Biyoteknolojide Güney Kore ile işbirliği

İlaç sektörünün geleceği biyoteknolojiye Türkiye’den ilk yatırım İlko İlaç’tan geldi. Koreli Genexine ile ortaklık kuran İlko, 2017’de ilk ‘biyoüstün’ ilacı yapacak.


İlko, biyoteknoloji yatırımı ile ilaç sektöründe Türkiye’yi küresel bir oyuncu haline getirecek ilk adımı attı. İlko’nun Güney Koreli Genexine ile yüzde 50 ortaklıkla kurduğu İlkogen, ilk ilacını 2017’de tamamlamayı hedefl iyor. Bu kapsamda çıkacak ilaçlar kanser ve kanser tedavisine bağlı sorunların giderilmesine yönelik olacak. Sadece ilk adımda yapılacak yatırımın tutarı ise 32.4 milyon dolar.

Bu yıl 200 milyar dolarlık büyüklüğe erişmesi öngörülen biyoteknolojik ilaçlara, sektörün geleceği olarak bakılıyor. Kimyasal yöntemlerle tedavi edilemeyen hastalıklar için geliştirilen biyoteknolojik ilaçlar için Türkiye’nin de yatırım isteği var. Ancak Türkiye’de şimdiye kadar ‘biyobenzer’ ilaçlar üretilebileceği söylenirken, İlkogen ile birlikte bu teknolojinin bir sonraki adımı olan ‘biyoüstün’ ilaçlara yatırım yapılmış olacak.

Korea Bio-Park içinde yer alan Genexine tesislerine düzenlediği bir gezi ile yeni biyoteknoloji araştırmalarını tanıtan İlko’nun Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Öncel ve Genel Müdür Hatice Öncel soruları yanıtladı.

120 milyon liranın üzerinde bir büyüklük ile Anadolu’daki en büyük ilaç yatırımını gerçekleştirdiklerini ve tesislerini 2012’de tamamladıklarını anımsatan Hatice Öncel, “İlaçta yarım asrı aşan bir geçmişimiz var. Şimdi Güney Koreli biyoteknoloji firması Genexine ile yarı yarıya ortaklıkla kurduğumuz İlkogen ise Türkiye’nin ilk biyoteknolojik ilaç Ar-Ge, üretim ve uluslararası pazarlama yatırımı oldu” diye konuştu. Ortaklık kapsamında, 3 yıl içinde İlko’nun Konya’daki tesisi bünyesinde, biyoteknolojik ilaçlar için ‘pilot üretim hattı’ oluşturulacağını ve İlkogen markalı ilk ilaçların 2017’de tamamlanacağını anlatan Öncel, bir yandan da, Türkiye, Avrupa ve bölge pazarları başta olmak üzere, pazarlama yapısı ve ağı oluşturulacağının bilgisini verdi.

Tohumlar Şikago'da atıldı

Öncel, İlko İlaç ve Genexine arasındaki işbirliğinin tohumlarının, ABD’nin Şikago kentinde geçtiğimiz yılın nisan ayında gerçekleştirilen Biotech 2013 - Uluslararası Biyoteknoloji Konferansı’nda atıldığını kaydetti. Öncel, şunları dile getirdi: “Katma değerli ürün geliştirmek üzere yola çıktık. Biyoteknoloji ürünler için İrlanda ve Hindistan’da incelemeler yaptık. Ancak sonunda Güney Koreli Genexine ile vizyonlarımız örtüştü. Geçen yılın aralık ayında kazan kazan felsefesi ve yarı yarıya ortaklıkla İlkogen’i kurmuş olduk. Genexine, anlaşma kapsamındaki ürünlerin patent haklarını İlko’ya devredecek. Ar-Ge danışmanlığı ve know-how transferini de yapacak. İlkogen bir geliştirme ve üretim kuruluşu haline gelecek, üretilecek ürünlerin küresel pazarlama çalışmalarını da gerçekleştirecek.” Hacettepe Üniversitesi Teknokent içinde Ar-Ge merkezleri olduğunu söyleyen Öncel, “Burada bir biyoteknoloji laboratuvarı oluşturuyoruz. Önce ekibimiz Güney Kore’ye gidecek, ardından da oradan bir bilim adamı burada çalışmaları ortaklaştıracak. 1. nesil ilaçlar bakterilerden, 2. nesil ilaçlar hayvan hücre kültürlerinden üretiliyorlar. 3. adımda biyobenzer ilaçlar var. 4. aşama ‘biyoüstün’ dediğimiz aşama. Ezber bozuyoruz dediğimiz nokta burası. Daha katma değerli, daha düşük dozla etkinin sağlandığı, yan etkilerin azaltıldığı ilaçlar. 5.aşamada yeni gen terapileri var.” Halen İlko’nun 12 ilacı olduğunu, 5 yeni ürünü piyasaya sunmaya hazırlandıklarını belirten Öncel, “Bu ay Azerbaycan ve Gürcistan’a ilk ilaç ihracatını yapacağız. Avrupa'da da İngiltere'deki ruhsatlandırma süreci yılın ikinci yarısında tamamlanacak” şeklinde konuştu.

Biyoteknolojiye 2.7 milyar dolar hibe veriyor

• Güney Kore tüm enerjisini 5 stratejik sektöre, yeşil enerji, IT, nanoteknoloji, uzay çalışmaları ve biyoteknolojiye ayırıyor.

• Nanoteknoloji ortalama % 11.6, IT % 8.4 büyürken en çok büyümeyi % 12.1 ile biyoteknoloji gösteriyor.

• Ülkede 25 bio-küme, 9 bio girişim merkezi ve 16 bölgesel teknoloji inovasyon merkezi var.

• Güney Kore’nin dünyaca tanınan markaları: Samsung, LG, Kia, Hyundai, Daewoo, SsangYoun.

‘Kaçırdığımız trenin son vagonuna atlayacağız’

Selçuklu Holding bünyesinde faaliyet gösteren 9 şirketten biri olan İlko’nun Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Öncel, “Sanayicilik sürekli pedal çevirmektir” diyerek, şunları kaydetti: “Merhum babamız Mustafa Öncel, eczacılık kariyeri sonrasında 1973‘te Biofarma’yı satın almıştı. Yarım asrı aşan bir ilaç sektörü deneyimimiz var. Biofarma’yı sattıktan sonra 3 yıl bekledik. İki yıl önce ilaç sektörüne İlko ile geri döndük. Mehtap markası ile mutfak eşyalarında, ayrıca nitelikli alüminyum, inşaat, ambalaj ve matbaa, tarım ve hayvancılık gibi farklı sektörlerde varız. Holding bünyesinde yaklaşık bin 500 kişi çalışıyor. Şimdi yeni biyoteknoloji yatırımımız İlkogen ile Türkiye’nin biyoteknolojik ilaçlarda kaçırdığı trenin son vagonuna atlayacağız. Biyoüstün ilaçlar ile küresel arenada Türkiye’nin ismini öne çıkartacağız.”

05.03.2014, HANDAN SEMA CEYLAN