Türkiye’de tek olduğu için, şehir şehir dolaşıp, 365 gün uçaktan/otobüsten inmiyormuş...(Tarım yazarımız Ali Ekber Abi anlatmıştı)

* * *

Tarım kenti Aydın’da dahi, ağaçları aşılatmak/budamak için meslek erbabı kalmamış…

Ayvalık’tan davet edilen, aşıcı ve budamacının günlük yevmiyesi 500 liraya yükselmiş…

* * *

İstanbul Havaalanı inşaatında, 5-6 bin lira maaşla çalışacak ağır vasıta operatörü bulunamayınca, onlarca operatör yurtdışından getirilmiş…

* * *

Genç mühendislerimiz, Kars ve Erzurum’da süren TANAP Projesi’nde çalışmayı, ‘uzaklık’ gerekçesiyle reddederken, o projede İngiltere’den mühendis gençler çalıştırılmış!

* * *

Meslek sahiplerimiz ve kendini geliştirebilenlerimiz bu kadar değerliyken...

Meslek öğrenmenin bu kadar ‘değersiz’, ‘itibarsız’ olması!

Dolayısıyla, kamuda çalışabilmek için gösterilen çabanın, binde birinin meslek öğrenmek için gösterilmemesi!

Meslekli gençler olmayınca tarımda, sanayide, büyümede, refahta gerileme yaşanması...

* * *

Meslek öğrenen, yeteneğine göre kendini geliştirmek isteyen, deneyen/çabalayan gençlere, hak ettiği ‘itibar’ verilmeli...

Zor mu?

Hiç değil…

İzlenebilecek yolları anlatan, sosyal medyadan hayranlıkla takip ettiğim, hayatını bu yola adayan, çabalayan ve sonuç alan; aileler, gençler ve öğretmenlerin mutlaka takip etmesi gereken ilim, bilim ve girişimci insanlarımız var…

* * *

Örnek mi?

Prof. Dr. Selçuk Şirin...

Yazdığı kitaplarla çocuklara merak etmeyi, merak ettiğini araştırmayı, araştırırken öğrenmeyi ve öğrendiğini başkalarıyla paylaşmayı öğretiyor…

Yanı sıra, anne ve babaların da bu yetenek geliştirme yolculuğuna katılmalarını sağlıyor…

* * *

Prof. Dr. Güven Sak TOBB ETÜ’de, Prof. Dr.Murat Yülek OSTİM TÜ’de, Prof. Dr. Erhan Erkut MEF Üniversitesi’nde, öğrencilerin yeteneklerini ortaya çıkararak, aktif öğrenme yöntemleri uygulayarak, ‘alanda eğitim’ kavramına önem ve öncelik vererek, ihtiyacımız olan üniversite modeline doğru yol alıyor… Bu okullarımızda, fabrikalara ‘derslik’ misyonu yükleniyor…

* * *

Afyon Üniversitesi’nden Dr. Murad Tiryakioğlu..

Gönüllü öğrencilerle kurduğu proje platformu ile öğrencilerin seçtiği mesleği okulda öğrenmesine; bütçesi elverdiğince, çeşitli üretim alanlarında verimlilik artırıcı çalışmalara odaklanmasına vesile oluyor…

* * *

Maker Eğitmen Mentörü Yonca Özgün…

Çocukların yeteneği, hayali, beceriyi, merakı, takım ruhunu keşfetmelerini sağlayan Maker Eğitmenliği için, yurtdışında aldığı eğitimi ve yazdığı programları tüm okullardaki eğitmenlerin kullanımına sunuyor…

* * *

Dr. Mahfi Eğilmez, Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Prof. Dr. Yankı Yazgan, Fütürist (gelecek mühendisi) Alphan Manas, Girişimci Hamdi Ulukaya farklı alanlarda uzmanlaşmalarına rağmen; kitapları ve sosyal medyadaki yorumlarıyla, ‘ekosistemin yeşermesi’ için çabalayan ve takip edilmesi gereken ilim ve bilim insanlarımız arasında öne çıkıyor…

Çabanın ve öğrenme isteğinin, tüm imkansızlıkları yok ettiğini ise LGS’de tüm soruları yanıtlayan, Sarıkamışlı gençlerimiz Adil Karadağ ve ikizi Yunus anlatıyor…

Ferit Barış PARLAK,28 Haziran 2019,