Amerikan şirketi 3. üretim üssü için Türkiye’yi seçti

2007 yılından beri Türkiye’de faaliyette bulunan Gilead, Pharmactive ile işbirliği yaparak Türkiye cirosunun yüzde 70’ini Türkiye’de üretecek. 



 

 

Türkiye’de 2007 yılında faaliyetlerine başlayan Amerikan merkezli Gilead, 3’üncü üretim üssü olarak Türkiye’yi seçti. Yerli ilaç üretim şirketi Pharmactive ile işbirliği yapan Gilead, böylece Türkiye cirosunun yüzde 70’inden fazlasını Türkiye’de üretir duruma gelecek...

 

Amerika merkezli çok uluslu bilim şirketi Gilead Sciences, Türkiye’de üretim kararı aldı. Türkiye, Gilead Sciences’ın Kanada ve İrlanda’dan sonra üçüncü üretim üssü olacak. Şirket, yerli üretim için Pharmactive İlaç ile işbirliği anlaşması imzaladı. Gilead Sciences Türkiye, böylece toplam cirosunun yüzde 70’inden fazlasını Türkiye’de üretir duruma gelecek. Bu konuyu 3 yıl önce politikalarına aldıklarını ve çalışmalara başladıklarını kaydeden Gilead Sciences Türkiye Genel Müdürü Şebnem Girgin, proje kapsamında; Gilead portföyünde yer alan 2021’e kadar patentli Hepatit B ve 2033’e kadar patentli HIV ilaçlarının Türkiye’de üretilmesi için gereken teknolojinin transfer faaliyetleri başladığını vurguladı. Yine proje kapsamında önümüzdeki 5 yılda toplam 250 milyon dolarlık ithalatın önünün kesilmesinin mümkün olacağını söyleyen Girgin, Türkiye’de üretim projesinin hayata geçmesinin ayrıca patentli ve dünyada yüksek satış beklentisi olan bu ilaçların ileri ki dönemlerde ihracat potansiyeli doğurduğunu kaydetti.

 

Türkiye’nin molekül keşfetmesinin zamanı geldi

 

Dünyanın ilk 10 ilaç firması arasında yer alan Gilead dünya çapında yürüttüğü araştırmalara yıllık yaklaşık 5 milyar dolar Ar-Ge kaynağı ayırıyor. Türkiye’de son 5 yılda 6 milyon dolar tutarında Ar-Ge desteği sağladı. Pharmactive İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Sancak ilk görüşmeyi iki yıl önce yaptıklarını hatırlatarak, şunları anlattı: “ABD’den gelen Gilead yetkilileri, tesisimizi ziyaretlerinin ardından, ‘Türkiye’de böyle bir tesis olabileceğini gelmeden önce bilmiyorduk’ şeklinde geri bildirimlerde bulundular. Pharmactive’i, Gilead’ın globaldeki ihtiyaçlarını karşılayacak tesislerden birisi olarak gördüklerini ifade ettiler. Bu geri bildirimler iş birliğimizin önünün çok açık olduğunu gösteriyor. Gilead ile yapacağımız işbirliği ülkemiz ekonomisine de büyük katkılar sağlayacak. Bizler Türkiye’nin bir üretim üssü haline geleceğine yürekten inanıyoruz ve bunun için çalışıyoruz”

 

Saya Grup bünyesinde Pharmactive İlaç’ı kurarken, üretim kapasitesinin ve yetkinliğinin yüksek olmasını planladıklarını belirterek, “Fabrikamızın 330 milyon kutuluk kapasitesi, 100 milyon kutuluk üretimi var. 8 yılda tamamı kendi laboratuvarlarımızda olmak üzere 90 eşdeğer molekül geliştirdik. Şu anda ülkemizde en çok üretim yapan ilk 5 tesisten biri durumundayız. Halihazırda üretimimizin yarısını çok uluslu şirketler için yapıyoruz” dedi. Türkiye’nin her ilacı üretebilir durumda olduğunu söyleyen Sancak, Türkiye’nin molekül keşfetmesinin zamanı geldiğini kaydetti.

 

Bu işbirliği diğer yatırımlarının önünü açacak

 

Sancak, “Pharmactive ile Gilead Sciences arasındaki bu iş birliğinin sektördeki diğer yabancı yatırımların da önünü açacağına yürekten inanıyorum. İmzalanan iş birliği anlaşması aynı zamanda yabancı yatırımcılara verilen bir güven mesajıdır, bu nedenle de ülke ekonomisi için oldukça önemlidir. Bizler ülkemizin sürdürülebilir sağlığı için adanmışlıkla çalışan güçlü bir ekibiz. Üstümüze düşenin her zaman daha fazlasını da yapmaya hazırız” diye konuştu.

31 Mayıs 2019, DÜNYAi