ADR süreci, yeni bir iş kapısı oluşturdu

ADR anlaşmasına paralel olarak hazırlanan Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınmasına Dair Yönetmelik,  yeni istihdam kapıları açıyor.


Ulaştırma Bakanlığı'nın ADR anlaşmasına paralel olarak hazırladığı Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınmasına Dair Yönetmelik, sektöre yeni istihdam kapıları açıyor. 30 Haziran 2015 itibariyle de Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) istihdamı zorunlu hale geldi. ADR süreci ile birlikte eğitimli insan gücü olarak Türkiye'de Haziran 2015’e kadar 5 bin 500 TMGD adayı eğitim adı, yaklaşık 2 bini ise sınavı kazandı. 2016’da hız kazanacağı öngörülen bu iş alanının aylık 25 bin TL’yi bulan maaş sağlaması da mesleği cazip hale getiriyor. Türkiye’nin 18 bin danışmana ihtiyacı olduğu vurgulanıyor. 

Türkiye’deki ADR sürecini anlatan TMGD Akademi Genel Müdürü Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı ve Eğitmeni Serkan Güven, 2005 yılında başlatılan Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması’nın süreci 2010 itibari ile başladığını söyledi. Sektörün ise geçiş sürecine 2014’de başladığını belirten Güven, “Ulaştırma Bakanlığımızın ADR anlaşmasına paralel hazırladığı ve son halini 24 Ekim 2013 tarihinde yayımladığı Tehlikeli Maddelerin Karayolu ile Taşınmasına Dair Yönetmelik ile 1 Ocak 2014 tarihinde sektör firmalarımız için geçiş süreçlerimiz başladı. Bu süreçte en son 30 Haziran 2015’de Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD) istihdamı zorunlu hale geldi. ADR süreci ile eğitimli insan gücü olarak ülkemizde Haziran 2015 tarihine kadar bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında yaklaşık 5 bin 500 TMGD adayı eğitim almış olup, bunlardan yaklaşık 2 bini sınavı kazandı. Bursa’da ise 200 civarı danışman bulunuyor” dedi. Güven, yaklaşık 15 bin firmanın da 50 ton ve üzeri ADR kapsamında tehlikeli madde taşıyan, gönderen, paketleyen, yükleyen dolduran ve boşaltan tarafl ardan olması sebebiyle Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) kaydı altına girdiğinin bilgisini verdi. Serkan Güven, ADR’nin özellikle lojistik, ambalaj ve kimya sektörlerini direkt etkilediğini de sözlerine ekledi. 

Ekim ve aralıkta 2 sınav 
Önümüzdeki birkaç yıl için tehlike madde güvenlik danışmanlığının maaş geliri yüksek bir meslek olması nedeniyle yüksek sayıda başvuru beklediklerini söyleyen Güven, “Ekim ve aralık ayında iki sınav daha yapılacak. Türkiye’nin 16 ila 18 bin arasında danışmana ihtiyacı var. Danışmanların yürüttüğü işin riskine göre bin ila 25 bin TL aralığında aylık gelir alabiliyor. Bu da sektörün önünü açıyor” diye konuştu. Güven, “Ülkemizde 2010'da başlayan ADR sürecinde esas altyapı 2015'te oluşmaya başladı ve tüm firmalarımızın bu süreci ortak payda almasıyla 2016 yılında hız kazanarak devam edecektir. Artık lojistik sektörü ve tüm diğer sektörler için ülkemizde gerçek anlamı ile yeni bir dönem başlamış bu sürecin dönüşümlerini uyum sağlayacak firmalarımız ile hep beraber yaşayacağız” şeklinde konuştu. 

Sertifikalar 48 ülkede geçerli 
Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı belgesi ve ADR sürücü (SRC5) eğitim sertifikasının, Türkiye'de verilen diğer eğitimler sonunda alınan sertifikalardan farklı olduğunu vurgulayan Serkan Güven, bu belgelerin ADR’ye taraf olan diğer 48 ülkede de geçerli olduğunu söyledi.

07.08.2015,turk.haberler.us, ZEHRA ORUÇ