Yağ sektöründen suç duyurusu: Yemeklik yağda sahtekarlık diz boyu

Yemeklik  yağa GDO’lu, Zeytinyağına Pamuk yağı karıştırılıyor. Bakanlık sahtekar listesini bekletip yıl sonunda yayınlıyor


 Yemeklik özelliği olmayan, GDO’lu yağların piyasada yer aldığına ilişkin haberler  doğrudan sektör içeresinde yer alan örgüt sorumluları tarafından açıklanıyor. Son günlerde sık sık basında yer alan bu açıklamalardan birisi de aşağıda verilmektedir.

Açıklamalar arasında en önemlisi şüphesiz ithaline izin verilen GDO’lu yağların yemeklik yağlara karıştırıldığı haberi idi. Bu haberin kaynağı Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği Genel Müdürü’nün beyanı idi. Oldukça önemli olduğunu düşündüğümüz bu açıklamaya ilişkin bir yalanlama henüz duyulmadı.

İkinci önemli açıklama ise aşağıda haber olarak verilen ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı’na ait. Açıklamada piyasada ki sahteciliğin pamukyağının zeytinyağı olarak satılmak suretiyle yaşandığından söz ediliyordu.

Yine konuyla ilgili  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2015 yılında yapılan incelemeler sonrasında sıvı yağda tespit edilen sahtekarlığı yapan firmaların  listesi ve markaların adları da bu yazıda  yer almaktadır.

Ancak haber ve bilgileri iletmeden önce bir iki hususta düşüncelerimizi çok kısa olarak not etmek istiyoruz.

1-GDO’lu ürün ithalatına izin veren Bakanlık bu ürünlerin nerede ve ne amaçla tüketildiğini denetlememektedir. Haber bu durumu açığa çıkarmaktadır. Habere rağmen hiçbir açıklama yapmayan Bakanlık bu sonuçtan doğrudan sorumlu tek Kurumdur. Haber doğru değil ise Bakanlık bu haberi yalanlamak için niye beklemektedir?

2-Halk sağlığından sorumlu olan Sağlık Bakanlığı acaba bu sorumluluğunu hatırlayabilecek mi? Yoksa yabancı bir haber ajansın haber olarak konuyu işlemesini mi beklemektedir.

Benzer bir sorumluluk ilgili savcılıklara aittir. Reuters ajansı tarafından Novo Nordisk ilaç şirketinin ülkemizde rüşvet dağıttığı haberi karşısında harekete geçen kamu kurumları ülkemizin insanın ve sektör kurumlarının açıklamaları karşısında hareketsiz kalmaları nasıl açıklanır? Yoksa neden “para” nın daima “in” halk sağlığının “out” olması mı?

3-Gıda Tarım Bakanlığı yağ sahtekarlıklarını açıklamanın aracı olarak sadece Resmi Gazete’yi kullanması ve açıklama için yıl boyunca beklemesinde makul ve anlaşılır bir gerekçe sunabilir mi? Yağda yaşanan bu durum tespit edildiğinde halka konu ile ilgili beklemeden neden bilgi vermemektedir? Yoksa soframızda, raflarda yer alan bu ürünlerin yılsonuna kadar tüketilmesini mi beklemektedir?

Yukarıdaki soruların cevaplarını beklemeden size haber ile  yağda hile yapan marka ve firmaların listesini sunalım.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

       3.5 liralık pamuk yağı halka ‘zeytinyağı’ diye satılıyor

Zeytinyağı diye ucuz pamuk yağı satılıyor, hileli yağı 10 liradan en çok otel ve lokantalar alıyor.

  Geçen yıl yüzde 107 artış ile zam rekortmeni olan zeytinyağında hileli satış hız kesmiyor. Zeytinyağı üretim merkezlerinden Aydın’da hileli karışım iddialarıyla ilgili çalışma yapan ticaret borsası laboratuvarına geçen yıl gelen 4 numuneden 1’i tağşişli çıktı. Laboratuvarda 2015 yılında 941 numune incelendi. Yapılan testlerde numunelerden 225’inde bitkisel yağların karışımı tespit edildi. Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Başkanı Gürkan Renklidağ, zeytinyağında tağşiş olarak adlandırılan farklı yağlarla karıştırma sahteciliğinin son dönemde artışa geçtiğini, bunun laboratuvar analizleriyle de ortaya konulduğunu belirtti. Numunelerde artık karışım değil içinde hiç zeytinyağı bulunmayan ürünlerin saptanmaya başladığına dikkati çeken Renklidağ, şunları kaydetti: Otel ve lokantalar alıyor “Eskiden zeytinyağının içine başka yağ karıştırılırdı. Son dönemde ise pamuk yağı gibi ürünlerin zeytinyağı aroması ilavesiyle piyasa sürüldüğü tespit ediliyor. Bu konuda bize de çok şikayet geliyor.”

Renklidağ, zeytinyağının üreticide 16 lira olduğu dönemde hileli yağı 10 liraya alanların otel ve lokantalar olduğunu söyledi.

Gürkan Renklidağ’ın verdiği bilgiye göre, bir tanker dolusu pamuk yağı, zeytinyağı aroması ilave edilerek zeytinyağı ambalajıyla pazara sürülüyor. Kilogramı 3.5 lira olan pamuk yağı, 10-12 liradan zeytinyağı diye satılıyor.

http://www.milliyet.com.tr/3-5-liralik-pamuk-yagi-halka/ekonomi/detay/21...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------                 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2105 yılında yaptığı kontrollerde belirlediği hileli gıda üreten firmaları yılın son gününde ilan etti. 

 

Bakanlık 2015  yılı listesi

Marka

Cinsi

Duyuru tarihi

Firma

Körfezbirlik

Riviera zeytinyağı

31.12.2015

Körfez Gıda Paketleme

/Ayvalık -Balıkesir

Carrefour

Naturel Sızma Zeytinyağı

 

Verde Yağ Besin/ Torbalı-İzmir

Ünsal Mert

Naturel Sızma Zeytinyağı

 

Akmert Zeytincilik/Akhisar-Manisa

Körfezbirlik

Naturel Sızma Zeytinyağı

 

Körfez Gıda Paketleme

/Ayvalık -Balıkesir

Olbia

Naturel Sızma Zeytinyağı

 

Can Zeytnleri Gıda/Akhisar-Manisa

Sırım

Naturel Sızma Zeytinyağı

 

Yonca Gıda Sanayi/Yunusemre-Manisa

Gürtaç

Yemeklik birinci yemeklik sıvı yağ

 

Gürtaç Gıda  /Köşk-Aydın

Gürtaç

Naturel birinci sızma yağ

 

Gürtaç Gıda  /Köşk-Aydın

İdris Alabay Özgem

Naturel Sızma Zeytinyağı

 

Alabaylar Yağ /Köşk-Aydın

Migros

Riviera zeytinyağı

 

Keskinoğlu /Akhisar-Manisa

Varolive

Sızma zeytinyağı

 

Verpa Gıda/Efeler-Aydın

İsmail Bölük

Naturel Birinci Zeytinyağı

 

İsmail Bölük /Köşk-Aydın

Ege Sele

Naturel Sızma Zeytinyağı

 

Ege Sele Zeytincilik/Gemlik-Bursa

Murat Gümüş

Naturel Birinci Zeytinyağı

 

Gümüşoğlu/Nizip-G.Antep

Zeytinkent

Naturel Sızma Zeytinyağı

 

BFM Gıda/ Buharkent-Aydın

Zeysun

Riviera zeytinyağı

 

Şeref Gıda/Korucuk-Denizli

Hasdağ

Riviera zeytinyağı

 

Şifa Zeytinyağları/Antakya-Hatay

Nergiz

Rafine Vinterize Ayçiçek Yağı

 

Pekmezler Yağ /Şehitkamil-G.Antep

Simay

Ayçiçek yağı

 

Simay Yağ/ Belen -Hatay

Simay Demirgöksel

Rafine Vinterize Yemeklik Ayçiçek Yağı

 

Simay Yağ/ Belen -Hatay

Gülce

Rafine Vinterize Yemeklik Mısır Yağı

 

Kurtuluş Yağ/Kapaklı Köyü-Manisa

Gülce

Rafine Vinterize Yemeklik Ayçiçek Yağı

 

Kurtuluş Yağ/Kapaklı Köyü-Manisa

Ege Gülcem

Rafine Vinterize Yemeklik Ayçiçek Yağı

 

Ata Ticaret/Akhisar-Manisa

Kerem

Rafine Vinterize Yemeklik Ayçiçek Yağı

 

Simay Yağ/ Belen -Hatay

Kaynak:Resmi Gazete’den derlenmiştir