Dünya Sağlık Örgütü: Hava kirliliği kanser nedeni

Ekim ayında yayın organlarında yer alan habere göre Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Kanser Araştırmaları Derneği yayınladıkları bir raporda hava kirliliğinin dünyada milyonlarca insanın sağlığını tehdit ettiğini ve başta akciğer kanseri olmak üzere, mesane ve cilt kanseri vakalarını arttırdığını bildirdi. Yapılan çalışmada özellikle son yıllarda hızla sanayileşen ve nüfus yoğunluğu fazla olan Çin gibi ülkelerde hava kirliliğinin arttığı belirtildi. Genelde Asya, Güney Asya, Kuzey Amerika’nın doğu kesimleri, Orta Amerika’daki ve Meksika’daki bazı bölgeler ve Kuzey Afrika hava kirliliğinin yoğunlaştığı bölgeler arasında yer alıyor. Ancak kirliliğin seviyesi ve bileşimi bölgeden bölgeye değişiyor. Örneğin Çin ve Hindistan’da kirliliğin kaynağı kömür kullanımı ve endüstri iken, Kuzey Afrika’da çöl kumu ve toz gibi etkenler. Raporda 2010 yılında 223 bin kişinin kirliliğe bağlı olabilecek akciğer kanserinden hayatını kaybettiğine de işaret edildi.

Hava kirliliğinin ağırlıkla ulaşım, elektrik üretimi, endüstriyel ve tarımsal emisyonlar ve konutlardaki ısınma ve pişirmeden kaynaklandığı belirtildi. Bu güne kadar hava kirliliğini oluşturan tek tek bileşenler karsinojen olarak tanımlanırken ilk kez genel olarak hava kirliliği kanser nedeni olarak gösteriliyor. Bu durumda hava kirliliği ve onun ana bileşenlerinden olan partikül maddenin de, asbest, plutonyum, silika tozu, ultraviyole radyasyonu ve sigara dumanı gibi sayıları yüzden fazla olan 1. Grup kanser nedenleri arasında sayılabileceği belirtiliyor.

Uzmanlar şunu da ekliyor: “Hava kirliliği halk sağlığını etkileyen ana faktörlerden biri. Hava hepimizin, aynı yerden nefes alıyoruz. Bir tek insan kendi havasını temizlemek adına bir şey yapamaz. Evet, işe bisikletle gidebilirsiniz, yakıtınızı çevreci bir hale getirir, yağlarınızı geri dönüşüme gönderirsiniz. Ama tüm bunlar size büyük bir fayda sağlamaz. Topluma katkıda bulunur. Bunun genel bir sorun olduğu anlaşılırsa, işte o zaman politik olarak da devletten daha kapsamlı çözümler gelecektir.’‘.

http://in.reuters.com/article/2013/10/17/cancer-pollution-idINDEE99G07D20131017

http://tr.euronews.com/2013/10/24/dunya-saglik-orgutu-ne-gore-hava-kirliligi-olumcul-tehdit

Full report - (English)